Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este secretul reusitei unei mini-livezi? Nu e unul, sunt vreo 9

61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Infiintarea unei mini-livezi proprii, pe langa faptul ca va asigura fructe proaspete si sanatoase, va ofera totodata oportunitatea de a desfasura o mica afacere foarte relaxanta si plina de satisfactie: este mare lucru sa vedeti rezultatul concret al muncii dvs.

Iata si cateva dintre  secretele reusitei unei mini-livezi!

1. Desfundarea terenului (la o adancime de 60-80 cm), pentru ca solul se aeriseste si incorporeaza mai bine ingrasamintele. In gradinile familiale, terenul se poate pregati doar prin saparea unor gropi mari (1 m x 0,8 m) in care pomii sa aiba conditii bune de dezvoltare in primii ani de viata.

Daca terenul este mai fertil si zona respectiva abunda in precipitatii, pomii se vor planta mai rar, deoarece ei cresc mai puternic.

2. De asemenea, mocirlirea radacinilor se realizeaza prin scufundarea repetata a radacinilor pomilor intr-un amestec alcatuit din parti egale de balega proaspata de vita, pamant de telina si apa.

Acest amestec asigura in primele faze de dupa plantare un contact bun cu solul, o buna cicatrizare a ranilor si un aflux consistent de substante nutritive. Pomii se vor planta imediat dupa mocirlire, astfel incat mocirla sa nu se usuce pe radacini.

3. Perioada situata intre sfarsitul lunii martie si inceputul lunii iulie este cea mai grea perioada,in care se pot instala infectii cu conidii, spori ce asigura reproducerea ciupercilor. 

Trebuie facuta curatenie sub pomi si tocate frunzele, deoarece descompunerea lor determina distrugerea miceliului, iar riscul de infectie se diminueaza.

4. Prin taierile de rodire se elimina semischeletul lung si subtire, lipsit de ramuri roditoare. Ramurile de rod retinute pentru fructificare trebuie sa fie pozitionate cat mai spre baza semischeletului, deoarece sunt cel mai bine hranite si pot asigura un spor apreciabil de productie.

5. Asigurarea cerintelor fata de apa
Specii mari consumatoare de apa: mar, par, gutui, prun, nuc, zmeura, capsuni, mur si coacaz negru.
Specii medii consumatoare de apa: cires, piersic, cais, migdal, coacaz, agris.

6. Determinarea insusirilor solului – pH, CaCO3, conductivitatea apei, continutul in substante nutritive.

7. Specialistii nu recomanda amestecarea soiurilor. Din punct de vedere economic, mizati pe soiurile care se potrivesc peisajului agronomic din acea zona. In plus, mare atentie de unde va procurati puietii!

8. Pomii au nevoie de spatiu, unul fata de celalalt. Nu ii ingramaditi, aerul trebuie sa circule.

9. Taierile au un rol important in ingrijirea mini-livezilor, deoarece indiferenta duce la un efect negativ.

Cum sa ingrijiti corect si sanatos propria dvs. mini-livada!

Cum sa-ti faci o livada de nuci?



Tags: livadapomiingrijirea pomilorpuieti

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

cele mai populare soiuri de mere romanesti si internationale

Marul este unul dintre cele mai vechi si raspandite fructe cultivate de om. Acest simbol al sanatatii, traditiei si diversitatii gusturilor are peste 7.000 de soiuri identificate in intreaga lume....citeste mai mult>>

uleiul horticol cum se foloseste pentru protectia plantelor

Uleiul horticol este o solutie eficienta si ecologica pentru protejarea plantelor impotriva daunatorilor si bolilor. Acesta reprezinta o alternativa prietenoasa cu mediul fata de pesticidele chimice traditionale....citeste mai mult>>

tipuri de sol

Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]