Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cati bani se pot scoate din afaceri cu trufe

de Idei de afaceri 29 Oct. 2020 11698
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cu un continut bogat in proteine, saruri minerale, azot, acizi organici, trufele, numite si "diamantele pamantului" sau "perlele bucatariei", au o aroma fructata si un gust dulceag si rafinat. Romanii au simtit potentialul afacerii si au inceput sa cultive aluni in radacinile carora se ascund trufe.

Trufele, unele din cele mai rare si mai cerute din speciile de ciuperci, se dezvolta sub pamant in simbioza numai cu radacinile anumitor copaci sau arbusti, necesitand si conditii specifice.

Aceste ciuperci minunate sunt folosite la orice mancare, imbogatind meniurile cu aromelor fina si de neuitat. Trufele trebuie preparate astfel incat sa nu-si piarda din savoare prin tratamentele termice: fie in salate, fie rase deasupra pastelor cu unt, in foie-gras si alte mirodenii.'

Cele mai importante trei motive pentru a incepe o afacere profesionista cu trufe sunt:

- cererea de trufe pe plan mondial e in crestere;

- exploatarea terenului pe care s-au cultivat trufe se poate intinde pe durate de timp foarte mari (decenii);

- intretinerea presupune doar doua activitati esentiale, deloc costisitoare: irigarea pe timp de seceta si curatarea buruienilor, fara a fi nevoie de mijloace mecanizate.

Trufele apar dupa 4-5 ani de la plantare. Profitul de pe un hectar poate depăşi 15.000 euro. Pentru un teren de 1.000 de mp, infiintarea unei astfel de culturi costa aproximativ 3.000 euro. Cea mai valoroasa varietate de trufe este cea alba. Un kilogram de trufe poate ajunge si la 2.500 de euro, in functie de calitatea si de dimensiunile acestora.

Cel mai simplu mod de a demara o asemenea cultura, consta in sadirea, dupa saparea pamantului, a unor rasaduri de gorun, tei, stejar, alun, plop sau castan, dupa care tuberculii ar trebui sa creasca spontan. Mai exista si posibilitatea de a folosi plante fiice ale unor “mame” care au produs deja trufe sau se pot sadi plante aflate deja in simbioza cu trufa, adica plante care au sporul inoculat in radacini, circa 4 ani, iar din fiecare planta se pot extrage pana la 200 grame de trufa neagra pe an.

Trufa creste in sol la o adancime de 3-15 cm, avand forma unui tubercul de cartof, rotunda sau ovoida, cu protuberante sau circumvolutiuni mari de forma poligonala. Diametrul se situeaza la 4-12 cm, iar greutatea variaza intre 100-200 grame. Invelisul exterior este gros, de culoare inchisa, neagra-albastruie, neagra-brunie, violacee sau alba.

Trufa prefera solurile cu pante expuse la soare, anumite trufe cum ar fi Tuber Magnatum si Tuber Uncinatum prefera tinuturile cu clima subcontinentala sau continentala caracterizata prin veri calduroase, cu ploi care depasesc 40 mm lunar, toamne umede si ierni friguroase. Aceasta clima este caracteristica si Romaniei unde pot fi cultivate si Tuber Melanosporum, Tuber Aestivum si Tuber Uncinatum, acestea din urma avand nevoie de veri calduroase, bogate in precipitatii.

Trufele prefera solurile calcaroase, sarace in materie organica, formate pe roci dezagregate si situate cel mai frecvent la o altitudine cuprinsa intre 200-600 metri. O truferie nu trebuie infiintata pe terenuri necultivate sau despadurite. Premergatoarele bune sunt vita de vie, livezile de pomi, cerealele si plantele furajere.

Pentru insamantare, se pot utiliza diferite esente de arbori (plante) destul de viguroase si micorizate cu trufe, procurate din pepiniere specializate. Plantarea arborilor se face toamna tarziu sau primavara timpuriu. Densitatea de plantare este de 200-600 arbori/ha, in functie de specia utilizata. Cercetatorii recomanda lucrarea superficiala a solului pentru distrugerea buruienilor sau erbicidarea; in perioadele in care va confruntati cu un deficit de apa, trebuie sa irigati oricum solul. Alte operatii importante vizeaza taierile de formare a copacilor, ingrasarea suplimentara a solului in vederea unui pH corespunzator etc.

Ambalarea trufelor se face in ambalaje naturale, din rachita, papura, bambus, coaja de copac, tesatura de bumbac etc. Dupa ce s-au degajat suficient de pamant, se pot pastra in frigider pentru cateva zile sau chiar doua saptamani. Pentru acest interval de pastrare se plaseaza in vase inchise ermetic cu o felie de paine, pe o hartie absorbanta pentru umiditate, ce se va schimba in fiecare zi sau intre boabe de orez. Ele sunt organisme vii, respira ca orice vietate, inspira oxigen si degaja CO2, iar cu acesta elimina si din aroma. Ca urmare, perioada de pastrare va fi cat mai scurta.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afaceri cu trufecultivarea trufelordiamantele pamantului

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>

APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei

APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>

Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie

Pana la Sarbatorile de iarna, fermierii vor primi subventiile in conturi, urmand ca pana la Craciun toti beneficiarii sa se bucure de banii de la APIA pentru campania din 2024....citeste mai mult>>


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai
rentabile idei de afaceri
si oportunitati de investitii


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]