de Idei de afaceri
23 Feb. 2024
312
Castravetii ocupa un loc important in alimentatia omului o mare parte din an si, mai ales, in perioadele cand alte legume se afla in cantitati inca reduse.
Prin extinderea continua a culturii castravetilor in sere, rasadnite si adaposturi din material plastic, consumul lor devine posibil aproape in tot cursul anului.
Din totalul consumului de legume pe un locuitor, castravetii ocupa circa 2,4% in lunile de iarna-primavara si 3% in lunile de vara-toamna, iar din totalul consumului de legume proaspete pe un locuitor, aproximativ 3,5% il ocupa castravetii in stare proaspata si conservata, revenind in medie 4 kg pe un locuitor.
Desi valoarea lor alimentara este inferioara altor legume ce se pot consuma in stare proaspata, castravetii sunt foarte apreciati si larg raspanditi in hrana tuturor popoarelor de pe toate continentele, datorita insusirilor lor gustative, fragezimei si aromei lor particulare.
Castravetii se folosesc in hrana omului din cele mai vechi timpuri. Originar din India, s-au raspandit in decursul celor 3.000-4.000 de ani de cand se folosesc, in toata lumea, ocupand un loc important in sortimentul de legume proaspete, in industria conservelor, in export si chiar in industria farmaceutica si cosmetica.
In tara noastra, cultura castravetilor ocupa in jur de 15% din suprafata cu legume cultivate in camp si 30% din suprafata de sere si rasadnite.
Desi este o planta nerezistenta la conditii de clima racoroasa, cultivata cu precadere in zonele cu clima mai blanda, totusi, cultura castravetilor s-a extins mult spre nord, pana peste latitudinea de 60Ëš, fiind cultivati pe suprafete mari in rasadnite si sere, in U.R.S.S., Olanda, Anglia si alte tari nordice, unde conditiile naturale sunt nefavorabile acestei culturi.
La noi, cultura castravetilor in camp ocupa suprafete mai mari in sortimentul de legume cultivate, in vestul tari, in Transilvania si nordul Moldovei si este cel mai putin raspandita in Dobrogea si Oltenia.
Pentru cultura castravetilor in camp, zonele cele mai potrivite sunt regiunile al caror climat este suficient de cald si umed, cu temperatura anuala de 10-11ËšC si cu ultimele brume la sfarsitul lunii aprilie.
Avantajul este ca, spre deosebire de alte plante, castravetii amari se pot cultiva cu succes in toate regiunile tarii, in rasadnite, solarii si sere, unde se pot crea conditiile cerute de plante. Ei se cultiva pe suprafete mari in rasadnite si sere in preajma marilor orase si centre muncitoresti.
Cel mai mic venit si beneficiu la hectar il aduce cultura castravetilor in camp, iar cel mai mare, cultura in sere. Acest fapt se datoreaza in primul rand epocii la care se pot face aceste culturi (cea mai timpurie, in sere si cea mai tarzie, in camp), ceea ce are ca urmare preturi de desfacere cu atat mai ridicate si implicit venituri mai mari (cu cat cultura este mai timpurie cu atat productia se obtine mai devreme).
Contribuie de asemenea in mare masura productia sporita a culturilor adapostite care dau unitatii de suprafata productii foarte mari si de o calitate superioara.
Desi cheltuielile de productie sunt cu mult mai mari la culturile in sere si rasadnite, aceste cheltuieli se recupereaza, rezultand in final beneficii importante.
Consumatorii de castraveti amari se impart in doua categorii, la fel ca in cazul majoritatii plantelor exotice. Sunt cei care nu cunosc deloc planta si cei care stiu de ea, fie de la televizor, fie de la medici sau din farmaciile naturiste.
Cerere este foarte mare pe piata pentru castravetele amar, in primul rand pentru ca numarul bolnavilor de diabet in tara noastra este foarte mare, insa, sansele ca acest lucru sa se schimbe sunt limitate de faptul ca in Romania nu este dezvoltata cultura gustului amar. Noi preferam sa consumam alimente dulci, iar acest lucru duce la problemele pe care le stim deja.
Castravetele amar este cel mai bun remediu, combinat cu miscarea fizica, pentru a combate aceasta boala.
De asemenea, cercetatorii americani au descoperit ca momordica este si antitumorala si intrerupe alimentarea tumorilor. De asemenea este un panaceu si ajuta pancreasul, ficatul si fierea. Totusi si oamenii sanatosi ar trebui sa consume astfel de fructe, preventiv.
Un fermier roman spune ca a gasit in farmaciile naturiste pastile pe baza de momordica si chiar a luat legatura cu acestia, dar ei importa medicamentele direct din China si nu s-au aratat interesati sa achizitioneze fructe pentru a le face ei.
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: castravete amarcastravete antidiabetpiata de desfacere