Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alegerea erbicidului potrivit pentru cultura de porumb

de Idei de afaceri 25 Mai. 2022 2359
Alegerea erbicidului potrivit pentru cultura de porumb
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Din cauza sensibilitatii porumbului la imburuienare, alegerea unui erbicid adecvat este deosebit de importanta. Avand in vedere ca pierderile determinate de buruieni pot ajunge la 50-90% din productie, alegerea unui erbicid trebuie sa tina cont de o serie de criterii obiective.


De ce anume trebuie sa tii cont inainte de alegerea erbicidului potrivit?
 
Orice fermier cu experienta va tine cont de cateva aspecte atunci cand alege erbicidul potrivit pentru cultura sa:
  • Modul de actiune: exista erbicide de contact si erbicide sistemice, in functie de starea culturii si de gradul de imburuienare;
  • Rotatia culturilor: in functie de culturile anterioare, campul poate fi infestat cu anumite specii de buruieni, iar tratamentele de erbicidare trebuie sa li se adreseze acestora;
  • Tipul solului: specificatiile solului pe care este infiintata cultura pot fi favorabile unor anumite specii de buruieni;
  • Perioada in care se doreste aplicarea erbicidului: in functie de tehnologia de cultivare aleasa, erbicidarea poate fi facuta preemergent sau postemergent. 
 
Ce buruieni trebuie combatute in cultura de porumb?
 
Exista doua categorii de buruieni care trebuie combatute:
  • Buruienile graminee: iarba barboasa, mohorul, costreiul, pirul tarator, meisorul, pirul gros. 
  • Buruienile dicotiledonate: stirul, zarna, spanacul salbatic, palamida, teisorul, cornuti, ambrozia, urzica moarta, volbura, iarba rosie, susaiul, ciumafaia.
 
Cand e potrivita aplicarea erbicidului?
 
Fiecare erbicid pentru porumb are propriile indicatii de aplicare, dar, ca idee, erbicidarea se poate realiza in doua etape: preemergent, inainte de semanat sau intre semanat si rasarire, sau postemergent, in faza de vegetatie.
 
Erbicidarea preemergenta
 
Erbicidarea preemergenta se face prin incorporare cu discul sau combinatorul, daca e realizata inainte de semanat, sau prin incorporare cu grapa sau fara incorporare, daca e realizata intre semanat si rasarire.
 
Erbicidarea postemergenta
 
Erbicidarea postemergenta se realizeaza in etapa de vegetatie, cu alegerea produsului adecvat in functie de speciile de buruieni si de stadiul de dezvoltare a culturii. Dozele se ajusteaza in functie de gradul de imburuienare.
 
De multe ori, se prefera tinerea sub control a buruienilor cu ajutorul a doua aplicari, una preemergenta si una postemergenta. 
 
Rekord® Max
 
Rekord® Max este un erbicid pentru porumb sub forma unui pachet care contine erbicidele  Callam® si Samson® Extra 6 OD si adjuvantul Dash® HC. Produsul este conceput astfel incat sa fie aplicat in postemergenta, de la 2 la 6 frunze, in functie de specia de buruieni care necesita combatere. 
Callam® se bazeaza pe actiunea tritosulfuronului combinat cu dicamba. 
 
Tritosulfuronul este o sulfoniluree cu absorbtie buna prin frunze si translocare ulterioara. Actiunea sa este sistemica, oprind diviziunea celulara si, deci, cresterea buruienilor vizate. 
 
Dicamba este un acid benzoic care actioneaza asemenea unui regulator de crestere. Interactiunea celor doua substante active se remarca la un interval de pana la 5 zile de la aplicare, prin stoparea cresterii buruienilor si disparitia lor ulterioara. 
 
Samson® Extra 6 OD este o sulfoniluree cu actiune sistemica si spectru de actiune larg. Substanta activa nicosulfuron are avantajul unei absorbtii rapide in planta, prin intermediul frunzelor. Efectele sunt vizibile in 7-14 zile si constau in stoparea dezvoltarii buruienilor, urmand ca acestea sa moara complet in aproximativ 3 saptamani de la aplicare. 
 
Aplicarea se face in etapa de dezvoltare de 2-6 frunze, cel mult 8 frunze, la temperaturi de 4-25 de grade Celsius si in conditii de umiditate adecvata. Produsul controleaza complet sau determina stagnarea din crestere a gramineelor anuale si perene si a unor buruieni cu frunza lata. 
 
Pentru o productivitate buna, cultura de porumb necesita erbicidare atenta si adecvata. Alegerea unui produs cu spectru larg, in cazul caruia o singura aplicare poate fi suficienta, cu selectivitate si actiune sigura, reprezinta o investitie pentru viitor. 
 
Sursa foto: Shutterstock 
 


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: erbiciderbicid pentru porumbaplicare erbicid

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]