de Idei de afaceri
25 Iul. 2023
9471
Originea castravetelui amar nu este cunoscuta, insa este utilizat de multa vreme in medicina populara chineza. Iata, insa, de ce plantarea acestuia ar putea sa fie o afacere profitabila.
In Beloin N et al: Ethnomedicinal uses of Momordicacharantia (Cucurbitaceae) in Togo and relation to its phytochemistry and biological activity. J Ethnopharmacol. 96/-/2005. S. 49-55 si Das P et al.: Screening of antihelminthic effects of Indian plant extracts: a preliminary report. J Altern Complement Med. 12/3/2006. S. 299-301 se arata faptul ca efectele pozitive au putut fi observate in laborator si in experimente pe animale. Desi nu exista studii clare care sa arate beneficiile consumului de castravete amar, e evident ca acesta este apreciat de cei care il consuma pentru a-si proteja sanatatea sau pentru a tine sub control o anumita afectiune.
Spre exemplu, Bibiana Stanciulov, ambitioasa detinatoare a marcilor Topoloveni si Topoloveana, a lansat, prin firma sa furnizoare de conserve naturale inclusiv pentru Casa Regala a Romaniei, dulceata de
castravete amar, un produs unic in Romania, dupa o reteta proprie originala, inregistrata la OSIM.
-
proteine, polipeptizi si lectine;
-
carotenoizi;
-
acid clorogenic si rezorcinolic;
-
fitosterolide tipul: betasitosterol si stigmasterol;
-
glicosteroizi: charantina si momordina;
-
momordicina;
-
hipoglicemianta si antidiabetica datorita polipeptidului p supranumit si insulina verde cat si charantina si momordina;
-
vitamine din grupul B, inclusiv vitamina B3;
-
minerale (calciu, magneziu si potasiu) si oligoelemente (fier, zinc, siliciu, nichel).
Utilizarile in viata de zi cu zi a castravetului amar sunt multiple. Spre exemplu, un extract din acesta poate fi folosit impotriva bacteriilor, virozelor, ciupercilor, parazitilor si chiar pentru suprimarea unor tumori.
Unul dintre cele mai celebre initiative din Romania privind
castravetele amar apartine unui oradean. Acesta sustinea acum cativa ani ca nu mai putea face fata cerintei de pe piata. Primele seminte le-a cumparat din Nepal, cu 100 de euro. A inceput sa cultive castravetii amari intr-o sera mica din Oradea, dupa care si-a extins cultura in satul bihorean Roit, unde a ajuns sa cultive “insulina verde” chiar si pe 2.000 de metri patrati.
"Am pornit cu niste seminte din Nepal. Le-am cultivat si la inceput m-am mirat de plasticitatea ecologica a acestui castravete. Nu are boli, nu are virusi. Spre deosebire de castravetii obisnuiti nu are probleme, ceea ce m-a mirat foarte mult. Productia nu este asa de mare. Face doar cativa castraveti pe planta, iar semintele germineaza destul de greu. Acestea ar fi singurele incovenientele", a povestit Lucian pentru Adevarul. Oradeanul s-a axat mai mult pe vanzarea de seminte si pulbere, dar vinde si castraveti amari, atat in pietele din Oradea cat si pe cunoscute site-uri de vanzari.
Preturile sunt destul de mari. Un kilogram se vinde chiar si cu 50 de lei, insa au fost vremuri cand s-a vandut si mai scump. Productia la nivel national este destul de scazuta, ea ajungand la cateva sute de kilograme. Deocamdata, castravetele amar este o planta destul de putin cunoscuta in Romania. “Nu fac fata cererii si niciodata nu am facut. Samanta se vinde cu un leu bucata, kilogramul de castraveti intre 30 si 50 de lei, in timp ce pulberea se vinde cu 50 de bani sau 1 leu gramul. Cereri am din toate judetele tarii, dar si din Ungaria, Polonia, Italia sau Anglia”, a precizat oradeanul.
