Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce este necesara rotatia culturilor?

67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Rotatia culturilor reprezinta o veriga obligatorie in agricultura ecologica iar eficienta acestei strategii este recunoscuta de agricultori de pretutindeni. Rotatia culturilor aduce efecte pozitive asupra productiilor agricole si reprezinta o tehnica ieftina pentru oricine doreste sa detina afaceri agricole cat mai profitabile.

Necesitatea rotatiei culturilor este justificata de numeroase motive precum:

1. Monocultura risca sa realizeze o supraexploatare a stratului de sol in care se dezvolta sistemul radicular, obtinandu-se o dezechilibrare a mediului nutritiv prin preluarea repetata a acelorasi elemente de nutritie.

2. Riscul de autointoxicatie prin monocultura - numita uneori si "oboseala solului" - a fost pus in evidenta si la unele specii legumicole, cauzele fiind multiple.

3. In legumicultura, lipsa de alternanta poate atrage efecte nefaste privind cresterea riscului fitopatogen, favorizand dezvoltarea bolilor si daunatorilor - in principal de origine telurica ( ex.: la tomate este bine sa se revina numai dupa minimum 4 ani, mai ales atunci cand intr-un an se constata un atac semnificativ de Alternaria sau de ofilire bacteriana).

4. Lipsa unei rotatii corespunzatoare poate antrena si o dezvoltare nedorita a buruienilor, fiind bine cunoscut faptul ca unele specii de plante cultivate care "imburuieneaza" solul si specii care il "curata".

5. Faptul ca in agricultura ecologica este interzis a se utiliza azotul mineral face obligatorie cultura leguminoaselor in asolament ( in proportie de 15-20%), aportul acestora in azot "biologic" (fixat de bacterii) fiind esential in realizarea productiilor mai ales la speciile exigente.

Toate elementele mentionate mai sus sustin obligativitatea si importanta asolamentului in cultura ecologia a legumelor si nu numai.



>>>Aflati mai multe detalii referitoare la rotatia culturilor si necesitatea ei in cadrul lucrarii "Cultivarea legumelor in sistem ecologic".


Tags: agricultura ecologicarotatia culturilornecesitatea rotatiei culturilor

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

tipuri de sol

Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>

APIA da startul platilor ANT

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat fermierii ca platile pentru Ajutoarele National Tranzitorii vor intra in procedura de plata "numai dupa aprobarea bugetului"....citeste mai mult>>

MADR anunta schimbari. Nerespectarea conditiilor de munca ii lasa pe fermieri fara subventii

Proiectul de Ordin pentru aprobarea Ghidului fermierului a fost pus in dezbatere publica de MADR....citeste mai mult>>

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]