Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura de sofran: Investitia necesara pentru a demara o afacere

de Idei de afaceri 12 Mar. 2024 7882
Cultura de sofran: Investitia necesara pentru a demara o afacere
4.39 din 48 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Afacerile cu sofran nu sunt extrem de intalnite in Romania, in ciuda faptului ca sunt extrem de profitabile, sustenabile si pot fi demarate pe suprafete mici.

In acest articol vei afla de ce este nevoie pentru a incepe o afacere cu sofran si care sunt principalele cheltuieli pe care le vei avea la inceput de drum.
 

Terenul agricol destinat culturii de sofran

 
Pentru inceput, ca sa iti deschizi o afacere cu sofran, trebuie sa ai la dispozitie un teren agricol. In Romania nu se cultiva sofran la scara larga, dar asta nu inseamna ca mediul nu este propice. Din contra. Pentru ca sofranul are nevoie de un teren argilos sau silicos, dar si de temperaturi ridicate, solurile din Romania sunt chiar potrivite pentru astfel de culturi.

O primavara frumoasa incepe cu reduceri generoase. Profita de preturile mici si de transportul gratuit in luna martie...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
La fel si clima, pentru ca temperaturile sunt calduroase pe timp de vara, exact cum trebuie pentru a se coace bine floarea. De fapt, procesul de crestere al „aurului rosu” nu este foarte greu, ci culegerea si uscarea.
 
Investitia initiala poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea bulbilor. 
 

Cantitatea necesara de bulbi pentru plantarea a 1000m de sofran

 
Investitia in bulbii de sofran nu este neglijabila, avand in vedere ca aveti nevoie de 1.000 kg de bulbi la 1 ha. Chiar si asa, pretul il poti negocia in functie de cantitatea cumparata. 
 
Pentru cultivarea unui hectar de sofran este nevoie de 1.000 kg de bulbi care ar putea inseamna pana la 5000 de euro.
 

Activitati de lucrare a terenului necesare inainte de cultivarea sofranului

 
Anterior plantarii bulbilor de sofran trebuie pregatit terenul agricol. Asta inseamna arat si discuit, lucrari care te pot costa in jur de 750 de lei la hectar, daca nu detii propriile utilaje agricole. 
 
In acelasi timp cu pregatirea solului pentru plantat – aratura, discuit – se poate incorpora in sol, la lucrarea de arat gunoi de grajd fermentat pentru fertilizarea terenului. Pentru un hectar de teren poti folosi in jur de 30 de tone, ceea ce inseamna un cost de aproape 2.000 de lei.
 

Costuri de intretinere a culturii de sofron

 
Intretinerea culturii de sofran se refera in principal la activitati precum aplicarea solutiilor pentru daunatori si la costurile legate de sistemul de irigare. Aici, preturile pot sa difere in functie de zona geografica, de utilitatile disponibile si de sistemele pentru care optati.
 

Cheltuieli cu forta de munca la culesul sofranului

 
Dupa cum am spus, sofranul este cel mai scump aliment din lume. Insa partea interesanta abia acum urmeaza: fiecare floare produce doar 3 stamine, care trebuie culese doar intr-o anumita perioada a anului, cu o atentie extraordinara, pentru a nu le distruge.
 
O saptamana pe an floarea de sofran este inflorita, timp in care trebuie culese staminele. Dupa procesul migalos de cules manual, urmeaza uscarea. Aceasta trebuie facuta in conditii stricte de temperatura, pentru a nu afecta calitatea plantei.
 
Pretul ridicat al sofranului se explica prin munca titanica depusa la culegere si uscare, dar si prin aroma extraordinara si proprietatile medicinale. 

O primavara frumoasa incepe cu reduceri generoase. Profita de preturile mici si de transportul gratuit in luna martie...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
O singura stamina poate schimba total gustul mancarii, insa daca se foloseste mai mult, aceasta devine amara. Sofranul este un aliment scump, dar se foloseste foarte putin in retete, astfel ca este spornic.
 

Stocarea culturii de sofran

 
In ceea ce priveste spatiul de depozitare, avand in vedere nivelul mare al investitiei intr-un depozit modern, este recomandat ca agricultorii sa se organizeze bine in acest sens si sa incheie contracte de valorificare a productiei de sofran. acest lucru presupune ca recolta de sofran sa fie imediat livrata catre partea contractata.
 
Cultura de sofran este o afacere extrem de profitabila pentru fermierii romani care au curajul sa mizeze pe plante mai putin cunoscute. Daca e sa ne bazam pe declaratiile cultivatorilor de sofran, reiese ca de pe un hectar de sofran, un fermier poate „recolta” venituri substantiale de pana la 25.000 euro.


 


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: cultura de sofranidee de afaceriafacere cu sofraninvestitie sofran

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.39 din 5 - 48 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]