Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cultivarea capsunului: care sunt cele mai productive soiuri
La 22 de ani, proaspat absolvent al Facultatii de Agronomie la Universitatea din Craiova, Mircea Alexandru Sanda a profitat de oportunitatea de a dobandi experienta in strainatate, avand ca mentor managerul unei ferme moderne de capsuni din sudul Angliei. Acolo a vazut cum se poate obtine o productie de 70 de tone de capsune la un singur hectar de sera. De la amenajari si echipamente, pana la modul in care se organizeaza fluxul tehnologic si de distributie, intrega experienta dobandita l-a facut sa decida sa aplice acest exemplu acasa, in satul sau natal din Romania.
Intors acasa in comuna Mateesti, satul Turcesti, Alexandru le-a spus parintilor sa nu mai cultive grau si porumb si sa inceapa o afacere cu capsuni. Asadar, tanarul a infiintat ferma "3 capsuni" din economiile sale si ale parintilor.Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Cresterea prepelitelor japoneze
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Administratorul fermei din Anglia l-a ajutat sa puna la punct planul de afaceri, iar in fiecare an Mircea petrece la ferma din Anglia timp de o luna sau doua, invatand permanent lucruri noi pentru dezvoltarea afacerii sale din Romania.
"Toata afacerea a pornit de la o simpla idee si de la o nisa de piata, in conditiile in care 80% din necesarul national de capsune proaspete este acoperit din import. Investitia initiala a fost de 10.000 de lei, apoi ne-am extins in fiecare an."
La inceput nu era nici el convins ca va avea succes afacerea, asa ca a pus stoloni pe o suprafata de doar 120 mp. A obtinut o productie buna pe care a vandut-o unui magazind e legume-fructe. Pentru ca in judetul Valcea nu mai erau fermieri care sa detiona plantatii de capsuni, sa gandit sa extinda cultura la 1 hectar.
A mizat pe o exploatatie superintensiva, cultivand soiurile Elsanta, Albion si pe Magic, care stiau ca dau fructe mari si frumoase, dar si un soi autohton foarte populat - Talisman.
Din veniturile obtinute, familia a investit in achizitionarea de tehnologie, astfel ca mica ferma dispune acum de un sistem de irigatie si alte dotari similare celor din Anglia.
Pe langa solul nisipos-argilos, apa are un rol important in cultura capsunului.
Ulterior, a incheiat un contract cu un important lant de magazine, ceea ce demonstreaza ca micii producatori, daca au initiativa si marfa d ecalitate, pot sa ajunga pe piata si sa faca fata competitiei.
Intre timp, pe langa afacerea sa cu capsuni, fermierul s-a gandit sa obtina profit si din vanzarea stolonilor.
Pe langa aceasta cultura, a inceput sa aplice si cultura ecologica, pe care o considera de viitor.
"Pe viitor, crem sa devenim cel mai mare producator de capsuni din judet din toata cultura sa o facem in solarii, feriti de intemperii".
Cum se infiinteaza o cultura de capsun
In cursul vegetatiei, capsunul prefera temperaturi moderate. Cele optime se situeaza intre 11 si 24 grace C. Rezistenta la ger in perioada de repaus este mare si depinde de orginea soiului respectiv, limita critica fiind de - 40 grade C.
Cerintele fara de umiditate ale capsunului sunt mari, in regiunile secetoase necesitand irigarea plantatiilor. Necesitatile fata de lumina sunt moderate, suportand destul de bine si o umbrire slaba, insa calitatea fructelor este superioada in plantatiile care primesc lumina in mod direct.
Foto: pixabay.com
Cele mai productive soiuri de capsun
Dintre soiurile de origine straina care se introduc in cultura in ultimul timp, iata ce recomanda specialistii agronomi:
Alba - soi de origine italiana, cu doua caracteristici majore: timpurietatea si calitatea deosebita a fructelor. Este un soi care se preteaza si la cultura in solar pe biloane inaltate, eventual cu irigare prin picurare sau chiar fertirigare.
Clery - soi de origine italiana, cu coacere timpurie. Se poate cultiva atat in camp cat si in solarii, tehnologia recomandata fiind cea pe biloane inaltate, cu sistem de irigare prin picurare si durata culturii de 1-2 ani de rod.
Mira - soi de origine canadiana, caracterizat prin buna sa adaptare la conditiile tarii noastre (este rezistent la ger). Este usor de cultivat in sistem peren in benzi roditoare.
Marmolada (Onebor) - soi de origine italiana, ce se caracterizeaza prin capacitate mare de fructificare. Soiul se preteaza atat pentru cultura de biloane inaltate cu plante individuale, cat si pe benzi roditoare la nicelul solului.
Sursa: Publicatia Romania Rurala nr. 17, anul II, februarie 2015; Ghid tehnic si economic: pomi, arbusti fructiferi, capsun
Noutati si recomandari in agricultura
APIA: Luna octombrie va fi una foarte importanta pentru fermierii romani
Pentru fermierii romani, aceasta luna va fi una importanta, atat din punct de vedere financiar, cat si al lucrarilor care se desfasoara in aceasta perioada....citeste mai mult>>
Plati APIA: Fermierii vor primi subventiile pe hectar si animale
Campania APIA aferente primei transe din subventii se apropie. Pe data de 16 octombrie, fermierii vor primi banii pe hectar si animale....citeste mai mult>>
Ministrul Agriculturii vine cu o promisiune. Banii vor intra in cont pana in 15 octombrie
Fermierii afectati de seceta care au solicitat despagubirile puse la dispozitie de MADR, vor avea banii in conturi pana in data de 15 octombrie. Aceasta este promisiunea ministrului Florin Barbu....citeste mai mult>>
Articole conexe
Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene
de Idei de afaceriAfacere agricola cu rata de profit ridicata
de Idei de afaceriIdee de afacere agricola - Plantatie cu aluni
de Camelia DiaconuAfacere agricola: recomandari pentru infiintarea unei culturi de ricin
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit