Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum sa hranesti prepelitele din crescatoria proprie
Cu o investitie totala de 250-300 de lei, puteti deveni un mic crescator de prepelite, obtinand o productie zilnica de oua si familiarizandu-va cu procedurile - foarte simple, de altfel - pe care le presupune aceasta afacere.
Volumul de munca necesar in crescatoria de prepelite este minim. Dimineata se administreaza furajele (cca 500 g pentru 15 prepelite) si apa (1 litru), iar seara se recolteaza ouale.Propriul meu plan de afaceri
Cresterea prepelitelor japoneze
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Practic, tot ce aveti de facut este sa lasati prepelitele sa-si vada de treaba, ele fiind adevarate masini de ouat. Nutreturile care pot fi folosite in hrana pasarilor pot fi impartite in: graunte (intregi sau uruite) de cereale; nutreturi de origine animala, nutreturi suculente; nutreturi vitaminoase; nutreturi minerale si diferite plante si ierburi necultivate.
Graunte
Graunte de cereale. Grauntele de cereale (porumb, orz, ovaz, mei s.a.), intregi sau uruite, formeaza baza ratiilor la pasari; boabele leguminoase (mazare, mazariche) sunt bogate in substante proteice si se adauga in ratie pentru completarea proteinei; boabele de oleaginoase, in mod obisnuit, nu se folosesc ca atare pentru hranirea pasarilor; se utilizeaza insa produsele industriale ale acestora (sroturile de soia si floarea-soarelui).
Dintre grauntele de cereale, cel mai folosit in hranirea pasarilor este porumbul, care insa este un nutret incomplet ca valoare proteica si mai sarac in substante minerale decat celelalte ce re ale. Introducerea lui in hrana se recomanda numai sub forma de amestecuri cu alte nutreturi. in aceste conditii, el poate con s ti tui pana la 60% din ratia zilnica a pasarilor, in special in lunile de iarna. Daca pasarile primesc ca hrana numai porumb, ele oua mai putin si devin mai sensibile fata de diferite boli.
Orzul se administreaza in proportie de max. 15% atat sub forma de boabe, cat si sub forma de uruiala. Poate fi utilizat si incoltit. Puilor li se poate administra in proportie de 5% sub forma de uruiala, insa cernuta pentru a indeparta pleava.
Ovazul este foarte mult folosit in hranirea pasarilor, sub forma de boabe, uruiala, faina de ovaz si incoltit. Continand multa pleava (cca 20%), ovazul trebuie sa intre in ratia pasarilor numai in proportie de 10-20%. Fiind cel mai bogat in substante minerale, dintre cereale (in special in calciu), ovazul se recomanda sa se utilizeze in ratia puilor numai sub forma de faina, pentru a preveni indigestiile.
Grauntele de mei, sorg si dughie se administreaza in proportie de 30-40%. Puii, in primele 10-15 zile, primesc numai boabe decorticate. Valoarea acestor nutreturi se apropie de cea a porumbului.
Secara se apropie ca valoare nutritiva de grau. Se da rareori la pasari, in proportie de 10-15% din ratia zilnica. Pentru a evita indigestiile, secara se poate folosi numai dupa cel putin trei luni de la recoltarea ei.
Grauntele de leguminoase sunt mai bogate in proteine si mai mai sarace in glucide decat boabele de cereale. Ele se introduc in amestecurile de cereale pentru a completa necesarul de substante proteice, mai cu seama in amestecurile foarte bogate in glucide, cum sunt cele pe baza porumb.
Mazarea furajera si mazarichea sunt leguminoasele cele mai folosite in hrana pasarilor, in proportii de pana la 10% din ratie, iar la pasarile tinere, intre 5 si 7%. Se dau uruite si amestecate cu uruieli de cereale.
Grauntele de oleaginoase sub forma de boabe nu se ad ministreaza deloc in hrana pasarilor. in grupa oleaginoaselor se cuprind semintele de floarea-soarelui, soia, in, canepa etc. Se pot administra pasarilor sub forma de sroturi.
Reziduurile industriale. Taratele de grau constituie un nutret valoros. Ele se introduc in ratie in proportie de 25-30% atat in hrana pasarilor adulte, cat si in cea a tineretului. Taratele de secara se administreaza in cantitate mai mica, numai pana la 10%. Se administreaza totdeauna in amestec cu diferite uruieli sau cu malai, pentru a completa valoarea nutritiva a acestora.
Mai bogate in fosfor decat cerealele, taratele sunt insa sarace in calciu. Taratele amestecate cu uruieli de cereale, in special malai, fac amestecul mai afanat si totodata ieftinesc costul de intretinere a pasarilor.
Crescatorie de prepelite
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Noutati si recomandari in agricultura
AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare
Peste trei zile, fermierii care vor sa-si achizitioneze utilaje agricole prin programul "Rabla pentru tractoare" o pot face....citeste mai mult>>
AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>
APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>
Articole conexe
Cresterea prepelitelor. O afacere cu o rata a profitului de peste 700%
de Idei de afaceriAfaceri agricole profitabile. Cresterea prepelitelor japoneze
de Idei de afaceriCresterea prepelitelor japoneze: afacere cu investitie mica si profit rapid
de Alina ConstantinescuAfacere prospera la tara: cresterea prepelitelor japoneze
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit