Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Importanta economica si alimentara a capsunului
Capsunul prezinta importanta atat pentru producatorul industrial de fructe, care poate valorifica la preturi bune productia timpurie, realizand astfel, rezultate economice considerabile, cat si pentru micul proprietar de teren, care, prin cultura capsunului, poate realiza venituri importante cu care isi poate continua activitatea in alte sectoare horticole (pomicultura, legumicultura, floricultura).
Capsunul, prin sortimentul de soiuri existente in cultura si prin perioadele in care isi matureaza fructele, prezinta o importanta mare in aliementatia omului, fiind prima specie care ofera fructe proaspete, in primavara, dupa o perioada saraca in care au predominat mere.3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Propriul meu plan de afaceri
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
In functie de sistemul de cultura, maturarea fructelor la capsun incepe din a doua jumatate a lunii aprilie (cultura protejata si fortata) si se prelungeste pana la mijlocul lunii iunie (la cultura multianuala in camp).
Talia redusa a plantelor face posibila aceasta cultura pe cele mai mici suprafete, atat in plantatii pure, cat si intercalat in plantatii pomicole tinere. Producerea materialului saditor, infiintarea si intretinerea culturii se fac destul de usor si nu necesita personal cu inalta calificare. Potentialul mare de productie si veniturile care se realizeaza fac cultura foarte rentabila.
Fructele de capsun sunt foarte solicitate atat pentru consumul in stare proaspata, cat si prelucrata la nivel familial sau industrial in cele mai diverse moduri: dulceata, gem, jeleu, sirop etc. Prin compozitia biochimica complexa a fructelor, organismul uman beneficiaza de aportul sporit de vitamine, saruri minerale si glucide.
Datorita continutului ridicat in vitamina C si mangan, fructele sunt utilizate ca remediu in buna functionare a sistemului nervos, fiind recomandate in insomnii, in stari anemice, astenie si in reglarea functionarii ficatului.
Mai mult, sucul de capsuni are efect bactericid, fiind utilizat sub forma de dilutie in apa sau in sifon, in cure interne sau chiar in cosmetica pentru vitalizarea tenului.
Fructele prospete ca si infuzia din frunze, pulberea din rizomii uscati sunt folosite in medicina la tratarea diferitelor boli (de rinichi, dispepsie cronica, hemoragii interne, inflamatii ale ficatului, guta, reumatism etc.).
In tara noastra, cultura capsunului este concentrata in partea de NE (Botosani, Suceava), in S (Constanta, Giurgiu, Olt, Valcea, Gorj) si in V (Arad, Satu-Mare). La nivelul anului 2006, productia de capsune a fost de 21.612 tone. Productie la capsun este in continua scadere, fiind mai putin de 50% fata de anii 1989 (29.300 tone) si 1996 (28.400 tone). Din productia anului 2006, peste 90% a fost obtinuta in sectorul particular, in unele judete productia fiind obtinuta numai in acest sector.
In Romania se consuma doar 0.5 kg de capsuni pe cap de locuitor, in timp ce in alte tari consumul ajunge la 1-1.5 kg pe cap de locuitor. In aceste conditii, in care piata are capacitatea de a absorbi o cantitate mai mare din acest produs, pentru agricultori, cultivarea capsunului reprezinta cu adevarat o oportunitate.
Cititi detaliile complete despre cultivarea capsunului si altor arbusti fructiferi aici.
Noutati si recomandari in agricultura
AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>
APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>
Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie
Pana la Sarbatorile de iarna, fermierii vor primi subventiile in conturi, urmand ca pana la Craciun toti beneficiarii sa se bucure de banii de la APIA pentru campania din 2024....citeste mai mult>>
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit