Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cresterea somnului in ferma familiala - afacere profitabila, sustinuta prin fonduri europene

de Idei de afaceri 11 Nov. 2014 23044
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Somnul european sau somnul de Dunare este cunoscut de majoritatea oamenilor sub denumirea simpla de somn. Cunoscatorii stiu ca somnii care cantaresc 1-3 kg au gustul cel mai bun, carnea lor nu e foarte grasa si nu prezinta miros respingator, asa cum se intampla in cazul celor mari. Desi el poate creste la dimensiuni impresionante, de peste 100 kg, in conditii de ferma se prefera producerea exemplarelor mici de pana la 2,5 kg. Intr-o ferma familiala, consideram ca obtinerea de somn de 1,5-2 kg este suficienta.

Somnul este un peste cu valoare economica ridicata, fiind apreciat de foarte multa lume, din diferite paturi sociale. Asadar, cresterea lui reprezinta o afacere profitabila, sustinuta si prin fonduri europene pentru piscicultura. In continuare va prezentam pe scurt tehnologia de crestere a somnului european pana la greutatea mentionata, in sistem recirculat, in conditii de microferma familiala.

Cresterea somnului in ferma familiala

Somnul face parte din familia Siluridae si ordinul Siluriformes. Este cel mai mare peste osos strict de apa dulce, atingand frecvent  greutati de peste 100 de kg. Recordul inregistrat este de 5 metri lungime si 306 kg in greutate. Desi poate atinge aceste dimensiuni impresionante, numai carnea exemplarelor mici de sub 12 kg are gustul bun pentru care sunt atat de ravniti somnii.

Acest peste cu corpul lipsit de solzi, gura larga si mustati lungi este singura specie de somn cu originea in Europa. Femela depune 30.000 de icre la fiecare kilogram de masa corporala, adica o femela de 10 kg va depune 300.000 de icre. Cateva conditii generale ce trebuie respectate pentru succesul cresterii somnului.

14 sfaturi pentru crescatorii de somn

1.  Pastrati igiena in hala de crestere! Fiind un sistem recirculat inchis, riscul aparitiei de boli este ridicat. De aceea se interzice patrunderea persoanelor straine in hala de productie si folosirea de unelte care nu apartin strict sistemului (imprumutate). 

2. Evitati manipularea pestilor, iar atunci cand trebuie sa o faceti, folositi vase si unelte speciale! De ce? Corpul somnului este lipsit de solzi, deci este mai vulnerabil la atacul unor paraziti, micoze si bacterioze. Pentru aceasta pestele si-a dezvoltat un scut format dintr-un mucus abundent pe toata suprafata corpului, ce trebuie sa fie prezent in permanenta. Din acest motiv se interzice manipularea somnilor la orice varsta cu mana.

Pielea noastra este foarte nociva pentru somni, deoarece in timpul transpiratiei se depun cantitati mari de sare in palma. Mai mult, se  pare ca si pH-ul pielii noastre (5,5) este foarte periculos pentru mucusul pestilor. De aceea, atunci cand este necesara manipularea, se va efectua numai cu mincioage cu fir moale sau cel mai bine cu ajutorul unor vase cu apa.

3. Evitati expunerea acestor pesti la lumina! Somnul habiteaza in mod normal in gropi, sub maluri si este un pradator de noapte. Pentru a-i asigura conditiile necesare de crestere, acoperiti cu scanduri din lemn bazinele, lasand doar mici fante pentru aerisire.

4. Respectati si modul de hrana al somnilor prin amplasarea hranitoarelor in locuri intunecose. Intunericul are si rolul de a impiedica canibalismul frecvent intalnit la somni, mai ales la tineret.

5. Nu oferiti somnilor ca hrana decat furaje granulate, desi acestia accepta aproape orice! In caz contrar, se perturba ritmul de crestere si, in plus, se depreciaza calitatea apei.

6. Densitatea de populare trebuie sa fie mare, pentru a crea competitie la mancare. S-a constatat ca aportul de hrana creste semnificativ in bazinele cu densitati mai mari. Un aport sporit de furaj duce la un ritm crescut de crestere, deci la o scurtare a timpului de atingere
a dimensiunii de comercializare.

