Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este investitia necesara pentru o afacere cu mure si zmeura

de Alina Constantinescu 12 Iul. 2017 8197
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Gabriel Achim, fost student la Facultatea de Agronomie, a infiintat in urma cu patru ani o plantatie de zmeura si mure in judetul Calarasi. A investit 5.000 de euro intr-o plantatie de 3.000 mp. Tanarul antreprenor in varsta de 30 de ani se mandreste cu una dintre putinele pepiniere de zmeura si mure din tara. Fructele se pot consuma in stare proaspata sau in stare prelucrata sub diferite forme: suc, sirop, peltea, dulceata, serbet, lichior, etc.

Pasiunea pentru agricultura o avea de mic, de cand isi ajuta bunicii la muncile campului. Mai tarziu, a lucrat ca taximetrist si a reusit sa puna bani deoparte.

Apoi s-a inscris la facultatea de Agronomie. S-a ivit ocazia de a pleca in Polonia unde a descoperit culturile de arbusti fructiferi si pentru a invata cat mai mult despre aceasta afacere, a petrecut jumatate de an lucrand alaturi de cei care isi dezvoltasera astfel de culturi.

Revenit in tara, a decis impreuna cu sotia sa sa investeasca toate economiile (5.000 de euro) intr-o plantatie de zmeura si mure in locul sau natal, Fundulea. Antreprenorul spune ca pretul unui drajon de zmeur este de 2-3 lei (pretul difera in functie de soiuri – polka, veten, cayuga, opal, rubin, citrya), respectiv 4-5 lei pentru un butas de mur (thornfree si navaho).

In patru ani, Gabriel a ajuns la 30.000 de euro cifra de afaceri, are patru angajati si 10 colaboratori. A pornit de la 3.000 mp si a ajuns in prezent la 3 hectare doar cu zmeur si mur.

 Frucutele pot fi valorificate prin contracte cu lanturi de cofetarii, patiserii, hipermarketuri.

" (...) Plantatia este intretinuta si monitorizata in permanenta de Ingineri Agronomi pentru a reduce riscurile si a sporii eficienta.
O planta respectata si ingrijita te va respecta si ea la randul ei cu o productie mult peste medie si cu fructe deosebite.

Dupa multe sondaje facute din 2012 pana in prezent realizez ca piata din Romania duce lipsa de producatori de fructe de padure deoarece momentan producatorii de fructe de padure sunt intr-un numar foarte mic iar cererea in tara cat si externa este foarte mare.", sse arata pe site-ul antreprenorului, zmeura-mure.ro.

Pe viitor, antreprenorul doreste sa dubleze suprafata cultivata si sa incerce soiuri noi. Gabriel Achim produce atat fructe, cat si material saditor pentru cei care vor, la randul lor, sa-si dezvolte pepiniere.

Potrivit Ghidului "Pomi, arbusti fructiferi, capsuni - Ghid tehnic si economic" realizat de MADR, murul si zmeurul necesita soluri usoare, aerate, bine drenate, cu capacitate buna de retinere a apei, bogate in humus, cu reactie slab acida, cu un subsol permeabil cu o grosime de cel putin 50 cm. Total improprii zmeurukui sunt solurile foarte grele, reci si sarace in elimente nutritive, fara drenaj, solurile calcaroase uscate, pietroase sau nisipoase cu drenaj excesiv.

Plantele au cerinte scazute fata de temperatura, avand in vedere originea soiurilor din speciile salbatice ce cresc in mod natural in zonele muntoase, cu climat mai racoros si umede.


Surse: Agerpres, Ghidul "Pomi, arbusti fructiferi, capsuni - Ghid tehnic si economic"


Tags: afacere cu mureafacere cu zmeuracultivare arbusti fructiferiafacere cu fructe

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

APIA: Luna octombrie va fi una foarte importanta pentru fermierii romani

Pentru fermierii romani, aceasta luna va fi una importanta, atat din punct de vedere financiar, cat si al lucrarilor care se desfasoara in aceasta perioada....citeste mai mult>>

Plati APIA: Fermierii vor primi subventiile pe hectar si animale

Campania APIA aferente primei transe din subventii se apropie. Pe data de 16 octombrie, fermierii vor primi banii pe hectar si animale....citeste mai mult>>

Ministrul Agriculturii vine cu o promisiune. Banii vor intra in cont pana in 15 octombrie

Fermierii afectati de seceta care au solicitat despagubirile puse la dispozitie de MADR, vor avea banii in conturi pana in data de 15 octombrie. Aceasta este promisiunea ministrului Florin Barbu....citeste mai mult>>


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]