Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Importanta economica si alimentara a capsunului

de Ideideafaceri.ro 11 Iul. 2011 4951
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Capsunul prezinta importanta atat pentru producatorul industrial de fructe, care poate valorifica la preturi bune productia timpurie, realizand astfel, rezultate economice considerabile, cat si pentru micul proprietar de teren, care, prin cultura capsunului, poate realiza venituri importante cu care isi poate continua activitatea in alte sectoare horticole (pomicultura, legumicultura, floricultura).

Capsunul, prin sortimentul de soiuri existente in cultura si prin perioadele in care isi matureaza fructele, prezinta o importanta mare in aliementatia omului, fiind prima specie care ofera fructe proaspete, in primavara, dupa o perioada saraca in care au predominat mere.

In functie de sistemul de cultura, maturarea fructelor la capsun incepe din a doua jumatate a lunii aprilie (cultura protejata si fortata) si se prelungeste pana la mijlocul lunii iunie (la cultura multianuala in camp).

Talia redusa a plantelor face posibila aceasta cultura pe cele mai mici suprafete, atat in plantatii pure, cat si intercalat in plantatii pomicole tinere. Producerea materialului saditor, infiintarea si intretinerea culturii se fac destul de usor si nu necesita personal cu inalta calificare. Potentialul mare de productie si veniturile care se realizeaza fac cultura foarte rentabila.

Fructele de capsun sunt foarte solicitate atat pentru consumul in stare proaspata, cat si prelucrata la nivel familial sau industrial in cele mai diverse moduri: dulceata, gem, jeleu, sirop etc. Prin compozitia biochimica complexa a fructelor, organismul uman beneficiaza de aportul sporit de vitamine, saruri minerale si glucide.

Datorita continutului ridicat in vitamina C si mangan, fructele sunt utilizate ca remediu in buna functionare a sistemului nervos, fiind recomandate in insomnii, in stari anemice, astenie si in reglarea functionarii ficatului.

Mai mult, sucul de capsuni are efect bactericid, fiind utilizat sub forma de dilutie in apa sau in sifon, in cure interne sau chiar in cosmetica pentru vitalizarea tenului.

Fructele prospete ca si infuzia din frunze, pulberea din rizomii uscati sunt folosite in medicina la tratarea diferitelor boli (de rinichi, dispepsie cronica, hemoragii interne, inflamatii ale ficatului, guta, reumatism etc.).

In tara noastra, cultura capsunului este concentrata in partea de NE (Botosani, Suceava), in S (Constanta, Giurgiu, Olt, Valcea, Gorj) si in V (Arad, Satu-Mare). La nivelul anului 2006, productia de capsune a fost de 21.612 tone. Productie la capsun este in continua scadere, fiind mai putin de 50% fata de anii 1989 (29.300 tone) si 1996 (28.400 tone). Din productia anului 2006, peste 90% a fost obtinuta in sectorul particular, in unele judete productia fiind obtinuta numai in acest sector.

In Romania se consuma doar 0.5 kg de capsuni pe cap de locuitor, in timp ce in alte tari consumul ajunge la 1-1.5 kg pe cap de locuitor. In aceste conditii, in care piata are capacitatea de a absorbi o cantitate mai mare din acest produs, pentru agricultori, cultivarea capsunului reprezinta cu adevarat o oportunitate.

Cititi detaliile complete despre cultivarea capsunului si altor arbusti fructiferi aici.




Tags: cultura capsunuluicultivarea capsunilorcultura capsunilorcultivarea capsunului

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

Plata subventiilor. Ce sume primesc fermierii

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura continua platile regulate pentru fermierii care au depus cererile unice de plata in acest an....citeste mai mult>>

APIA: Fermele mici vor intra pe lista de plata

Fermele mici vor intra pe lista de plata a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu subventia de 98,80 de euro/hectar, care se achita la transa a doua de autorizari incepand cu 2 decembrie....citeste mai mult>>

Programul Rabla pentru tractoare ridica probleme

Programul "Rabla pentru tractoare" ridica probleme beneficiarilor. Procedura de inscriere ramane una destul de neclara, cel putin pana in momentul de fata, mai ales ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a iesit in fata cu o ex...citeste mai mult>>


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]