Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia Europeana a prelungit masurile de sprijin pentru sectorul de fructe si legume

de Alina Constantinescu 25 Aug. 2016 3315
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ca urmare a prelungirii embargoului Federatiei Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, Comisia Europeana a prelungit masurile de sprijin exceptional cu caracter temporar suplimentar pentru producatorii din sectorul fructe si legume.

Cantitatea maxima de produse repartizata Romaniei este de 3000 tone. Masura pentru care se acorda sprijin financiar este retragerea de pe piata. In baza prevederilor art. 2 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 921/2016, statul membru poate stabili pentru fiecare produs, cantitatile aplicabile in cazul retragerilor de pe piata.

Produsele si cantitatile au fost stabilite tinand cont de:

- propunerile Organizatiei Interprofesionale Prodcom legume fructe (OIPA) rezultate in urma consultarii asociatiilor membre si a intalnirilor care au avut loc la sediul MADR, care au ca scop imbunatatirea si eficientizarea implementarii masurilor exceptionale pentru despagubirea producatorilor de legume si fructe urmare a embargoului Federatiei Ruse;

- o analiza a sprijinului primit de catre producatorii agricoli din sectorul fructe si legume in perioada 2014 - 2015 pentru aceste masuri exceptionale;

- analiza datelor statistice furnizate de Institutul National de Statistica si a datelor operative MADR cu privire la sectorul legume si fructe (suprafete, productii totale, productii medii).

De asemenea s-a avut in vedere si recomandarea Curtii de Conturi Europene (ECA) cu privire la combaterea risipei alimentare si de a pune accent pe evitarea acesteia, printr-o proportie mare a produselor distribuite gratuit fata de cele distruse.

Produsele din sectorul fructe si legume destinate consumului in stare proaspata si cantitatile pentru care se va acorda sprijinul financiar conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 921/2016, sunt urmatoarele:

- Fructe - 1500 tone (mere, pere, prune, fructe de tip baca, struguri de masa proaspeti, piersici si nectarine).

- Legume - 1500 tone (tomate, castraveti, inclusiv cornison, morcovi, varza alba si varza rosie, ardei gras, conopida, broccoli, ciuperci din genul Agaricus).

La propunerea Organizatiei Interprofesionale Prodcom legume fructe (OIPA), un solicitant poate beneficia de maximum 750 tone din cantitatea totala repartizata fiecarui sector, respectiv legume/fructe.

Termenul limita de solicitare a retragerilor de pe piata este 15 septembrie 2016 pentru legume si 15 octombrie 2016 pentru fructe.

In situatia in care pana la data de 15 octombrie 2016 nu s-au solicitat cantitatile stabilite, pentru cantitatea ramasa disponibila pot fi depuse cereri de catre orice beneficiar, pana la atingerea plafonului de 3000 de tone.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va monitoriza zilnic cantitatile de produse care fac obiectul masurii retragerii de pe piata si va sista aplicarea acestei masuri la data epuizarii cantitatii alocate Romaniei.

Beneficiari:

- organizatiile de producatori din sectorul fructe si legume;

- producatori de fructe si legume care nu sunt membri ai unei organizatii de producatori.

Sursa: MADR


Tags: afaceri agricolefructelegumeafaceri in agricultura

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Afaceri agricole de succes. Cultura de sofran

de Idei de afaceri
17 Nov 2023
Sofranul este o investitie pe termen lung. Investesti o avere intr-un condiment, insa poti sa stai linistit: sofranul rezista peste 2 ani in...

Afaceri agricole profitabile. Cresterea prepelitelor japoneze

de Idei de afaceri
08 Iul 2022
Oul de prepelita inglobeaza o cantitate impresionanta de vitamine si este recunoscut pentru efectele sale benefice in rezolvarea unor probleme grave...

5 idei de afaceri agricole potrivite in Romania

de Ideideafaceri.ro
01 Apr 2020
Daca nu te-ai decis inca ce sa faci cu acea bucatica de teren pe care o ai disponibila sau pe care ai pus ochii pentru achizitie, noi iti propunem 5...

Cele mai profitabile 10 idei de afaceri in agricultura

de Ideideafaceri.ro
07 Oct 2019
Vrei sa ai succes in agricultura in 2019? Iata 10 idei pe care le poti aplica pentru a-ti obtine profitul mult dorit! Daca dispui de cateva sute...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]