Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum asiguri confortul termic intr-o hala destinata cresterii gainilor ouatoare

de Idei de afaceri 21 Oct. 2020 4431
3.63 din 8 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

O afacere cu gaini ouatoare poate sa fie una de mare succes atata vreme cat productia este constanta, pentru a onora angajamentele catre distribuitori. Un detaliu care trebuie luat in calcul este ca, desi in sezonul rece randamentul gainilor scade in mod natural, cererea de oua proaspete ramane constanta, cu o tendinta importanta de crestere in decembrie si ianuarie.

Acest fapt duce si la un plus al pretului de vanzare. In aceste conditii, perioada rece din an poate sa fie una prolifica din punct de vedere economic pentru cei din domeniu, asa ca trebuie fructificata.


Un alt aspect care trebuie punctat este cel al conditiilor din hala unde sunt crescute gainile ouatoare. De asigurarea unui confort corect pentru acestea vor depinde atat productia de oua, cat si cantitatea de furaje consumata de acestea. Gasirea unui echilibru intre aceste aspecte este foarte importanta pentru ca afacerea sa prospere. Detaliem care sunt elementele ce contribuie fundamental la succes in perioada rece din an. 
 

Solutii de incalzire

 

Sistemele de incalzire cele mai practice pentru hala destinata cresterii gainilor ouatoare se dovedesc a fi cele electrice, pentru ca acestea ofera posibilitatea reglarii extrem de precise a temperaturii intr-un spatiu, prin intermediul termostatului de precizie. Acestea incalzesc rapid o suprafata mare, au o buna inertie termica, data de agentul termic folosit si au un consum eficient de energie. In aceste conditii, o alegere inspirata ar fi radiatoare electrice, cu atat mai mult cu cat temperatura la care randamentul ouatoarelor este rentabil (in raportul hrana, conditii de mediu) este de 10-18 grade Celsius, cu un nivel optim la 12-13 grade. Este important si ca in hala sa nu se ajunga la mai putin de 8 grade Celsius.
 

Mentinerea confortului termic


Temperatura de confort care asigura un randament bun la productia de oua poate fi mentinuta in hala cu un consum mic de energie, luand in calcul cateva aspecte. 


Ventilatia trebuie asigurata corect in fiecare zi, folosind cosul de ventilatie, al carui tiraj trebuie reglat in functie de temperatura din exterior. Tirajul se reduce cand afara este frig, pentru a preveni pierderile de caldura. Exista si avantajul faptului ca radiatoarele, unde agentul termic este piatra (cu o autonomie termica oricum foarte mare), se opresc automat in momentul in care senzorii detecteaza curenti de aer, astfel ca economia de energie se poate realiza fara o interventie directa.


Buna izolare a halei contribuie la stabilitatea termica si impiedica scaderea temperaturii sub 8-10 grade, cand ritmul producerii de oua se reduce foarte mult. Nu trebuie omis nici metabolismul natural foarte intens al pasarilor, care contribuie in mod real la reglarea temperaturii din hala, atata vreme cat aceasta este ferita de curenti activi de aer si este corect izolata. 


O solutie aplicata de cei care au productii bune de oua in perioada rece din an este aceea de a evita lasarea libera a gainilor in zilele umede sau atunci cand este zapada, pentru ca in felul acesta hala este pastrata uscata. Mentinerea unui nivel de umezeala in aerul din interior la valori optime (circa 45%) aduce un plus de confort termic, iar acesta se regaseste in consum corect de furaje si productia buna de oua.


La evitarea unei umezeli accentuate contribuie si buna intretinere a asternutului din adapost, care trebuie sa fie uscat si curat, inclusiv pentru a preveni aparitia bolilor sau a unor focare virale. Crescatorii adevarati stiu ca mentinerea unei umiditati corecte in hala este la fel de importanta ca temperatura optima, cu efect benefic in productia de oua. 
 

Echilibrul hrana-temperatura si rentabilizarea costurilor


Temperatura de confort pentru gainile ouatoare, la un consum minim de furaje, este in jurul a 14-18 grade Celsius. In conditiile unor valori termice exterioare scazute, cea minima, ideala in adapost, trebuie sa fie de aproximativ 8-10 grade, daca ratia alimentara sporeste usor. Bine hranite, gainile pot rezista la temperaturi de pana la -10 grade Celsius. Producatorii eficienti, care au costuri reduse si beneficii sporite, aleg solutia unui echilibru intre temperatura si ratia de hrana, astfel incat nivelul costurilor sa atinga valori optime, care sa poata fi pe deplin recuperate din comercializarea oualor.


Aspectele concrete care stau la temelia acestui balans ideal dintre costuri, care se regasesc in conditiile de viata ale gainilor, si beneficii se stabilesc diferit de la ferma la ferma, depinzand de randamentul sistemelor de incalzire folosite, calitatea izolatiei termice pentru adapost, gradul de umezeala si de calitatea si consistenta hranei.


Cresterea gainilor ouatoare este o afacere de succes, atata vreme cat se ofera conditii optime gainilor, astfel incat productia de oua sa fie una constanta.



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: radiatorincalzireconfort termiccrestere gainigainiradiatoare electriceincalziretemperatura

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.63 din 5 - 8 voturi.

Articole conexe

Ferma ecologica de gaini Brahma. Detaliile investitiei

de Idei de afaceri
08 Ian 2024
Pentru constituirea fermei de gaini Brahma este necesar un teren de 500 m, aflat in posesia intreprinzatorului. Activitatea se poate desfasura in...

Idei de afaceri la tara: ferma ecologica de gaini Brahma

de Alina Constantinescu
06 Oct 2017
Gaina Brahma este supranumita "uriasul gainilor" datorita greutatii impresionante pe care o atinge: 6,5 - 7 kg! O gaina obisnuita are, la maturitate,...

Ferma ecologica de gaini Brahma - afacerea ideala pentru antreprenorii care detin teren la tara

de Alina Constantinescu
24 Aug 2017
Pentru antreprenorii care sunt in cautarea unei afaceri la tara o ferma de gaini de rasa este o idee care merita luata in seama. Avantajele...

Afacere cu gaini Brahma - se cresc extrem de usor si dau o productie extraordinara de carne!

de Nita Alina
29 Oct 2020
O afacere cu gaini Brahma poate fi o idee foarte buna atunci cand aveti o casa la tara cu teren. Gainile din aceasta rasa sunt crescute pentru...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]