Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fermele ecologice iau avant in judetul Tulcea

de Marian Curelaru 12 Mai. 2014 3956
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Judetul Tulcea prezinta un potential deosebit pentru fermele ecologice, in conditiile in care aproape 85% din suprafata este inclusa in reteaua europeana a siturilor Natura 2000. De aceasta oportunitate incep sa profite tot mai multe persoane fizice sau private, 320 de operatori din judet punand in practica afaceri prietenoase cu mediul, arata o analiza Agerpres.

La inceputul acestui an, potrivit datelor oficiale furnizate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), pe 12% din suprafata arabila a judetului se practica agricultura biologica. 
In anul 1857, geograful Ernst Won Sydow aprecia ca Delta Dunarii poate deveni "granarul Europei" prin transformarea unor suprafete intinse in terenuri agricole. Potrivit lucrarii "Delta Dunarii - Rezervatie a Biosferei", prima lucrare de indiguire in scop agricol derulata in Romania a fost realizata pe bratul Sfantu Gheorghe al Dunarii de catre inginerii Langeveldt, Olanda, si Dither, Danemarca, in anul 1895, amenajare cunoscuta si astazi sub numele de "Gradina olandeza" si care, potrivit datelor furnizate de DADR, este considerata in zilele noastre promotorul agriculturii ecologice din judet. 
 
"Cele mai intinse suprafete sunt in zona Mahmudia-Murighiol, Frecatei si Luncavita, prima zona mentionata fiind promotorul agriculturii ecologice din judet. In acest domeniu, predomina suprafetele cultivate cu cereale si oleaginoase, floarea-soarelui, rapita si in", a declarat pentru Agerpres directorul DADR, Georgeta Nita.
In prezent, 301 din cei 320 de fermieri cu afaceri prietenoase cu mediul practica in judet agricultura ecologica si cultiva o suprafata totala de 34.200 de hectare, pe 20.000 de hectare dintre acestea fiind cereale. 
 
Lucrarile de amenajare agricola incepute in 1895 au continuat in perioada 1938-1940 cu indiguirea ostrovului Tataru, pentru ca in anul 1962 un plan de amenajare a Deltei sa prevada ca 84% din suprafata actualei rezervatii sa ramana in stare naturala, iar 16% sa fie valorificate - dintre acestea, in scop agricol, 12%, si silvic, 4%. Programul de exploatare integrala a Deltei, pus la punct in anul 1983, preconiza ca suprafata amenajata pentru agricultura sa ajunga la circa 144.000 de hectare, adica 25% din suprafata rezervatiei. 
 
Programul a fost stopat in anul 1990, iar in momentul de fata terenurile agricole din Delta ocupa o suprafata de 61.220 de hectare, 67,61% fiind terenuri arabile, iar 32,04% - pajisti naturale. Circa 63% din terenurile agricole apartin domeniului public de interes judetean, iar unele dintre ele sunt concesionate firmelor private. Autoritatea de mediu, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a impus restrictii privind utilizarea ingrasamintelor chimice si a substantelor fitofarmaceutice, iar terenurile de aici, potrivit unuia din pionierii agriculturii bio din judetul Tulcea, Gheorghe Gheorghe, sunt cele mai manoase. 
 
"Terenul din balta contine humus foarte mult, iar productiile ajung la 9 tone pe hectar", declara Gheorghe Gheorghe. 
Productiile obtinute sunt vandute in strainatate la preturi cel putin duble fata de cele practicate pentru culturile obisnuite. 
 
Subventiile din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea agriculturii ecologice sunt in valoare de 162 de euro pe hectar, insa anul acesta se vor plati doar culturile care au fost inregistrate si in anul 2013. In conditiile in care tot mai multi fermieri se inscriu in circuitul agriculturii bio, este de asteptat ca, anul viitor, numarul cererilor pentru subventiile europene sa creasca semnificativ. 
 


Tags: agriculturaferme ecologicetulceanatura 2000

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Afaceri profitabile de pana la 8.000 euro. Metode de recoltare in agricultura

de Idei de afaceri
10 Oct 2023
Pentru ca afacerea cu lavanda sa fie una profitabila, cultivatorul trebuie sa se decida de la inceput care este modalitatea de valorificare a...

Conversia de la agricultura conventionala la cea ecologica

de Idei de afaceri
16 Nov 2022
Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica nu se face brusc, ci prin parcurgerea unei perioade tranzitorii, numite „perioada de...

Agricultura din Romania, crestere impresionanta

de Florin Amariei
20 Mai 2019
Conform datelor furnizate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, agricultura din Romania a cunoscut o crestere impresionanta in...

Afaceri de viitor in agricultura

de Camelia Diaconu
23 Mar 2021
Afacerile in agricultura s-au dovedit a fi profitabile pe termen lung indiferent de suprafata de teren disponibila. Cu doar cateva sute de euro poti...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]