Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Idei de afaceri cu fonduri europene: infiintarea unei livezi
Adina Elena Popa, o tanara de profesie psiholog, a inceput in 2009 o afacere cu pomi fructiferi. Pentru dezvoltarea afacerii, a accesat fonduri europene prin PNDR 2014-2020.
In anul 2009 a elaborat si depus un proiect pe Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” intitulat „Infiintarea unei livezi cu linie de procesare gemuri si dulceturi”, proiect contractat in acelasi an. Ideea de proiect a venit din experienta pe care a avut-o in copilarie ”am crescut la sat, pentru ca mi-am petrecut majoritatea vacantelor de vara la bunici iar cea mai mare parte din alimentele pe care le consumam provenea din ferma familiei. Am avut astfel norocul de a avea intotdeauna alimente naturale si cu adevarat gustoase. Avand aceasta oportunitate ne-am dat seama de diferenta de gust, in special, intre produsele naturale si cele cu aditivi. Pentru majoritatea persoanelor ce locuiesc in orase, accesul la alimente naturale si de calitate este mai limitat”.
Propriul meu plan de afaceri

Ghid practic Realizarea de sapun natural

Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Livada este situata in satul Sultana, Comuna Manastirea, judetul Calarasi iar „denumirea firmei ECO FRUCT SULTANA SRL este formata din 3 elemente esentiale care definesc activitatea firmei (fructe naturale) dar si numele satului este inclus, nu doar pentru a indica localitatea unde se afla livada, ci si pentru ca acolo am copilarit si sunt foarte atasata de aceste locuri”.
Prin proiect au fost achizitionate atat materiale saditoare cat si masini agricole fiabile si performante in vederea desfasurarii activitatilor agricole la capacitatile preconizate si in timp util.
De asemenea, impactul social pe care afacerea il are in zona este considerabil, astfel:
- firma asigura locuri de munca permanente in localitate iar pe perioada verii asigura locuri de munca temporare;
- prin dezvoltarea unor activitati economice complexe, contribuie la stimularea dezvoltarii zonei agricole din judetul Calarasi;
- prin achizitionarea de utilaje noi se evita riscul ca zona sa ramana in urma din punct de vedere al dezvoltarii;
.jpg)
Intrebata despre cum s-a desfasurat implementarea proictului, Adina Popa a mentionat faptul ca a colaborat foarte bine cu AFIR, insa „au aparut probleme cu furnizorul de pomi care nu a putut sa isi respecte contractul si sa furnizeze pomi in numarul si specia stabilita in oferta. Astfel a aparut necesitatea incheierii unui act aditional si reluarii licitatiei de achizitie pentru diferenta de puieti pe care prima firma nu i-a putut furniza aparand intarzieri in procesul de implementare a proiectului. De asemenea au aparut si dispozitii de santier care au modificat contractul cu constructorul. Constructorul initial a intampinat probleme financiare si nu a mai fost capabil sa termine de realizat lucrarile conform contractului, asa ca ne-am vazut nevoiti sa reziliem contractul cu acest furnizor”.
Pana sa ajunga la implementare, a avut nevoie de cofinantare, aceasta fiind obtinuta atat de la o banca, printr-un credit de investitii cat si din fonduri proprii.
„Sa patrundem pe piata a fost cel mai mare obstacol de care ne-am lovit deoarece, de multe ori, comerciantii prefera fructele cu aditivi care sa reziste mai mult in magazin, in detrimentul gustului si al calitatii. Cel mai mare beneficiar al nostru, in acest an a fost Mega Image, urmat de lantul de magazine Naturalia. In prezent, ne ocupam de stabilirea de contracte noi pentru anul urmator”.
Ca si continuitate, doreste sa combine specializarea pe care o are in psihologie cu pasiunea si afacerea pe care a dezvoltat-o si sa creeze un concept nou pentru tara noastra: „Intrucat anul viitor livada va intra pe rod la capacitate maxima, incercam inca de acum sa incheiem contracte cu beneficiarii astfel incat marea majoritate a fructelor sa fie vandute proaspete. De asemenea ne ocupam de definitivarea gamei de nectar, gem si dulceata a caror productie va incepe anul urmator. Dorim sa promovam cat mai mult conceptul „Culege singur”. Astfel, cine doreste sa cumpere fructe fara aditivi si sa petreaca o zi in aer liber, intr-un ambient frumos, va putea veni sa isi aleaga si sa isi culeaga singur fructele. De asemenea, in primavara vom amenaja un spatiu pentru seminarii in natura.
In masura in care lucrurile vor evolua asa cum am planificat, este posibil sa accesam fonduri europene pentru extindere”.
"Doresc sa-i sfatuiesc pe cei interesati sa acceseze fonduri europene sa isi aleaga consultantul cu mare atentie. In al doilea rand, trebuie sa fie pregatiti pentru cheltuieli neprevazute si sa aleaga furnizori seriosi care sa poata respecta termenii din contract”.
Sursa: AFIR
Noutati si recomandari in agricultura
Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat fermierii ca platile pentru Ajutoarele National Tranzitorii vor intra in procedura de plata "numai dupa aprobarea bugetului"....citeste mai mult>>
MADR anunta schimbari. Nerespectarea conditiilor de munca ii lasa pe fermieri fara subventii
Proiectul de Ordin pentru aprobarea Ghidului fermierului a fost pus in dezbatere publica de MADR....citeste mai mult>>
Ghiduri practice

[GHID PRACTIC] Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Exploatati incredibila piata a felicitarilor Aceste produse carora poate nu le-ati acordat pana acum atentia cuvenita aduc venituri colosale si constante an dupa an Puteti castiga fara efort minimum 1 000 de euro net luna

[GHID PRACTIC] Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Realizati felicitari decupate Avantajul lor Se vand excelent si au o profitabilitate extraordinara la care alte afaceri pot doar visa

[GHID PRACTIC] Cultura de sofran
Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume



Idei de AFACERI 2025
- 30+ Idei de Afaceri la tara. Din ce sa faci bani la tara
- Idei de afaceri handmade: cele mai bune idei pentru a incepe o afacere
- Afaceri de familie: businessuri mici si profitabile
- Colectia de Idei de Afaceri
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit