Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa iti protejezi afacerea cu vita de vie

de Idei de afaceri 06 Apr. 2020 4576
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Calitatea recoltei de vita de vie este influentata de un cumul de factori, de la conditiile climatice si sol, pana la ingrijirea pe care o acorzi culturii pe toata durata dezvoltarii ei. Fiind una dintre plantele cu traditie in Romania, prezenta in aproape toate zonele geografice de la noi, viticultorii investesc semnificativ pentru a obtine productii foarte bune de struguri.

Iar intretinerea culturii si masurile de combatere a bolilor si daunatorilor realizate la timp pot influenta enorm calitatea recoltelor. Prin urmare, in cele ce urmeaza, analizam care sunt bolile la care este expusa vita de vie, dar si ce poti face pentru a-ti proteja afacerea.

 

Care sunt principalele boli care afecteaza cultura de vita de vie

 

Schimbarile bruste de temperatura se numara printre principalii factori care favorizeaza aparitia atacului unor agenti patogeni care ameninta planta in perioada ei de crestere. In cazul unei infectii, cel mai important lucru pe care il poti face este de fapt... sa o previi. Trebuie sa iei rapid toate masurile de protectie si preventie pentru a salva cultura, motiv pentru care este esential sa fii in permanenta atent la starea ei de sanatate.

 

Ca o noutate pentru Romania in ultimii ani, una dintre bolile intalnite des in etapa de dezvoltarea vitei de vie, in special atunci cand temperaturile si nivelul umiditatii sunt mari este putregaiul negru al vitei de vie, cauzat de o ciuperca (Guignardia bidwelli). Infectia poate fi consecinta mai multor factori (precipitatii abundente, care se extind pe mai multe zile, umiditatea aerului de peste 85%, vremea calda) si se manifesta prin aparitia unor pete usor maronii sau galbene pe toate organele plantelor (frunze, tulpina, boabele de struguri). In scurt timp, tesutul acestora se necrozeaza.

 

O alta boala frecventa a culturilor de vita de vie este mana, cauzata la randul ei tot de o ciuperca (Plasmopara viticola), una dintre cele mai daunatoare boli, avand in vedere faptul ca atacul ei poate distruge recolte intregi. Mana vitei de vie se manifesta prin aparitia unor pete galbui pe frunze si prin formarea unui puf alb (pe partea inferioara a frunzelor), produsul fructificatiilor ciupercii. Lasata netratata, mana se extinde si usuca intreaga zona contaminata.

Alaturi de putregaiul negru si de mana, in topul bolilor care afecteaza cultura de vita de vie se afla si fainarea, cauzata de ciuperca Uncinula necator, care se instaleaza in mugurii plantei foarte devreme, inca din timpul iernii. Primavara, imediat ce temperaturile cresc, ciuperca declanseaza atacul si infecteaza lastarii. Primele semne sunt petele care apar din loc in loc pe frunzele vitei de vie, dar, pe masura infectia ia amploare, petele ajung sa acopere intreaga suprafata si sa formeze o pulbere fina la exterior.

Tratamente pentru protejarea culturii de vita de vie

Pentru a tine la distanta agentii patogeni si pentru a asigura sanatatea culturii de vita de vie pe termen lung, este important sa iei din timp masuri de protectie a plantei.

Pentru evitarea infectiei cu putregaiul negru, trebuie sa actionezi cu fungicide puternice. O varianta buna este sa folosesti alternativ doua sau trei substante active diferite, astfel incat ciuperca sa nu manifeste rezistenta. Un produs recomandat este fungicidul Cabrio Top, care are doua substante active foarte eficiente, metiram si piraclostrobin, dar beneficiaza si de tehnologia AgCelence, care contribuie la revitalizarea plantei. Doza recomandata este de 1.5-2 kilograme per hectar.

De asemenea, Cabrio Top poate fi utilizat si in cazul manei sau al fainarii, alte doua boli care au nevoie de fungicide puternice, de produse sistemice care patrund in tesutul plantei si ofera o rezistenta indelungata in fata agentilor patogeni.

Acestea fiind spuse, a venit momentul sa iti iei toate masurile de precautie pentru a-ti proteja viitoarea recolta de struguri. Fii atent la toate semnalele, ia masuri din timp si te vei bucura de o cultura bogata!




Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afacerivita de viecultura

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Combaterea bolilor fungice in pomicultura: rolul crucial al fungicidelor

de Idei de afaceri
20 Mar 2024
In lumea pomiculturii, bolile fungice reprezinta o provocare semnificativa, afectand grav productia si calitatea fructelor. Combaterea acestor boli...

Cultura castravetelui antidiabet. Piata de desfacere

de Idei de afaceri
23 Feb 2024
Castravetii ocupa un loc important in alimentatia omului o mare parte din an si, mai ales, in perioadele cand alte legume se afla in cantitati inca...

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afaceri cu struti. Potentialul pietei

de Idei de afaceri
01 Feb 2024
Redam cateva dintre problemele cu care se confrunta crescatorii de struti din tari cu o oarecare experienta in domeniu, pentru a fi consemnate si de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]