Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cultura profitabila infiintata de un fermier strain in judetul Caras-Severin
Sofranul sau aurul rosu este o cultura care aduce valoare adaugata mare si care sa nu ridica probleme privind perisabilitatea si depozitarea. Acestea au fost motivele care l-au determinat pe un antreprenor din Caras-Severin sa inceapa o afacere cu sofran.
Vincent de Buisson este un fost ofiter in armata belgiana, care s-a stabilit in Romania in urma cu 12 ani. Dupa ce a testat daca sofranul se adapteaza climei si solurilor din Romania, in urma cu 3 ani, fermierul belgian stabilit in localitatea Berzovia, judetul Caras-Severin, a infiintat o cultura pe o suprafata de 200 mp.3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Pentru ca afacerea a mers bine, in prezent suprafata cultivata este de 4.000 mp. De asemenea, in acest an a infiintat o pepiniera de bulbi pe care intentioneaza sa o extinda la trei-patru hectare.
Vincent spune ca investitia initiala a fost de 17.500 euro, care s-a amortizat in primii doi ani. In Romania, un gram este vandut la pretul de 110 lei, iar in Belgia pretul ajunge la 30 de euro.
Bulbii de sofran i-a adus din Belgia. Antreprenorul spune ca intreaga cultura este bio, nu foloseste ingrasaminte si nici ierbicide. Potrivit omului de afaceri, sofranul superior se poate vinde cu 30.000 de euro kilogramul.
'Noi recoltam manual sofranul, zi de zi. O floare este formata din trei stigmate rosii, care vor fi folosite pentru produsul finit. Urmeaza procesul de uscare la o temperatura foarte bine stabilita, pentru a nu-si pierde proprietatile si a obtine sofran pur.
Daca nu se respecta procedurile exacte, sofranul isi pierde calitatile si ii scade pretul de vanzare. De aceea trebuie mentinut standardul de calitate de la nivel european, conform ISO 3632, care e impartit in patru categorii de calitate. Anul trecut, noi am obtinut sofran de categoria intai. Doi parametri am avut in categoria intai si unul in categoria a doua. Noi facem analiza de laborator la fiecare final de recoltare', a declarat cultivatorul de sofran pentru Agerpres.
Condimentul este vandut in Belgia, in cateva restaurante din Bucuresti dar si clientilor persoane fizice care il folosesc in scop terapeutic, pentru diverse afectiuni.
Sofranul necesita soluri lutoase, bine drenate si uscate, obisnuite, de gradina. Un sol mediu cu reactii neutre pana la alcaline este potrivit pentru cultivarea sofranului. Terenurile care primesc ploaie de 30 pana la 40 cm si sunt acoperite cu zapada in timpul iernii sunt potrivite pentru cultivare. Ploile de primavara sunt favorabile pentru promovarea producerii de noi bulbi, in timp ce un al doilea val de ploi la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei incurajeaza inflorirea abundenta.
Sofranul creste intr-o gama larga de soluri, dar se dezvolta cel mai bine in soluri argilo-calcaroase profunde, bine drenate, care au o textura suficient de afanata si permit penetrarea usoara a radacinii.
Solurile nu trebuie sa fie bogate in substante nutritive. Cu toate acestea, solurile cu un PH sarac sau bogat in calcar, precum si cele slab drenate, sunt nepotrivite.
Noutati si recomandari in agricultura
Subventii 2025: Fermierii au de respectat o noua conditie
In acest an, fermierii care vor depune cererile unice de plata vor fi nevoiti sa respecte o noua conditie, introdusa pentru prima data anul acesta la nivel european....citeste mai mult>>
Autoritatile anunta situatia subventiilor din 2024 si posibilele majorari pe termen lung
Platile efectuate de APIA pentru fermierii care au depus cererile unice de plata in anul 2024 continua si zilele acestea. Incepand din 2028, fermierii se pot astepta la o posibila majorare a subventiilor....citeste mai mult>>
Rabla pentru tractoare. Cand pornesc inscrierile
"Rabla pentru tractoare" a generat interes in randul micilor fermieri, dar si incertitudine, dupa controversele legate de procedura de inscriere....citeste mai mult>>
Articole conexe
Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii
de Idei de afaceriAfacere agricola. Accesarea fondurilor europene
de Idei de afaceriAfacere agricola cu rata de profit ridicata
de Idei de afaceriAfacere la tara - 4 Idei de culturi profitabile oricand
de Camelia DiaconuAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit