Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lactatele si branzeturile s-ar putea scumpi cu pana la 20%

de Marian Curelaru 16 Ian. 2014 3431
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Producatorii care vand lapte si branzeturi in piete vor fi fortati sa creasca preturile din cauza normelor europene care au intrat in vigoare si care ii obliga la cheltuieli in plus pentru buletine lunare de analiza.

"Problema producatorilor individuali, care desfac laptele pe taraba in piata, este ca, pe langa certificatul de sanatate de care aveau nevoie pana acum, vor trebui sa aiba doua buletine de analiza valabile pe o perioada de o luna si care sa ateste conformitatea laptelui. Aceste certificate vor fi verificate de medicii veterinari din piete si problema este ca acestea costa in jur de 180 de lei", a declarat, pentru Mediafax, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

De la 1 ianuarie, producatorii trebuie sa livreze laptele in conditiile impuse de UE. Conform calculelor Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, in conditiile in care, la aceasta ora, laptele se vinde cu doi lei, producatorul ar trebui sa vanda 100 de litri pe luna pentru a plati buletinele de analiza. Totusi, cei care aleg sa isi vanda laptele catre centrele de procesare nu vor resimti aceleasi costuri, ci unele mai mici.

"Aproximativ 40.000 de persoane vand lapte in pietele din Romania. Acestia au de ales intre a creste pretul laptelui, pentru a-si putea acoperi cheltuielile sau a disparea din piata. La nivelul la care produc ei lapte, pentru ca in general au 2-3 animale, va trebui sa cresca preturile cu cel putin 20%.

Populatia va trebui sa aleaga, va plati 20% in plus pentru a avea acces la acest lapte, ori va cumpara din hipermarket. Eu cred ca ei vor scumpi laptele si ca populatia va merge in continuare sa cumpere acest lapte pentru ca s-a obisnuit cu el si stie ca este un lapte de calitate. Scumpirile vor incepe din februarie", a mai spus Claudiu Franc.

Potrivit unui calcul estimativ, in Romania se produc 2 milioane de tone de lapte pe an si aproximativ 30% din aceasta cantitate se desface in piete. Producatorii care detin gospodarii mici cu un numar restrans de animale pot livra laptele crud catre centrele de livrare sau catre unitatile de procesare.

Conform reglementarilor, cel care mulge trebuie sa se spele pe maini, sa poarte un halat curat, sa fereasca orice rana deschisa de contactul cu laptele, sa spele bine galeata de colectare si sa elimine primele jeturi la muls. Dupa ce a fost muls, laptele trebuie filtrat si ulterior depozitat in vase curate, intr-o camera cu o temperatura constanta. El trebuie racit imediat la 8 grade Celsius atunci cand este colectat zilnic si la 6 grade atunci cand nu exista o asemenea periodicitate.

Producatorii care vand lapte crud in piete trebuie sa detina fisa de sanatate care sa dovedeasca sanatatea animalului precum si un buletin de anaiza care sa arate starea laptelui. Medicii veterinari care sunt desemnati sa asigure supravegherea pietelor agroalimentare vor verifica modul in care sunt respectate conditiile in care se vand branzeturile si laptele.

Pretul laptelui ar creste si fara noile reguli UE
Produsele din lapte si branza s-ar putea scumpi cu pana la 20% in perioada urmatoare, din cauza cresterilor de preturi la carburanti si energie, dar si a masurii referitoare la majorarea pretului la achizitia laptelui, a declarat miercuri Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA).
Acesta a precizat, totodata, ca este foarte important ca autoritatile sa faca toate demersurile necesare pentru atragerea fondurilor europene.

"Este foarte important sa profitam de banii europeni, iar de aceea autoritatile trebuie sa faca toate demersurile necesare pentru atragerea acestor fonduri", a mai spus presedintele FNSIA.


Tags: preturilactatebranzeturiscumpiri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]