Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Idei de afaceri profitabile - Importanta culturii coacazului
Coacazul este unul dintre cei mai raspanditi arbusti in cultura in tara noastra. Coacazul, in special cel cu fructe negre (casisul), dar si cel cu fructe rosii, datorita multiplelor insusiri alimentare si ariei de raspandire, constituie adevarata grupa a arbustilor fructiferi, ei completeaza si diversifica gama productiei pomicole si a multiplelor produse obtinute pe cale industriala.
Cu toata ca insusirile terapeutice si alimentare ale coacazelor erau apreciate cu cateva secole in urma, introducerea si raspandirea lor in cultura s-a facut intr-un ritm mult mai lent comparativ cu alte specii pomicole.Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Exista in cultura doua specii: coacazul negru care are gust si miros foxat si fructe negre si coacazul rosu, care poate avea fructe rosii sau albe. Sunt specii rustice, cu potential mare de productie, iar fructele au o multitudine de intrebuintari si o compozitie biochimica foarte complexa. Coacazele negre sunt dintre cele mai bogate fructe in vitamina C.
Fructele se folosesc pentru prepararea sucurilor, siropurilor, lichiorurilor, dulcetei, compoturilor, pletelei, marmeladei, vinurilor tonice etc. Din fructe, frunze si ramuri, se prepara ceaiuri si medicamente pentru afectiuni grastrointestinale, reumatismale, guta, artrita, diaree si afectiuni cardiace. De asemenea, consumul coacazelor negre sau decoctul de fructe este recomandat in tratarea anginei. Cura de fructe da rezultate bune in scorbut, surmenaj, oboseala generala etc.
Inca din secolul al XVIII-lea, coacazul negru era considerat un „fruct prielnic longevitatii umane”. In acest sens, abatele Bailly de Montaran scria in privinta lui inca din 1712: „nu exista nimeni care avand gradini sa nu trebuiasca sa planteze un numar de coacazi pentru nevoile familiei sale.”
Cele mai intinse culturi de coacaz urmeaza indeaproape arealul de raspandire a speciilor din flora spontana, de la care s-au obtinut prin selectie soiurile cultivate, ce alcatuiesc actualele sortimente din aceasta grupa de arbusti fructiferi.
Din Europa, tarile mari cultivatoare sunt: Polonia 162.000 t, Germania 90.000 t, Norvegia 18.000 t, Franta 13.000 t, Austria 16.000 t, Cehia 25.000 t, Anglia 19.000 t, etc.
In tara noastra, ca si in restul Europei, cultura acestor arbusti a fost multa vreme dispersata in gradinile de pe langa casa, plantatii mai mari aparand dupa anii 1950-1960, la inceput intercalate in plantatiile pomicole si apoi ca plantatii de sine statatoare. La noi in tara, coacazul este cultivat pe circa 2.300 ha, din care circa 800 ha cultura intercalata, iar productia de fructe se ridica la circa 3.300 de tone. Productii mai mari se obtin in Arges, Mehedinti, Maramures, Suceava, Prahova, Mures, Salaj, Dambovita etc.
Aflati toate detaliile referitoare la cultura coacazului si a altor arbusti fructiferi in ghidul realizat de experti din domeniu!
Noutati si recomandari in agricultura
AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare
Peste trei zile, fermierii care vor sa-si achizitioneze utilaje agricole prin programul "Rabla pentru tractoare" o pot face....citeste mai mult>>
AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>
APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>
Articole conexe
30+ Idei de Afaceri la tara. Din ce sa faci bani la tara
de Bianca TilaIdee de afaceri - Castiga bani din afaceri cu dozatoarele de lapte
de Idei de afaceriAfacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii
de Idei de afaceriAfaceri cu struti. Potentialul pietei
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit