Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa infiintezi o plantatie de migdal?

de Teo Manole 15 Oct. 2014 4019
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru infiintarea unei plantatii de migdal pregatirea terenului se realizeaza printr-o mobilizare adanca a solului (60 - 80 cm), incorporand concomitent, 30 - 40 tone de ingrasamant organic si 600 - 800 kg superfosfat, 300 - 400 kg sare potasica si 200 kg azotat de amoniu la hectar. Distantele de plantare sunt: 6 - 8 m intre randuri (mai putin pe soluri mai sarace) si 5 - 6 m intre pomi pe rand.

Plantarea tarzie de toamna a puietilor de migdal nu asigura o suficienta inradacinare, determinand deshidratarea pomilor. Plantarea de primavara ridica probleme datorita faptului ca migdalul porneste foarte timpuriu in vegetatie, fapt care conduce, in cazul intarzierii plantarii, tot la deshidratarea materialului saditor. in consecinta, migdalul se va planta toamna, in prima jumatate a lunii octombrie sau primavara devreme.

In ambele cazuri, pomii trebuie scosi din pepiniera chiar in ziua de plantare, sau cel mult cu 1 - 2 zile inainte. Avand in vedere caracterul autosteril, intr–o parcela vor fi plantate 3 - 4 soiuri pentru a asigura polenizarea.

Formele de coroana adecvate pentru migdal sunt: vasul ameliorat cu 3 - 4 sarpante, fiecare sarpanta pastrand 2 - 3 ramuri schelet de ordinul al 2-lea si piramida mixta. Trunchiul va avea inaltimea de 60 - 70 cm. in primii ani migdalul formeaza numerosi lastari anticipati care, prin greutatea lor, pot determina prematur „arcade de rodire". Este necesar, de aceea, sa se intervina prin operatiuni in verde: eliminarea lastarilor concurenti; lastarii prea desi, asezati pe partea superioara sau inferioara a ramurilor schelet; ciupirea lastarilor fara perspectiva in formarea coroanei; eliminarea lastarilor lacomi.

Intretinerea plantatiei de migdal.
Taierile de fructificare sunt necesare anual si constau in:
- eliminarea sau scurtarea in cepi de 3-5 muguri a lastarilor lacomi;
- rarirea ramurilor de rod de pe anumite portiuni anuale care depasesc lungimea de 50 - 60 cm;
- eliminarea ramurilor supranumerare;
- eliminarea ramurilor degarnisite;
- scurtarea ramurilor anuale care depasesc lungimea de 50 - 60 cm;
-  eliminarea ramurilor uscate, bolnave, imbatranite.

Cand coroana contine multe ramuri degarnisite, vor fi efectuate taieri de reintinerire,
bazate pe capacitatea ridicata de regenerare a acestei specii.

Dupa eventuale accidente meteorologice (grindina sau ger puternic) se poate interveni prin taieri de regenerare, pomii reluandu–si ciclul de rodire dupa 1 - 2 ani.

Intretinerea si lucrarea solului

In plantatiile tinere de migdali, intervalele dintre randuri pot fi cultivate cu plante medicinale, pepeni, legume, cartofi, leguminoase etc. Se folosesc o serie de erbicide „Caragarde" 6 kg/ha, aplicat preemergent; „Roundup" 7 l/ha, completat cu „Gramoxone" 3 l /ha aplicate postemergent, iar in plantatiile de peste 5 ani „Simbar" 2 kg/ha, aplicat preemergent, au dat rezultate foarte bune.

Adiministrarea ingrasamintelor

Migdalul reactioneaza favorabil la ingrasaminte. La Tamburesti, administrarea anuala a 100 kg s.a. N, 60 kg/ha s.a. P2O5 si 100 kg/ha s.a. K2O a determinat sporuri de 142% cresteri vegetative si 210% productie de fructe, fata de varianta neingrasata. in aceeasi experienta, administrarea periodica la 3 ani a 60 t la ha ingrasaminte organice a determinat obtinerea unor sporuri superioare celor obtinute cu ingrasaminte chimice.
Irigarea

Desi migdalul este o specie rezistenta la seceta, migdalul reactioneaza favorabil la cantitati moderate de apa. Momentele cele mai indicate pentru udare sunt:
-  primavara, cu 2 - 3 saptamani inainte de inflorire (in anii cu primaveri secetoase),
-   la jumatatea lunii iulie, cand incepe procesul de diferentiere a mugurilor de rod, cu 2 - 3 saptamani inainte de recoltarea fructelor,
- si toamna, dupa caderea frunzelor (udare de aprovizionare).

La fiecare udare vor fi administrati 400 - 450 m3 apa la hectar. Trebuie sa avem in vedere faptul ca dozele excesive de ingrasamant azotat, secondate de irigare, favorizeaza crest eri vegetative viguroase si, respectiv, o mai slaba rezistenta la ger, ca urmare a gradului redus de maturare a lemnului.


Tags: infiintare plantatiemigdaliplantatie migdalimigdal

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>

APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei

APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>

Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie

Pana la Sarbatorile de iarna, fermierii vor primi subventiile in conturi, urmand ca pana la Craciun toti beneficiarii sa se bucure de banii de la APIA pentru campania din 2024....citeste mai mult>>


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]