Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum asiguri confortul termic intr-o hala destinata cresterii gainilor ouatoare
O afacere cu gaini ouatoare poate sa fie una de mare succes atata vreme cat productia este constanta, pentru a onora angajamentele catre distribuitori. Un detaliu care trebuie luat in calcul este ca, desi in sezonul rece randamentul gainilor scade in mod natural, cererea de oua proaspete ramane constanta, cu o tendinta importanta de crestere in decembrie si ianuarie.
Acest fapt duce si la un plus al pretului de vanzare. In aceste conditii, perioada rece din an poate sa fie una prolifica din punct de vedere economic pentru cei din domeniu, asa ca trebuie fructificata.
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Un alt aspect care trebuie punctat este cel al conditiilor din hala unde sunt crescute gainile ouatoare. De asigurarea unui confort corect pentru acestea vor depinde atat productia de oua, cat si cantitatea de furaje consumata de acestea. Gasirea unui echilibru intre aceste aspecte este foarte importanta pentru ca afacerea sa prospere. Detaliem care sunt elementele ce contribuie fundamental la succes in perioada rece din an.
Solutii de incalzire
Sistemele de incalzire cele mai practice pentru hala destinata cresterii gainilor ouatoare se dovedesc a fi cele electrice, pentru ca acestea ofera posibilitatea reglarii extrem de precise a temperaturii intr-un spatiu, prin intermediul termostatului de precizie. Acestea incalzesc rapid o suprafata mare, au o buna inertie termica, data de agentul termic folosit si au un consum eficient de energie. In aceste conditii, o alegere inspirata ar fi radiatoare electrice, cu atat mai mult cu cat temperatura la care randamentul ouatoarelor este rentabil (in raportul hrana, conditii de mediu) este de 10-18 grade Celsius, cu un nivel optim la 12-13 grade. Este important si ca in hala sa nu se ajunga la mai putin de 8 grade Celsius.
Mentinerea confortului termic
Temperatura de confort care asigura un randament bun la productia de oua poate fi mentinuta in hala cu un consum mic de energie, luand in calcul cateva aspecte.
Ventilatia trebuie asigurata corect in fiecare zi, folosind cosul de ventilatie, al carui tiraj trebuie reglat in functie de temperatura din exterior. Tirajul se reduce cand afara este frig, pentru a preveni pierderile de caldura. Exista si avantajul faptului ca radiatoarele, unde agentul termic este piatra (cu o autonomie termica oricum foarte mare), se opresc automat in momentul in care senzorii detecteaza curenti de aer, astfel ca economia de energie se poate realiza fara o interventie directa.
Buna izolare a halei contribuie la stabilitatea termica si impiedica scaderea temperaturii sub 8-10 grade, cand ritmul producerii de oua se reduce foarte mult. Nu trebuie omis nici metabolismul natural foarte intens al pasarilor, care contribuie in mod real la reglarea temperaturii din hala, atata vreme cat aceasta este ferita de curenti activi de aer si este corect izolata.
O solutie aplicata de cei care au productii bune de oua in perioada rece din an este aceea de a evita lasarea libera a gainilor in zilele umede sau atunci cand este zapada, pentru ca in felul acesta hala este pastrata uscata. Mentinerea unui nivel de umezeala in aerul din interior la valori optime (circa 45%) aduce un plus de confort termic, iar acesta se regaseste in consum corect de furaje si productia buna de oua.
La evitarea unei umezeli accentuate contribuie si buna intretinere a asternutului din adapost, care trebuie sa fie uscat si curat, inclusiv pentru a preveni aparitia bolilor sau a unor focare virale. Crescatorii adevarati stiu ca mentinerea unei umiditati corecte in hala este la fel de importanta ca temperatura optima, cu efect benefic in productia de oua.
Echilibrul hrana-temperatura si rentabilizarea costurilor
Temperatura de confort pentru gainile ouatoare, la un consum minim de furaje, este in jurul a 14-18 grade Celsius. In conditiile unor valori termice exterioare scazute, cea minima, ideala in adapost, trebuie sa fie de aproximativ 8-10 grade, daca ratia alimentara sporeste usor. Bine hranite, gainile pot rezista la temperaturi de pana la -10 grade Celsius. Producatorii eficienti, care au costuri reduse si beneficii sporite, aleg solutia unui echilibru intre temperatura si ratia de hrana, astfel incat nivelul costurilor sa atinga valori optime, care sa poata fi pe deplin recuperate din comercializarea oualor.
Aspectele concrete care stau la temelia acestui balans ideal dintre costuri, care se regasesc in conditiile de viata ale gainilor, si beneficii se stabilesc diferit de la ferma la ferma, depinzand de randamentul sistemelor de incalzire folosite, calitatea izolatiei termice pentru adapost, gradul de umezeala si de calitatea si consistenta hranei.
Cresterea gainilor ouatoare este o afacere de succes, atata vreme cat se ofera conditii optime gainilor, astfel incat productia de oua sa fie una constanta.
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Noutati si recomandari in agricultura
APIA: Luna octombrie va fi una foarte importanta pentru fermierii romani
Pentru fermierii romani, aceasta luna va fi una importanta, atat din punct de vedere financiar, cat si al lucrarilor care se desfasoara in aceasta perioada....citeste mai mult>>
Plati APIA: Fermierii vor primi subventiile pe hectar si animale
Campania APIA aferente primei transe din subventii se apropie. Pe data de 16 octombrie, fermierii vor primi banii pe hectar si animale....citeste mai mult>>
Ministrul Agriculturii vine cu o promisiune. Banii vor intra in cont pana in 15 octombrie
Fermierii afectati de seceta care au solicitat despagubirile puse la dispozitie de MADR, vor avea banii in conturi pana in data de 15 octombrie. Aceasta este promisiunea ministrului Florin Barbu....citeste mai mult>>
Articole conexe
Ferma ecologica de gaini Brahma. Detaliile investitiei
de Idei de afaceriIdei de afaceri la tara: ferma ecologica de gaini Brahma
de Alina ConstantinescuFerma ecologica de gaini Brahma - afacerea ideala pentru antreprenorii care detin teren la tara
de Alina ConstantinescuAfacere cu gaini Brahma - se cresc extrem de usor si dau o productie extraordinara de carne!
de Nita AlinaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit