Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idei de Afaceri: De ce sa crestem chinchille, care este potentialul acestei afaceri la cheie in Romania?

de Stefan Lungu 26 Apr. 2011 5507
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Chinchillele - animale pentru blana, micute, pufoase, gingase si sprintene - fura inima omului chiar de la prima vedere. Avand labute mici, placute la atingere, ochisori negri-stralucitori si o fire curioasa, chinchillele "conving" pe multi oameni sa le ia acasa ca animale de companie.

Motivele care au stat la baza expansiunii speciei chinchilla au fost urmatoarele:

– este rezistenta la intemperii si boli;

– este putin pretentioasa la hrana si la conditiile de intretinere;

– consuma putina hrana (circa 1 kg granule pe luna);

– necesita spatii restranse de crestere;

– nu emana un miros caracteristic;

– are un comportament bland si este usor de manipulat;

– necesita putin timp pentru ingrijire.

Auzind denumirea de chinchille, multi se gandesc la iepurele de casa "de culoarea chinchillei". Chinchilla nobila are foarte putine trasaturi in comun cu iepurele. Inrudindu-se mai degraba cu nutria, chinchilla nu este afectata de bolile caracteristice iepurelui.

Datorita caracterului ei bland si aspectului exterior frumos, chinchilla poate fi crescuta si in apartament ca animal de companie.

Cine se hotaraste sa aiba un astfel de animal nu trebuie sa uite ca sta fata-n fata cu un rozator care, lasat "sa circule" liber prin casa, "va gusta" tot ce se poate roade. Cei care tin chinchille in casa spun ca dupa o perioada de adaptare ele se dezobisnuiesc de acest obicei si se multumesc cu hrana primita (zarzavaturi, fructe, alune, nuci).

Productia principala a chinchillei o constituie blana sa foarte deasa, moale si stralucitoare, dar mai putin rezistenta (pe scara de 100 de puncte, blana de chinchilla se situeaza la nivelul de 20 de puncte).

Ca urmare a desimii ei foarte mari, in blana de chinchilla nu pot vietui nici un fel de ectoparaziti. Chinchilla prezinta o blana de dimensiuni reduse, astfel ca pentru confectionarea unei scurte este nevoie de circa 60 de blanuri, iar pentru o haina (mantou) de 100-130 de blanuri ale acestei specii.

Pe langa elementul de protectie contra intemperiilor (frigului, vantului, precipitatiilor), blanurile de chinchille pot contribui din plin la punerea in evidenta a elegantei si a farmecului feminin. In timp ce blanurile cu nuante deschise evidentiaza vitalitatea tinereasca si diminueaza efectele varstei la persoanele adulte, tonalitatile inchise confera o nota de sobrietate si de eleganta.

Productia secundara a chinchillelor este reprezentata de carnea acestora. Prin valorificarea carnii se obtin venituri suplimentare, care sporesc rentabilitatea crescatoriilor de chinchille.

Ca urmare a faptului ca chinchilla are o blana de foarte buna calitate, are carnea comestibila, consuma nutreturi de origine vegetala si este relativ putin pretentioasa, dovada fiind raspandirea geografica ampla, este considerata "aurora animalelor de blana".

Drept consecinta a multiplelor avantaje pe care le prezinta, chinchilla a castigat din ce in ce mai mult teren in multe tari europene si este pe cale de a se creste in efective importante si in tara noastra. In acest context s-a simtit nevoia aparitiei unei carti care sa furnizeze informatii despre biologia si cresterea chinchillei in captivitate.

Raspunzand acestor necesitati am intocmit acest succint ghid care speram sa le fie util actualilor si viitorilor crescatori de chinchilla.

Cresterea chinchillelor poate fi conceputa ca un hobby, dar mai ales ca o afacere profitabila care, pentru a fi intr-adevar profitabila, necesita multa daruire, rabdare si experienta.

Atragem atentia ca succesul unei astfel de afaceri nu vine de la sine, ci este necesar sa se investeasca in animale de mare valoare biologica si in sistemul de intretinere (custi, ventilatie, hrana, nisip, adapare s.a.), iar apoi sa se consacre timpul de lucru si atentia necesara oricarei activitati din crescatorie.

Cine doreste sa construiasca o afacere cu chinchille nu trebuie sa uite nici o clipa un lucru important de care depinde reusita muncii sale, si anume ca tehnologia reproducerii, cresterii, ingrijirii si sacrificarii chinchillelor trebuie respectata litera cu litera.



Tags: idei de afacerichinchillablana chinchilla

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>

APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei

APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>

Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie

Pana la Sarbatorile de iarna, fermierii vor primi subventiile in conturi, urmand ca pana la Craciun toti beneficiarii sa se bucure de banii de la APIA pentru campania din 2024....citeste mai mult>>

Articole conexe

Idei de afaceri cu plantatii - investitie mica, dar profit substantial

de Camelia Diaconu
25 Iun 2019
Ideile de afaceri agricole sunt, de regula, in topul ideilor de afaceri profitabile. De data aceasta venim cu cateva recomandari de idei de afaceri...

5 idei de afaceri agricole potrivite in Romania

de Ideideafaceri.ro
01 Apr 2020
Daca nu te-ai decis inca ce sa faci cu acea bucatica de teren pe care o ai disponibila sau pe care ai pus ochii pentru achizitie, noi iti propunem 5...

Doua idei de afaceri profitabile - cartofii mov si plantele medicinale

de Ideideafaceri.ro
15 Apr 2019
Cartofii mov si plantele medicinale pot fi doua afaceri excelente pentru persoane care au putin teren agricol disponibil pentru o investitie modica...

Cele mai profitabile 10 idei de afaceri in agricultura

de Ideideafaceri.ro
07 Oct 2019
Vrei sa ai succes in agricultura in 2019? Iata 10 idei pe care le poti aplica pentru a-ti obtine profitul mult dorit! Daca dispui de cateva sute...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]