Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idee de afacere agricola - Plantatie cu aluni

de Camelia Diaconu 27 Feb. 2020 18462
4.4 din 123 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In prezent, o plantatie cu aluni reprezinta una dintre afacerile rentabile din mediul agricol din tara noastra, datorita investitiei minime care se poate amortiza in scurt timp. Iata ce inseamna o afacere cu o plantatie de aluni, ce investitie ai nevoie si ce recolta poti obtine!

O plantatie cu puieti de alun trebuie facuta la inceput de luna noiembrie deoarece in aceasta perioada majoritatea plantelor intra in repaos vegetativ. Pentru un hectar de puieti de alun ai nevoie de o investitie de pana la 3.000 de euro, iar asta cuprinde si ingradirea si sistemul de irigat. Ca si perioada de timp in care iti amortizezi investitia, aceasta poate fi intre 3 si 5 ani.
 
Exista mai multe soiuri de alun, insa unul dintre soiurile pe care il intalnim des pe piata este cunoscut si sub denumirea comerciala de alune rotunde de Roma. Acestea au coaja mai tare si groasa pentru a rezista o perioada de timp indelungata, iar fructele sunt grupate cate 2-4 cu un miez care cantareste pana la 48% din greutatea alunei. 
 
Plantarea unei plantatii de aluni
Pentru un hectar, numarul puietilor de alun difera in functie de schema de plantare. Intr-un hectar pot intra intre 700 si 900 de puieti. Se pot folosi doua scheme de plantare. Una de 3 pe 3 in care se planteaza arbustii cu 3 metri lungime intre ei si 3 metri latime intre randuri, la aceasta schema fiind posibila doar culegerea manuala deoarece tractorul nu are loc. A doua schema este de 4 metri intre randuri si alti 3 metri pe rand, acolo se poate intra si cu tractorul pentru cosit.
 
Ce lucrari de intretinere trebuie facute
Plantatia de alun nu este consumatoare de timp si nu presupune lucrari de intretinere majore. Periodic trebuie taiata iarba cu ajutorul unei motocoase ori cu tractorul sau se poate folosi erbicid pentru teren, iar toamna si primavara se taie cu un motocultor. Taierile se fac in functie de cum evolueaza planta, in al patrulea sau al cincelea an. 
Se fac si stropiri anual. Cinci stropiri, dintre care trei se fac doar cu rol preventiv, iar doua in cazul in care exista daunatori. 
 
Ce recolta poti obtine
Recoltarea alunelor se face in a doua jumatate a lunii august si dureaza aproximativ o luna. Se poate recolta manual, dar exista si utilaje speciale pentru recoltat. In prezent pretul pe kilogramul de nuca poate fi de 15 lei ori de 40 pana la 50 de lei kilogramul de miez.  Pentru decojit exista un aparat special care nu este deloc costisitor. Dintr-un hectar de alune poti obtine aproximativ 450 de kilograme de alune.
Pentru investitie, un puiet de alune are pretul incepand de la 14 - 15 lei. 


Tags: plantatie cu aluniafacere cu aluneafacere cu plantatii de aluniinvestitie in plantatii de aluni

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.4 din 5 - 123 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]