Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa faci bani dintr-o afacere cu vinuri. Povestea Cramei Garboiu

39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Avem multe idei de afaceri pentru 2018 iar una dintre cele mai inspirate optiuni ramane ferma viticola. Viticultura este o activitate care dateaza in Romania din vremuri stravechi si are o mare importanta pentru economia nationala. Pe terenurile in panta, erodate, improprii altor culturi, vita de vie se cultiva foarte bine.

Un argument solid in vederea inceperii unei afaceri cu vinuri este nivelul de cerere care pare sa atinge cote ametitoare. Vinul de calitate devine un produs pe care se pune accent deosebit in ultimii ani.

De asemenea, de-a lungul timpului, vinurile romanesti au devenit renumite, datorita gustului de calitate, fapt care a plasat tara noastra, alaturi de Franta, Spania, Italia, Germania sau Portugalia, printre cei mai mari producatori si exportatori de vin.

Crama Garboiu, o afacere de familie infiintata in anul 2005, produce vinuri renumite prin unicitate si prin soiurile cultivate in podgorii cu o traditie cunoscuta de sute de ani.

Crama se afla in comuna Cotesti, caracterizata prin conditii climatice favorabile si un sol bogat in minerale, unic in partea de Sud-Est a Romaniei. Patrimoniul viticol al cramei  este format din soiuri de vita-de-vie autohtona, precum Sarba, Plavaie, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Feteasca Neagra si internationale cum ar fi Sauvignon Blanc, Riesling Italico, Muscat Ottonel, Merlot, Cabernet Sauvignon sau Pinot Noir.


Foto: pixabay.com

Crama a fost construita in perioada 2005-2006, ca urmare a accesarii de fonduri SAPARD, pe aproximativ 250 de hectare de teren. In 2009 antreprenorul a accesat fonduri FEADR prin Masur 123, cu ajutorul carora crama a fost utilata conform ultimelor dotari din domeniul viticol, cu o linie tehnologica pentru procesarea strugurilor, doua prese, vinificatoare pentru fermentarea controlata a mustului, centrala si rezervoare de frig, un sistem de pasarele si utilaje pentru filtrarea si conditionarea vinului.

Cu ajutorul fondurilor europene, combinatul viticol a ajuns la o capacitate de stocare de peste 2.000.000 litri de vin, sectia de vinificatie primara putand prelua pana la 3.000 tone de struguri pe campanie de vinificatie.

Vinificatia primara cuprinde doua linii de procesare a strugurilor, una pentru struguri albi, cealalta pentru struguri rosii, si poate prelucra pana la 30-35 de tone de struguri pe ora.

De asemenea, liniile de prelucrare sunt automatizate, cee ace permite diminuarea numarului de angajati si cresterea calitatii produsului finit.


Foto: pixabay.com

Un rol important in desavarsirea calitatii il are sistemul de control al temperaturii, care ajuta mustul sa fermenteze la temperatura controlata si, bineinteles, la pastrarea vinului pana la imbuteliere, prin mantalele de racire care imbraca toate cele 137 de cisterne. La maturarea vinurilor se folosesc butoaie din stejar francez, canadian si caucazian. vinul se imbuteliaza numai la rece, in mediu steril, atat la sticla de 0.75/1.5 litri, cat si la bag, la 3/5/10/20 de litri.

In anul 2017 firma a mizat mai mult pe vanzarea vinurilor la sticla, in detrimentul ambalajelor de tip bag-in-box.

"Anul 2017 a fost un an al schimbarilor pentru Crama Girboiu. Inca din ianuarie ne-am propus adaptarea strategiei de vanzari si directionarea ei catre vanzarea de vin in sticla, in detrimentul ambalajelor de tip bag-in-box, care reprezinta peste 30% din totalul cifrei de afaceri", a expicat Livia Girboiu, executiv manager in cadrul Cramei Girboiu din Vrancea.

Asociatii firmei recunosc avantajele implementarii proiectelor cu ajutorul fondurilor europene, care i-au ajutat sa dezvolte unul dintre cele mai moderne combinate de vinificatie din Vrancea, insa au avut si nemultumiri legate de procedurile birocratice si punctajele obtinute la evaluarea proiectelor. Cu toate acestea, intentioneaza sa acceseze fonduri europene si prin PNDR 2014-2020, atfel incat sa poata intra in circuitul turistic.


Sursa: Bune Practici, RNDR, anul II, decembrie 2014, nr. 7


Tags: afacere cu vinuriferma viticolavita de viestruguri

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

tipuri de sol

Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>

APIA da startul platilor ANT

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat fermierii ca platile pentru Ajutoarele National Tranzitorii vor intra in procedura de plata "numai dupa aprobarea bugetului"....citeste mai mult>>

MADR anunta schimbari. Nerespectarea conditiilor de munca ii lasa pe fermieri fara subventii

Proiectul de Ordin pentru aprobarea Ghidului fermierului a fost pus in dezbatere publica de MADR....citeste mai mult>>

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]