Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum infiintam o cultura de hrean

de Alina Constantinescu 08 Dec. 2016 8103
4.17 din 32 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Hreanul a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri ca remediu natural pentru tratarea diverselor boli si afectiuni. Este o planta perena, din familia Brassicaceae (din care fac parte si varza, broccoli, conopida).

Hreanul contine de doua ori mai multa vitamina C decat lamaia. Din florile de hrean se pot prepara ceaiuri impotriva racelii.
Radacina care proprietati diuretice, digestive, antibiotice, antiseptice, vermifuge, expectorante, tonice, hipotensive, stomahice. Substantele din compozitia lui previn multe forme de cancer, precum cel de piele, plamani, de colon sau de stomac.

La 50 de km de Bucuresti, Ghita Aurel a cultivat hrean pe o suprafata de 1 hectar. Terenurile cele mai potrivite pentru cultura hreanului sunt cele argiloase, usor alcaline, bogate in humus. O atentie sporita se acorda lucrarilor de intretinere, pentru a mentine terenul afanat si curat.

Potrivit agricultorului, pentru a obtine o productie buna se recomanda ca inainte de plantare sa se aplice 30-40 tone de gunoi de grajd la hectar.

„Hreanul este o cultura mai dificila, mai migaloasa, mai ales daca toata lucrarile se fac manual, nu mecanizat, asa cum e si in cazul meu. Pur si simplu intreaga familie participa la lucrarile din cultura. Acesta este al doilea an de cand cultiv, am inceput cu 25, 50 de ari, iar acum m-am extins la un hectar. Mi-am dorit foarte mult sa am cultura mea de hrean. Din cate stiu, in Romania, cantitati importante pe care le gasim pe piata sunt aduse din Ungaria”, a declarat pentru StiriAgricole.ro, Ghita Aurel.

Leguma perena prefera lumina si solurile bine drenate.

"(...)Este o mare diferenta sa cultivi de exemplu hrean in zona Brasovului, la o altitudine mai mare, unde ai mai multa umezeala, precipitatii, si altceva este sa cultivi in zona de sud a tarii. Cu toate acestea estimez ca voi avea circa 5 tone de hrean la hectarul pe care il cultiv. Sper sa obtin si mai mult”, explica producatorul.

Sunt bune ca plante premergatoare tomatele, vinetele, ardeiul, mazarea si fasolea. Important de stiut este ca butasii trebuie sa fie plantati la o densitate de 80 cm intre randuri si 35 cm intre plante.

Se recolteaza fie primavara timpuriu, fie toamna in lunile septembrie-octombrie, de la plantele de peste un an. Se curata de pamant si se fasoneaza, indepartandu-se frunzele si ramificatiile.
 
Productia o vinde in piete, targuri, angrouri.


Tags: afaceri agricoleafacere cu hreancultivarea hreanului

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.17 din 5 - 32 voturi.

Articole conexe

Afaceri agricole de succes. Cultura de sofran

de Idei de afaceri
17 Nov 2023
Sofranul este o investitie pe termen lung. Investesti o avere intr-un condiment, insa poti sa stai linistit: sofranul rezista peste 2 ani in...

Afaceri agricole profitabile. Cresterea prepelitelor japoneze

de Idei de afaceri
08 Iul 2022
Oul de prepelita inglobeaza o cantitate impresionanta de vitamine si este recunoscut pentru efectele sale benefice in rezolvarea unor probleme grave...

5 idei de afaceri agricole potrivite in Romania

de Ideideafaceri.ro
01 Apr 2020
Daca nu te-ai decis inca ce sa faci cu acea bucatica de teren pe care o ai disponibila sau pe care ai pus ochii pentru achizitie, noi iti propunem 5...

7 idei de afaceri agricole excelente

de Florin Amariei
03 Feb 2020
Anul 2020 a fost bun pentru agricultura romaneasca si de aceea orice persoana care planuieste sa inceapa o afacere in agricultura ar trebui sa-si...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]