7. Asigurati-va ca furajul folosit este proaspat, fara urme de mucegai.

8. Aveti in vedere functionarea impecabila a instalatiei de sterilizare a apei cu UV! Pentru aceasta este necesar ca lampile sa fie schimbate periodic, la cel putin 10 luni. Aceasta masura de precautie este foarte importanta deoarece somnul este destul de sensibil la
infectii in primele faze de crestere.

9. Mentineti constant nivelul concentratiei de oxigen dizolvat din apa. Acesta trebuie sa fie in permanenta cu peste 3,5 mg/l, mai ridicat la puiet.

10. Schimbati apa din bazine o data la 2 ore! Cresterea somnului impune o rata de recirculare a apei de minimum 0,5 ori/ora.

11. Grija cea mai mare a fermierului este de a asigura furajele potrivite fiecarei categorii de dimensiune si de a stabili cu exactitate  granulatiile adaptate dimensiunii pestelui.

12. In plus, fermierul trebuie sa se asigure ca toate instalatiile functioneaza la parametrii optimi, sa nu existe dezechilibre in calitatea apei si sa monitorizeze atent mortalitatile. Anumite marje de mortalitati sunt acceptabile, cum ar fi pentru un intreg ciclu de productie de  18 luni o rata de 20%. Daca insa se observa ca survin mortalitati prea dese si in masa, trebuie cautata imediat cauza.

Toti pestii morti se inlatura imediat pentru a nu fi consumati de semenii sai. De asemenea, daca exista pesti raniti grav (in urma  muscaturilor aplicate accidental sau nu), acestia vor fi eliminati.

13. O alta grija a fermierului este ca in perioada de maximum 6 luni in care bazinele sunt goale (de la golirea completa pana la o noua populare) sa efectueze igiena acestor bazine. Spalarea bazinelor se face cel mai simplu prin frecare cu sare.

Apa rezultata in urma igienizarii se va arunca cu grija in alt loc decat in instalatia de tratare, prin dirijarea acesteia cu un furtun si o pompa, preferabil spre o fosa septica sau spre reteaua de canalizare, acolo unde ea exista.

14. Nu trebuie uitat nici de schimbarea lampilor de UV, cel putin odata pe an, daca nu la 10 luni.

Afla detaliile acestei afaceri in Ferma pentru piscicultura in sistem familial !


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: fermamicriofermaferma familialasomncresterea somnului

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

Plata subventiilor. Ce sume primesc fermierii

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura continua platile regulate pentru fermierii care au depus cererile unice de plata in acest an....citeste mai mult>>

APIA: Fermele mici vor intra pe lista de plata

Fermele mici vor intra pe lista de plata a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu subventia de 98,80 de euro/hectar, care se achita la transa a doua de autorizari incepand cu 2 decembrie....citeste mai mult>>

Programul Rabla pentru tractoare ridica probleme

Programul "Rabla pentru tractoare" ridica probleme beneficiarilor. Procedura de inscriere ramane una destul de neclara, cel putin pana in momentul de fata, mai ales ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a iesit in fata cu o ex...citeste mai mult>>

Articole conexe

Ferma de struti. Estimarea veniturilor

de Idei de afaceri
02 Feb 2024
Pentru a afla cat se castiga ar trebui sa cunoastem ce sume sunt necesare pentru punerea pe picioare a afacerii. Si pentru a da raspuns la aceasta...

Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor

de Idei de afaceri
13 Mai 2024
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea...

Vanzarea produselor provenite de la ferma de struti

de Idei de afaceri
06 Iun 2024
Afacerea cu struti ofera o gama larga de produse ce pot fi oferite spre vanzare. In acest sens, produsele provenite de la ferma de struti...

Ferma ecologica de gaini Brahma. Detaliile investitiei

de Idei de afaceri
17 Iun 2024
Pentru constituirea fermei de gaini Brahma este necesar un teren de 500 m, aflat in posesia intreprinzatorului. Activitatea se poate desfasura in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]