Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Hreanul - afacere neasteptat de profitabila in Romania

de Florin Amariei 31 Mai. 2019 7344
3.82 din 39 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Desi il cunoastem cu totii, hreanul nu s-a aflat in prim-planul afacerilor din Romania. De ce? Nu stim, intrucat este o leguma profitabila!

Hreanul este o cultura mai dificila, mai migaloasa, mai ales daca toata lucrarile se fac manual, nu mecanizat. Poti, insa, sa te folosesti de intreaga familie care poate participa la lucrarile din cultura. Incepe cu 25, 50 de ari, apoi extinde-te la un hectar. In Romania, cantitati importante pe care le gasim pe piata sunt aduse din Ungaria, asadar e momentul oportun sa te apuci de acest tip de afacere.
 
Un cultivator marturiseste din experienta proprie ca e nevoie de multa apa pentru irigare. "Anul acesta am udat foarte mult, insa chiar si asa productia va avea de suferit. Este o mare diferenta sa cultivi de exemplu hrean in zona Brasovului, la o altitudine mai mare, unde ai mai multa umezeala, precipitatii, si altceva este sa cultivi in zona de sud a tarii. Cu toate acestea estimez ca voi avea circa 5 tone de hrean la hectarul pe care il cultiv. Sper sa obtin si mai mult”, spune producatorul.
 
In general, o legatura de hrean este comercializata cu preturi cuprinse intre 3-4 lei, insa preturile pot urca si la 7-8 lei. "Pretul e in functie de cerere si oferta. Pot spune ca m-am descurcat sa vand cantitatea pe care am avut-o in piete, targuri, angrouri. Problema este ca pe piata noastra vin multe importuri. De asemenea, piata romaneasca e invadata si de hreanul din Brasov, care creste pur si simplu printre cartofi. Acela se colecteaza, se spala si se vinde. Fara sa ai costuri prea mari de productie, normal ca il poti vinde mai ieftin”, arata cultivatorul.
 
Cele mai bune soluri pentru cultivarea hreanului sunt cele bine afanate si bine aprovizionate cu elemente nutritive, aceste elemente fiind importante in dezvoltarea ulterioara a radacinilor. Chiar daca are nevoie de umezeala si de irigatii, hreanul nu se dezvolta bine pe terenurile unde exista exces de apa. Pentru a obtine o productie buna, se recomanda inaintea plantarii aplicarea a 30-40 tone de gunoi de grajd la hectar. Din punct de vedere al plantelor premergatoare se recomanda tomatele, vinetele, ardeiul mazarea si fasolea.
 
Pentru plantarea hreanului este necesarea realizarea unor biloane sau a unor straturi inaltate, butasii urmand sa fie plantati la o densitate de 80 cm intre randuri si 35 cm intre plante. Cea mai buna perioada de plantare a hreanului este toamna. Ai, asadar, timp suficient sa te hotarasti!
 
De asemenea, irigarea este un alt aspect important pentru cultura hreanului. Udarea plantelor este necesara imediat dupa plantare, pentru a ne asigura ca butasii se prind. Ulterior, hreanul va fi udat de 3 ori pe saptamana, cu o norma de udare de pana la 350 de metri cubi de apa la hectar.
 
„Cel mai bine se dezvolta acolo unde exista o clima mai umeda. Cu toate acestea, eu am o balta langa terenul unde cultiv si il ud cu apa calda din balta, care e buna fata de apa rece din fantana. Unde se dezvolta bine cartoful, acolo se dezvolta bine si hreanul”, mai spune cultivatorul.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: hreanafacereprofitabilaromania

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.82 din 5 - 39 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene

de Idei de afaceri
16 Dec 2022
Accesarea fondurilor europene pentru afacerile agricole este posibila atat tinerilor fermieri, cat si celor cu experienta. In acest sens, Submasura...

Apicultura: O afacere nobila si profitabila

de Idei de afaceri
23 Nov 2022
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot...

Afacere cu microplante. 10.000 de euro pe luna pornind de la un simplu kit de microplante

de Idei de afaceri
04 Nov 2022
Cultivarea microplantelor este o afacere simpla, cu o piata imensa. De asemenea, puteti testa aceasta idee pe balconul apartamentului, veti obtine in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]