Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agricultura ecologica si situatia din Romania

de Victor Oancea 09 Iul. 2011 3804
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In urma cu 15-20 de ani, agricultura ecologica era prezenta la noi in tara, numai in bibliografie, cateva lucrari de popularizare incercand sa familiarizeze pe cei interesati cu notiunile si tehnicile de agricultura ecologica. Astazi, afacerile din agricultura ecologica se afirma ca oportunitati serioase de obtinere de profit pentru cei interesati.

In 1991, la Statiunea de Cercetari Legumicole Bacau, se constiuie primul poligon experimental de legumicultura ecologica, in care s-au studiat atat posibilitatile de realizare a unei productii eficiente de legume „bio”, cat si evolutia solurilor in procesul de conversie de la agricultura conventionala al agricultura ecologica.

Romania dispune de conditii unice pentru productia bio (sol, clima, ponderea populatiei agricole, traditie in agricultura), precum si de interese care motiveaza dezvoltarea acesteia.

Astfel, chimizarea si tehnologizarea nu au atins inca nivelul din tarile occidentale, productia nefiind dependenta de acestea in fapt si in concept. Inca se pot delimita perimetre ecologice, nepoluate unde sa se plice tehnicile bio. Piata externa pentru produse ecologice este inca libera, lipsita de concurenta la unele specii de legume si fructe pe care noi le putem produce(vinete, pepeni, ardei gras, lung si gogosar, telina, caise, piersici, prune etc.)

De asemenea, trebuie retinut faptul ca preturile pentru produsele bio sunt mult mai avantajoase iar consumatorul nu va emite pretentii deosebite la aspecte calitative privind:calibrarea, simetria, uniformitatea culorii etc., elemente esentiale pe piata conventionala.

De altfel, agricultura ecologica realizeaza progrese remarcabile in Romania ultimilor ani chiar daca nu intotdeauna guvernele i-au acordat locul pe care il merita in reabilitarea micilor gospodarii taranesti.

Faptul ca suprafetele certificate au crescut de la 17.000 de ha in anul 2000 la peste 190.000 de ha in anul 2007, marcheaza interesul pe care aceasta activitate l-a starnit in randul agricultorilor. Este de remarcat si faptul ca exista o piata potentiala importanta pentru produsele ecologice chiar la noi in tara, studiile de piata efectuate evidentiind ca 10-12% din consumatorii urbani romani sunt convinsi de faptul ca doresc si pot sa-si asigure o hrana mai sanatoasa.

Daca adugam la aceasta si faptul ca exportul de produse ecologice este inca neatins de reglementarile europene, produsele fiind inca insuficiente pe pietele occidentale, putem sa consideram „afacerea bio” o oportunitate deosebita pentru mica proprietate agricola din Romania, mai ales in perspectiva integrarii europene.

Experienta si rezultatele celor care au adoptat aceasta alternativa agricola confirma faptul ca rezultatele obtinute sunt pozitive, posibile si eficiente, conditia esentiala fiind dobandirea uneor piete sigure de desfacere.

Aflati mai multe informatii despre agricultura ecologica si oportunitatile de afaceri aferente aici.




Tags: agricultura ecologicaproduse biolegume ecologiceagricultura bioafacere bio

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Cine va paria pe agricultura ecologica, in urmatorii ani va reusi sa atraga profituri de invidiat

de Alina Constantinescu
18 Mai 2017
Legumele produse in sistem de agricultura ecologica constituie o alternativa tot mai cautata, comparativ cu cele produse in sistem conventional, nu...

De ce sa incepeti o afacere in agricultura ecologica

de Stanciu Ioana
20 Ian 2017
Toate tehnicile din agricultura ecologica respecta si protejeaza natura, toate interventiile efectuate de om fiind favorabile mentinerii...

Afaceri bune in agricultura ecologica - pepenele galben

de Idei de afaceri
30 Iun 2016
Tentatia de a cultiva pepeni galbeni in conditii de agricultura ecologica este mare, dat fiind calitatile acestui fruct bine cunoscut si bine...

Afaceri cu legume ecologice - tehnici de combaterea manuala a buruienilor

de Nita Alina
21 Ian 2016
A produce legume in sistem de agricultura ecologica, a practica agricultura ecologica inseamna, inainte de toate, a produce SANATATE. Iar, sanatatea...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]