Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cartofii mov - informatii utile pentru o afacere

de Camelia Diaconu 17 Oct. 2018 6906
4.02 din 32 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cartofii mov au devenit o cultura tot mai des intalnita si la noi in Romania, in primul rand datorita gustului diferit pe care il au, dar si raportului nutritional si bineinteles profitului obtinut dintr-o afacere de acest gen. Pretul acestora este cu mult mai mare fata de cartofii obisnuiti, acesta fiind motivul pentru care multi fermieri se indreapta catre o afacere cu cartofi movi.

Cultura de cartofi movi este una profitabila deoarece nu are nevoie de o suprafata mare de plantare, insa profitul este mult mai mare fata de o cultura obisnuita de cartofi albi. Infiintarea unei culturi este o investitie mai mare fata de cartofii albi sau rosii deoarece pretul de samanata al cartofului mov este mult mai mare. Tocmai din acest motiv, in momentul in care te decizi ca ar fi bine sa incepi o afacere cu cartofi mov, sa incepi pe o plantatie mica, cateva sute de mteri sau cateva mii de metri patrati, pentru a nu risca o suma de bani prea mare.
 
Piata de desfacere este cu mult mai mare in export, fata de tara noastra, insa devine profitabil in momentul in care ai o cantitate mai mare de trimis. Pretul de inceput poate incepe de la 2 sau 2,5 euro pe kilogram. La noi, pretul unui kilogram de cartofi mov ajunge si la suma de 7 lei, iar pretul de samanta de cartof mov poate ajunge si la 15 lei/kg.
 
Pentru infiintarea unui singur hectar de cartofi mov ai nevoie de aproximativ 3 tone de samanta, ceea ce inseamna un cost de infiintare de aproximativ 9.000 de euro. Daca incepi cu o suprafata mai mica, pentru 1.000 de metri vei avea nevoie de aproximativ 400 de kg de samanata de cartofi.
 
Cum pregatesti terenul pentru cultura de cartofi mov
 
Cel mai important, pentru a obtine o cultura buna, este ca terenul pe care a fost cultivat cartoful sa fie bine afanat, iar temperatura aerului sa nu depaseasca mai mult de 40 de grade Celsius. Este bun si un teren care are un aspect usor nisipos.
 
Pregatirea terenului este bine sa fie facuta toamna,  iar inainte, sa fie facuta o analiza a solului pentru a stii de la bun inceput care sunt substantele de care solul ar mai putea avea nevoie. Se poate pune gunoi de grajd, natural si azot, insa azotul acesta ar putea sa preia din proprietatile cartofului. Nu este nevoie de o cantitate mare de ingrasamant, aproximativ 2 saci pentru 1.000 de mp patrati.
 
Plantarea cartofilor movi este la fel ca cea a cartofilor obisnuiti si se face cu ajutorul unei masini de plantat. Ca si densitate, este nevoie de o distanta de 50 cm intre randuri si aproximativ 20 de cm intre cuiburi. Perioada de plantare este la fel ca si in cazul cartofilor obisnuiti, mai exact la inceput de primavara, incepanad cu luna aprilie atunci cand se mai incalzeste. 
 
Inainte de recolatarea finala, pentru a evita ardera cartofului, se poate folosi o solutie pentru cartofi. Ca si recolta, la o cantitate de 400 de kg de samanta, pentru 1.000 de metri patrati se pot obtine pana la 3, maxim 4 tine de cartofi.


Tags: cartofi movcultura cartofi movafacere cu cartofi mov

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.02 din 5 - 32 voturi.

Articole conexe

Cultura de cartofi mov: iata Ghidul Practic pentru o afacere profitabila!

de Alina Constantinescu
13 Dec 2017
Cultura de cartofi beneficiaza de conditii optime de dezvoltare, tehnologie avansata si subventii substantiale. Secretul il reprezinta pregatirea...

Cum sa faci bani din cultura de cartofi mov

de Alina Constantinescu
12 Oct 2020
Mai mult decat orice alt soi de cartofi, cartofii mov contin o cantitate extraordinara de antioxidanti. Culoarea cartofilor mov vine tocmai de la...

Afacerea anului: cultivarea de cartofi mov. Este cea mai profitabila cultura agricola la momentul actual!

de Alina Constantinescu
29 Mai 2017
Cartoful mov, un soi care creste de obicei in Anzii Cordilieri, in America de Sud, la 3.000 de metri altitudine a fost aclimatizat cu succes si in...

Afacere cu cartofi mov: sfaturi care asigura succesul culturii

de Stanciu Ioana
24 Apr 2017
O delicatesa originara din Peru cucereste rapid piata din Romania si aduce profituri incredibile agricultorilor care decid sa investeasca in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]