Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Certificarea alimentelor fara aditivi periculosi

de Marian Curelaru 19 Feb. 2014 3212
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Sistemul de certificare a alimentelor fara aditivi cu potential periculos sau controversati a fost lansat in Romania, in contextul in care studiile au aratat nevoia tot mai mare a consumatorilor de informatii clare si transparente cu privire la adaosurile de aditivi, informeaza Agerpres.

CEFF Romania a lansat marca CEFF Certified E-Friendly Food, care este inregistrata la nivelul Uniunii Europene si atesta ca produsele alimentare inscriptionate cu acest logo nu contin conservanti, indulcitori, coloranti artificiali sau glutamati cu potential periculos sau controversati, potrivit studiilor expertilor.

Marca Certified E-Friendly Food vine in ajutorul consumatorilor care au dificultati in interpretarea listelor de ingrediente si mai ales in a recunoaste continutul de aditivi alimentari in produsele de la raft sau a celor care petrec prea mult timp la raft pentru identificarea continutului de aditivi.

Stampila CEFF de pe ambalajul produselor certifica faptul ca nu contin niciun aditiv dintr-o lista de 70 de substante grupate in conservanti, coloranti artificiali, indulcitori si glutamati care fac obiectul unor controverse la nivelul expertilor, desi sunt acceptati de Uniunea Europeana.

Pentru a obtine certificarea CEFF producatorii trec printr-un flux strict de evaluare ce include verificarea ingredientelor listate si continutului de aditivi, documentele de conformitate, fise tehnologice si altele. Testarile sunt coordonate si supervizate cu sprijinul Institutului de Cercetare si Dezvoltare pentru Bio-Resurse Alimentare.

Lista de aditivi alimentari permisi si aprobati de UE ajunge la aproximativ 300, facand evaluarea volumului si tipurilor de aditivi alimentari de catre consumator cu atat mai dificila. Acestia pot fi insa verificati pe website-ul ceff.info, fiecare avand marcajul ca fiind acceptat sau neacceptat de acest sistem de certificare.

CEFF mai este prezenta si in Cehia, Slovacia si Polonia.

Un sondaj realizat de CEFF anul acesta in Romania arata ca aproximativ 80% dintre romani citesc cu atentie eticheta produselor alimentare si continutul de E-uri. Procentul creste chiar la 84% in cazul parintilor cu copii minori, insa pentru noua din zece respondenti lista este greu de inteles.

"Suntem in negocieri avansate cu un numar semnificativ de producatori, am contactat in jur de 200 de producatori de la care am avut diverse raspunsuri, dar sper ca pana la sfarsitul trimestrului intai sa avem primele produse (cu acest sistem de certificare — n.r.) la raft", a declarat directorul general CEFF Romania, Daniela Niculescu.

Pe de alta parte, directorul executiv al Romalimenta, Mihai Visan, este de parere ca certificarea se va reflecta in pretul produselor: "Parerea mea din ce cunosc e ca orice cost iti intra in fabrica trebuie sa il scoti afara, pentru ca altfel dai faliment. Piata e foarte stransa, marjele foarte mici, suntem dupa ani de criza, cand firmele sunt decapitalizate, nu-si va permite nimeni sa ascunda cuiva costul", a afirmat Visan.

Aditivii sunt adaugati in alimente pentru a prelungi valabilitatea, a inlocui sau imbunatati culoarea alimentelor, sau a indulci alimentele fara a utiliza zahar. Aditivii utilizati la fiecare produs ar trebui specificati pe ambalajul acestora.  Fiecare aditiv trebuie descris fie dupa numele complet, fie dupa codul international E, in ordinea descrescatoare a cantitatii din alimente. Toate statele Uniunii Europene utilizeaza acelasi cod E de descriere a aditivilor alimentari. In plus, pe etichetele alimentelor trebuie specificata categoria aditivului din care acesta face parte. Unii aditivi alimentari fac parte din mai multe categorii.

Lista aditivilor poate fi consultata aici: http://www.ceff.info/lista-aditivilor.html


Tags: alimenteaditivicertificarea alimentelorcertified e-friendly food

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

Plata subventiilor. Ce sume primesc fermierii

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura continua platile regulate pentru fermierii care au depus cererile unice de plata in acest an....citeste mai mult>>

APIA: Fermele mici vor intra pe lista de plata

Fermele mici vor intra pe lista de plata a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu subventia de 98,80 de euro/hectar, care se achita la transa a doua de autorizari incepand cu 2 decembrie....citeste mai mult>>

Programul Rabla pentru tractoare ridica probleme

Programul "Rabla pentru tractoare" ridica probleme beneficiarilor. Procedura de inscriere ramane una destul de neclara, cel putin pana in momentul de fata, mai ales ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a iesit in fata cu o ex...citeste mai mult>>


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]