Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Lavanda: o adevarata mina de aur, mai ales ca pietele de desfacere europene sunt tot mai avide
Plantatiile de lavanda au inceput sa fie tot mai apreciate de fermierii romani, in special deoarece pot fi infiintate pe suprafete mici, insa si datorita veniturilor considerabile care se pot obtine in urma lor. Cultura de lavanda poate fi infiintata si cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.
O idee de afaceri pe care tot mai multi cultivatori din Romania o testeaza in prezent este cea a plantatiilor de lavanda, despre care se spune ca poate genera un profit de cel putin 8.000 de euro la hectar.Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Propriul meu plan de afaceri
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Ceaiurile din flori de lavanda sunt bune pentru a calma starile nervoase deoarece lavanda are proprietati antidepresive. Din acelasi motiv, uleiul de lavanda este foarte des intrebuintat pentru vindecarea insomniei si a simptomelor de depresie si anxietate. Veti gasi, astfel, levantica in orice produs, de la tratamente pentru acnee si riduri, la cele pentru psoriazis sau arsuri solare.
Conform Ghidului "Lavanda, cultura care iti aduce minimum 8.000 de euro profit", primul lucru pe care trebuie sa il stiti despre infiintarea unei plantatii este ca planta se acomodeaza usor la cernoziomul obisnuit, chiar si la solurile cu fertilitate mai scazuta, sarace si uscate, deoarece nu extrage mari cantitati de substante nutritive, care sa-i influenteze decisiv productia. O conditie mai importanta decat calitatea nutritiva a solului este permeabilitatea acestuia.
Fermierii care vor sa investeasca in cultura de lavanda trebuie sa stie ca este o planta perena, deci nu intra in rotatia culturilor, traieste 15-25 de ani, in functie de soi, de calitatea materialului saditor – obtinut obligatoriu pe cale vegetativa, prin butasire sau marcotare – si in functie de intretinere.
De asemenea, intretinerea culturii de lavanda este usoara. Lavanda este o planta nepretentioasa, care presupune in primii doi ani un efort de intretinere relativ identic cu al altor culturi consacrate la noi – cum ar fi porumbul.
Ion Constantin (Ramnicu Valcea) si-a infiintat in 2013 propria cultura de lavanda.
“Ne-am decis sa pornim intr-o asemenea afacere un pic fortati, in sensul ca am ramas fara servicii, atat eu, cat si sotia mea. Am incercat initial cu legume, apoi cu flori de primavara, precum panselute, garofite, petunii, insa vedem ca in piata lumea ma tot intreaba de lavanda. Am stat, ne-am gandit si am hotarat sa incepem sa plantam lavanda.”
“Cultivam soiul Codreanca, un soi care are o culoare puternica, un mov inchis, de mare impact printre cei care cumpara. Dar cel mai important lucru la acest soi este ca nu se lemnifica atat de usor.”
Ion Constantin produce si vinde in prezent flori de lavanda verde, saculeti cu lavanda uscata, diverse aranjamente florale cu lavanda, precum si butasi de lavanda celor care doresc sa-si infiinteze propriile culturi. Daca ar dispune de o suprafata mai mare, de aproape 5 hectare, cultivatorul valcean ar fi interesat de asemenea sa realizeze si ulei esential de lavanda. “Eu, personal, am un venit multumitor, pentru familia mea de 3 persoane”, spune el.
Mai multe detalii aici despre infiintarea unei culturi de lavanda>>
Noutati si recomandari in agricultura
Programul Rabla pentru tractoare ridica probleme
Programul "Rabla pentru tractoare" ridica probleme beneficiarilor. Procedura de inscriere ramane una destul de neclara, cel putin pana in momentul de fata, mai ales ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a iesit in fata cu o ex...citeste mai mult>>
AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare
Peste trei zile, fermierii care vor sa-si achizitioneze utilaje agricole prin programul "Rabla pentru tractoare" o pot face....citeste mai mult>>
AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>
Articole conexe
Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene
de Idei de afaceriAfacere agricola cu rata de profit ridicata
de Idei de afaceriIdee de afacere agricola - Plantatie cu aluni
de Camelia DiaconuAfacere cu lavanda: cum sa faci profit pe suprafetele mici de teren
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit