Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idei de Afaceri: Ferma pentru cresterea melcilor - O afacere la cheie care se dezvolta, paradoxal, cu viteza... luminii!

de Stefan Lungu 26 Apr. 2011 4022
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cu sute de ani in urma erau iubiti de vrajitori care aveau convingerea ferma ca pot vindeca sute de boli preparandu-le dupa retete oculte carnea cel putin bizara. Astazi sunt o delicatesa in marile restaurante si se gasesc cu greu, datorita unei cereri de aproape sase ori mai mari decat oferta. Melcii, fiindca despre ei este vorba, au traversat istoria incet, asa cum le si place sa mearga, ajungand pe masa unor europeni sau americani in cautare de retete excentrice.

Cresterea melcilor a fost privita mult timp ca o gluma. Cum unul din principalele defecte ale omenirii tine de rezistenta la schimbare, era normal ca aceasta afacere sa fie privita cu circumspectia de care s-au bucurat, la vremea lor: cresterea chinchillelor pentru blana, cresterea gastelor si a ratelor pentru ficat sau cresterea strutilor. Daca aceste afaceri au avut succesul asteptat, imbogatind pe multi dintre cititorii lucrarilor din colectia "Afaceri la cheie", ei bine, afacerea bazata pe cresterea si, eventual, prelucrarea primara a melcilor este deja o realitate.

Anual, mii de camioane alearga in goana sutelor de cai putere pe soselele europene (si nu numai) ducand sute de mii de tone de melci, de escargot, de fapt, cum i se spune melcului prelucrat primar.

Un clasament mondial al celor mai mari consumatori de melci arata ca Franta ocupa, detasat, primul loc. La mare distanta, vin Spania, Grecia si Italia, dar ecartul se micsoreaza cu fiecare an. Statele Unite ale Americii, Australia si chiar Japonia au dat de curand de... gustul melcilor, valoarea importurilor de melci ale acestor tari fiind insa demna de luat in seama.

Romania, care a copiat cam tot ceea ce era de copiat din Occident (si chiar si ceea ce nu era de copiat, uneori), a devenit un actor important pe piata mondiala a melcilor. Restaurantele de lux se intrec in a oferi mancaruri exotice pregatite din carne de melc, iar marile magazine alimentare, se confrunta cu o cerere din ce in ce mai mare.

Atentia deosebita de care se bucura aceasta mica gasteropoda nu a lasat indiferente numeroase institutii internationale, care ofera finantari ce, uneori, merg pana la 100.000 de euro. Conditia este ca suma finantata sa nu acopere mai mult de 50% din investitia initiala.

Cu alte cuvinte, parafrazand un proverb romanesc, "ti se da, dar nu ti se baga si in traista"!

Afacerea bazata pe cresterea melcilor nu este o afacere pe care sa o incadram in seria celor dificile.

Pe de alta parte, nici usoara nu este, factorii care pot perturba viata melcilor, linistita si plina de profit pentru dumneavoastra, fiind demni de luat in consideratie. Daca insa priviti sumele ce se pot scoate din aceasta afacere, toate greutatile vi se vor parea insignifiante.

Principalele doua specii de melci vandute pe piata occidentala, Helix Pomatia si Helix
Lucorum, aduc, in functie de calitate, intre 2 si 5 euro pe kilogram. Daca inmultiti cu cateva zeci de tone anual, sumele incep sa devina interesante. |n ultimii ani, o alta specie a intrat puternic pe piata europeana: Helix Aspersa. Specialistii spun insa ca Aspersa are probleme legate de adaptarea sa la conditiile climaterice existente in Romania, putand fi crescut doar in spatii inchise, in care temperatura este atent monitorizata.


Tags: idei de afacerifermacresterea melcilor

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Ferma de struti. Estimarea veniturilor

de Idei de afaceri
02 Feb 2024
Pentru a afla cat se castiga ar trebui sa cunoastem ce sume sunt necesare pentru punerea pe picioare a afacerii. Si pentru a da raspuns la aceasta...

Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor

de Idei de afaceri
21 Feb 2023
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea...

Vanzarea produselor provenite de la ferma de struti

de Idei de afaceri
02 Feb 2023
Afacerea cu struti ofera o gama larga de produse ce pot fi oferite spre vanzare. In acest sens, produsele provenite de la ferma de struti...

Ferma ecologica de gaini Brahma. Detaliile investitiei

de Idei de afaceri
08 Ian 2024
Pentru constituirea fermei de gaini Brahma este necesar un teren de 500 m, aflat in posesia intreprinzatorului. Activitatea se poate desfasura in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]