Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Doar 30 de produse traditionale au fost inregistrate in baza noii legislatii

de Marian Curelaru 26 Mai. 2014 2397
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Doar 30 de produse traditionale au fost inregistrate la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) dupa cinci luni de la intrarea in vigoare a noii legislatii, in conditiile in care anterior existau 4.400 de produse atestate, iar termenul limita de reatestare expira la 11 septembrie 2014.

"Dupa noua legislatie din domeniul produselor traditionale au fost atestate 30 de produse realizate de 10 producatori, iar 51 de dosare de la alti 10 operatori economici au fost respinse. Acest lucru arata ca exista mai multa rigoare in verificarea documentatiei si in atestarea produselor. Deocamdata au venit si cei care aveau atestatul vechi, dar si alti producatori care vor sa se ateste pe noile conditii. 
E adevarat ca acum mult mai greu pot obtine atestatul de produs traditional, pentru ca am introdus o serie intreaga de conditii si criterii. As putea spune ca actualele conditii sunt un pic mai drastice, dar cred ca astfel s-a facut un pas important vizavi de calitatea produsului, protectia si interesul consumatorului. Daca vrem sa iesim pe piata internationala, Romania ar trebui sa se axeze in viitor pe calitate constanta", a declarat, pentru Agerpres, Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii. 
 
Pana la mijlocul lunii mai au fost atestate produse de panificatie, paine si produse de patiserie in numar de 9, produse din carne - 9, produse din lapte - 5, bauturi - 5, legume si fructe - 1 si peste - 1. 
 
Morarescu a precizat ca multi producatori nu au o abilitate prea mare pentru scrierea unui caiet de sarcini in vederea atestarii produselor traditionale, chiar daca sunt buni in ceea ce fac si din acest motiv specialistii MADR au decis sa-i ajute la intocmirea documentatiei. 
"Lucrurile se desfasoara un pic mai greu, pentru ca, pe de o parte, sunt oameni care produc foarte bine, dar nu au o abilitate prea mare de a scrie un caiet de sarcini. Am transmis un document la Camerele Agricole si consiliati de cei de la directiile agricole vrem sa-i ajutam sa intocmeasca caietul de sarcini. Ei au dreptul sa perceapa niste taxe pentru anumite proiecte, dar sugestia mea este sa-i ajutam, iar daca va fi contra-cost sa fie o suma modica, comparativ cu o firma de consultanta care are preturi destul de mari. 
 
Producatorii mai platesc si costurile pentru analize si o serie intreaga de avize, sume deloc neglijabile si care ii duc undeva la 8-10 milioane de lei", a explicat reprezentantul MADR. 
In ceea ce priveste numarul total de produse traditionale estimat ca il va avea Romania dupa expirarea termenului limita de atestare, Morarescu a precizat ca vor ramane "doar atatea cate trebuie". 
 
"E greu de spus cate vor ramane. In primul rand, cred ca trebuie lucrul bine facut si astfel o sa avem doar atatea cate trebuie. Eu cred ca toata lumea o sa vrea sa rezolve problema pe ultima suta de metri si de aceea am tras semnale si i-am atentionat ca este posibil sa apara un blocaj. Din cele peste 4.000 de produse cate erau inregistrate, unii au obtinut atestatul si nu au produs niciodata, pentru ca, nefiind un control, nu au putut sa se retraga sau sa faca altceva", a mai spus Morarescu. 
 
In perioada urmatoare, reprezentantii MADR intentioneaza sa organizeze o data pe luna, in curtea ministerului, targuri de profil dedicate unei anumite regiuni din Romania in care sa fie promovate nu numai gastronomia, ci si traditia regiunii respective. 
Conform conditiilor incluse pe noua legislatie, pentru atestarea unui produs traditional, in primul rand, acesta trebuie fabricat pe teritoriul Romaniei. De asemenea, produsul nu trebuie sa aiba in compozitie aditivi alimentari, materia prima trebuie sa fie locala, iar in acceptiunea europeana acest lucru inseamna national. Procesul tehnologic si modul de procesare al produselor trebuie sa aiba o caracteristica traditionala, iar reteta trebuie sa fie transmisa de generatii. 
Potrivit datelor MADR, dinamica inregistrarii produselor traditionale a crescut semnificativ in ultimii cinci ani, numarul acestora dublandu-se sau chiar triplandu-se in decursul unui an. 
 
Daca in 2005 au fost inregistrate la MADR 280 de produse, numai in decursul unui singur an, in 2011, numarul acestora a explodat pana la 1.050, ajungandu-se la finele lui 2013 la 4.400 in prezent. Acest sistem de inregistrare este unul voluntar, netaxabil si nu beneficiaza de protectie nationala sau comunitara. 
 


Tags: produse traditionalelegislatiereatestaredocumentatiecosturi

Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022
Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2022







 
[x]