Momordina, o alta substanta aflata in castravetele amar, are acelasi efect hipoglicemiant si antidiabetic puternic, considerat de unii mai intens decit tolbutamida, un medicament folosit in tratamentul diabetului de tip II.
Pentru prevenirea diabetului zaharat, se bea un pahar cu suc proaspat de castravete amar in fiecare dimineata, pe stomacul gol, ori se adauga in meniul zilnic seminte macinate de castravete amar.
Companiile farmaceutice cumpara castravetele amar pentru pastile sau ceaiuri folosite in tratamentul diabetului zaharat. “Momordica este castravetele amar, iar amareala din aceasta leguma contribuie la diminuarea zaharului din sange”, a explicat Ioana Bot, naturista.
1 singur hectar cultivat cu
castravete amar iti poate aduce venituri de 250.000 de euro/an, de 200 ori mai mult decat 1 hectar cultivat cu grau!
Piata si cererea
Castravetele amar este din ce in ce mai popular in randul consumatorilor interesati de remedii naturiste, in special pentru diabet, detoxifiere si pierdere in greutate.
In ceea ce priveste pietele tinta, putem avea pe lista comunitatile etnice care il folosesc frecvent in alimentatie, pietele de produse organice, farmaciile naturiste si magazinele de alimente sanatoase.
De asemenea, castravetele amar prezinta o cerere mare si pentru export. Tarile occidentale vor castravetele amar sub forma de fructe proaspete, pulberi, extracte sau suplimente.
In plus, castravetele amar poate fi comercializat proaspat, dar si sub forma de sucuri, ceaiuri, uleiuri, suplimente alimentare si cosmetice.
Productie
In ceea ce priveste cultivarea, castravetele amar este o cultura relativ usor de intretinut, dar necesita conditii calde si soare. Timpul de crestere pana la recoltare este de aproximativ 3-4 luni.
Un avantaj al acestei culturi este ca poate fi cultivata in camp deschis si in sere. Semintele de calitate, sistemele de irigare si pregatirea solului sunt pasii esentiali care iti pot consolida pozitia in piata.
Marketing si vanzare
Orice afacere are nevoie de vizibilitate. Mediul online ofera toate posibilitatile spre succes.
Parteneriatele cu magazinele naturiste, farmaciile sau supermarketurile iti vor oferi vizbilitate. In plus, ai ocazia sa atragi clieni noi si sa cresti vanzarile.
Nu neglija nici vanzarile online, prin diferite platforme sau pe site-ul propriu.
In conditiile in care primesti certificarea bio pentru produse, clientii nu vor intarzia sa apara. Ia in calcul faptul ca produsele tale se vor vinde la preturi mai ridicate.
In strategia de marketing a acestei afaceri ia in calcul educarea consumatorilor. Acestia trebuie sa fie informati despre beneficiile castravetelui amar, lucru ce poate stimula vanzarile.
Provocarile afacerii
O provocare pentru aceasta afacere este gustul amar. Poate limita popularitatea, dar educarea consumatorilor cu privire la beneficiile acestuia poate contracara.
Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam de concurenta. Pe pietele internationale exista competitori puternici din Asia si Africa.
O alta provocare pe care fermierul roman o poate intampina este dependenta de conditii meteo. Este o cultura sensibila la schimbarile climatice extreme.
Sfaturi
Inainte de a incepe, incearca sa te documentezi despre acest subiect. Studiaza cererea locala si internationala, precum si legislatia.
Un sfat de baza pentru orice afacere este testarea. Puteti incepe cultura pe o suprafata mica pentru a invata procesul.
In tot acest timp puteti sa va cautati clienti si parteneri de distributie inainte de recoltare.
Pe masura ce afacerea incepe sa mearga, diversifica produsele in timp ce cresti productia.
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: afacerecastravete amarmomordicaromania