Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agricultura ecologica trebuie sustinuta mai mult

de Marian Curelaru 14 Apr. 2014 2662
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Agricultura ecologica merita si trebuie sa fie sustinuta mai mult, pentru ca reprezinta inceputul unei agriculturi constiente, cu respect pentru natura si om, afirma Nagy Miklos, presedintele Asociatiei bioagricultorilor din Romania "Bioterra", intr-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa Agerpres.

El este primul producator de paste fainoase ecologice din tara. Ca si cultivator de cereale ecologice a preferat ca, in loc sa trimita la export graul obtinut, sa-i adauge plusvaloare cumparand utilajele necesare pentru a face paste fainoase ecologice.

Dupa mai multe excursii de studiu in Elvetia, Austria sau alte tari, familia sa produce, dupa o reteta elvetiana, mai multe sortimente de taitei, paste scurte sau lungi. Pentru ouale ecologice colaboreaza cu o ferma de pasari ecologica din Cluj, pe care le primeste in schimbul furajelor ecologice.
 
"Consumatorii cauta cu incredere produsele eco. Este un semnal pozitiv. Si nu mai este un moft doar pentru bogati, sunt oameni de rand care stiu ce inseamna un aliment curat si parinti tineri care aleg pentru copiii lor numai produse ecologice", considera Nagy Miklos.
 

De ce nu se mai inscriu producatorii in sistem?
 
"Conversia dureaza trei ani. Multi au fost cei care au dorit sa faca agricultura si s-au inscris motivati si de subventia in perioada de conversie, dar au renuntat pentru ca nivelul acestor subventii a scazut pe masura ce tot mai multi fermieri s-au certificat.

Nu e deloc usor. Pana faci anii de conversie, trebuie bine stiut ca, in aceasta perioada, esti aproape la zero cu profitul, de aceea subventia pentru reconversie ar fi sansa de supravietuire. Motive sunt mai multe. Cele mai mari probleme sunt birocratia, subventia de la stat si concurenta neloiala."
 
Relatiile dintre guvernanti si producatori in alte tari
 
"Guvernul Elvetiei se mandreste cu fermierii ecologici, pentru care, in fata Parlamentului lor, au deschis o piata ecologica, unde isi duc vizitatorii. In Germania, Austria, Elvetia sau chiar Ungaria se da o subventie consistenta pentru a incuraja fermierii ecologici.

Toate tarile tind sa creasca peste 10% suprafata agriculturii eco, pentru ca se stie, din start, ca productia eco este mai mica cu 20-30%, dar investitia este mai mare. Agricultura ecologica nu inseamna ca te intorci la sapa de lemn, ai semanat si astepti roadele. Tot timpul trebuie sa stii ce faci, cu multa stiinta, inputurile sunt mai scumpe."
 
 


Tags: agricultura ecologicabioterrasustinere de statasociatiibioecologic

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Ferma ecologica de gaini Brahma. Detaliile investitiei

de Idei de afaceri
08 Ian 2024
Pentru constituirea fermei de gaini Brahma este necesar un teren de 500 m, aflat in posesia intreprinzatorului. Activitatea se poate desfasura in...

Conversia de la agricultura conventionala la cea ecologica

de Idei de afaceri
16 Nov 2022
Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica nu se face brusc, ci prin parcurgerea unei perioade tranzitorii, numite „perioada de...

Ferma bio - afacere si punct de atractie pentru turisti

de Camelia Diaconu
25 Oct 2019
Tot mai multi turisti vin sa isi petreaca concediile in tara noastra, dar mai ales intr-o zona linistita care sa ii ajute sa se odihneasca. Multe...

Ferma de legume bio - afacerea in care sa investesti in 2018

de Alina Constantinescu
08 Ian 2018
Legumele produse in sistem de agricultura ecologica constituie o alternativa tot mai cautata, comparativ cu cele produse in sistem conventional, nu...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]