Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idei profitabile de afaceri - Cultura zmeurului

de Ideideafaceri.ro 08 Iul. 2011 9280
3.33 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Zmeurul este o specie importanta si tot mai cautata de producatorii agricoli, deoarece asigura productii timpurii si de calitate, care sa valorifica bine pe pietele marilor orase. Desi zmeurul creste si fructifica bine in flora spontana, cel cultivat isi matureaza mai devreme fructele si are calitate mai buna.

Haideti sa descoperim cateva detalii despre zmeur, detalii extrase din ghidul "Cultivarea arbustilor fructiferi in sistem ecologic":

"Frunzele si tulpinile de zmeur se folosesc in scopuri medicinale sub forma ceaiurilor pentru compaterea diareei, dizenteriei, anghinei si amigdalitei. In afara de consumul in stare proaspata, zmeura se mai foloseste mult pentru industrializare, la prepararea:sucului, siropului, dulcetei, gemului, marmeladei, rachiului, lichiorului etc.

Sucul si siropul de zmeura si mure sunt bauturi racoritoare foarte apreciate si solicitate atat in interiorul tarii si pentru tarile straine.

Importanta acestei culturi sporeste si datorita faptului ca zmeurul poate fi cultivat in conditii variate de la campie pana al altitudini mari, unde majoritatea celorlalte specii pomicole nu mai pot da rezultate, precum si pentru faptul ca el poate valorifica terenuri cu totul neprielnice altor culturi.

Zmeurul prezinta marele avantaj ca intra foarte timpuriu pe rod, chiar din anul al doilea de la plantare si da productii mari, ceea ce are ca rezultat o recuperare rapida a cheltuielilor de infiintare.

Cultura comerciala a zmeurului este foarte rentabila. Fiind plante de talie mica, cultura zmeurului necesita un spatiu redus pentru dezvoltare. Zmeurul este unul dintre semiarbustii cei mai indicati pentru cultura in gradinile de orice fel si marime.

Aceasta specie prezinta o mare capacitate de inmultire prin drajoni, fixeaza bine solul si se utilizeaza pentru impiedicarea eroziunii solurilor in perdelele si benzile antierozionale.

De asemenea, este de remarcat avantajul ca zmeurul prin inflorirea tarzie nu este afectat de gerurile tarzii din primavara, fiind in acelasi timp si o foarte buna specie melifera. Desi in unii ani gerurile mari pot degera varfurile tulpinilor, productia nu este afectata in mod sensibil.

Calitatea deosebita a zmeurei, ca rezultat al conditiilor naturale specifice tarii noastre, are drept rezultat solicitari crescande pe piata internationala. Cum in prezent productia cea mai mare de fructe se obtine din flora spontana, se impune ca o necesitate de prim ordin extinderea suprafetelor de zmeur in plantatiile comerciale exploatate pe baze moderne.

In Romania se cultiva circa 100 ha cu zmeur de pe care se obtine o productie de circa 1000 de tone. Productii mai mari se obtin in judetele:Suceava, Arges, Prahova, Mures, Salaj si Cluj.

Datorita perioadei lungi de inflorire, zmeurul este o foarte buna specie melifera. Infloresc de timpuriu soiuri precum:De iunie, Cayuga, Latham, Taylor, Viking, Indian si tarziu soiurile:De Prusia, Deutschland, Lloyd George, Newburgh, Golden Queen.

Durata maturarii fructelor variaza intre 33 si 50 de zile la nivel de soi. Zmeurul intra devreme pe rod, practic din anul doi de viata, cand asigura productii de 1-2 t/ha.

Productia unei plantatii de zmeur creste treptat incepand din al doilea an de plantare si atinge maximul in anii 4-8 de la plantare. Din punct de vedere economic se asigura productii de 10-12 ani si de 5-8 sau chiar 10 tone pe hectar, dupa care productia scade si cultura trebuie defrisata.

Afacerea de cultura a zmeurului este una extrem de profitabila si necesita investitii mici. In schimb, doritorii de afaceri din acest areal trebuie sa detina cunostinte potrivite sau personal abil sa asigure o cultivare si o dezvoltare buna pentru acesti semiarbusti."

Incepeti si dvs o afacere de cultivare de arbusti!


Tags: cultura zmeuruluicultura zmeurazmeurzmeuraafaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afaceri cu struti. Potentialul pietei

de Idei de afaceri
01 Feb 2024
Redam cateva dintre problemele cu care se confrunta crescatorii de struti din tari cu o oarecare experienta in domeniu, pentru a fi consemnate si de...

Organizarea afacerii cu raci

de Idei de afaceri
16 Feb 2023
Este obligatoriu ca la inceput de afacere sa va asigurati activitatea, productia, in functie de diferite criterii (seceta, cutremur, fenomene...

Afaceri cu Paulownia. Alegerea si pregatirea terenului

de Idei de afaceri
31 Ian 2023
Va intrebati, desigur, de cat teren aveti nevoie pentru a infiinta plantatia dumneavoastra de Paulownia. Intreprinzatorii mai vechi si consultantii...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]