Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Mini ferma de raci - Amplasamentul ideal pentru o afacere profitabila
Alegerea amplasamentului pentru ferma de raci este in mai mica masura legata de resursele de apa decat in cazul culturilor piscicole, cu exceptia situatiei cand se are in vedere transformarea partiala sau totala a unei amenajari piscicole deja existente.
Conform dr. ing. Radu Muscalu, specialist in acvacultura si managerul firmei Sterlet din Timisoara, “astacicultura poate fi considerata o afacere foarte profitabila daca exista o suprafata mai mare ca luciu de apa folosita pentru ferma de raci.Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Cultura de sofran
Nu sunt necesare instalatii sofisticate si consumatoare de energie in vederea cresterii lor, iar dieta racilor este reprezentata de alimente cu valoare economica extrem de redusa. Singura conditie este asigurarea unui habitat optim.“
Sapaturile, nisipurile, prundisurile, turbariile sunt ideale pentru cresterea (semi) extensiva a racilor. Pot fi usor transformate in bazine de crestere intensiva, chiar fara modificari (investitii) speciale, amenajarile create initial cu alte scopuri, care beneficiaza de un aport satisfacator de apa.
Terenurile mlastinoase si turbariile se preteaza amenajarii unor canale, bazine si helestee destinate cresterii racilor, dandu-li-se astfel o utilizare productiva pe care nici un alt gen de exploatare nu ar fi capabil sa o ofere.
Cum sa-ti faci ferma de raci ?
Cele mai diverse locuri sunt, asadar, amenajabile pentru astacicultura.
Din pacate, insa, s-a dovedit ca amenajarile mari, necompartimentate, sunt extrem de vulnerabile in cazul unor molime. Din acest motiv, formula considerata cea mai sigura azi este aceea a unui sistem de canale si bazine, alimentate in paralel (si nu in serie), deci independente unele de altele si, teoretic, etanse pentru maladiile transmisibile.
O asemenea configuratie impune insa un debit de alimentare cu apa foarte ridicat, intre 5 si 10 litri/secunda/hectar (mai putin pentru Austropotamobius pallipes, o specie mai pretentioasa).
Bazinele astacicole pot fi amenajate in boxe pentru porcarii (ca la crescatoria De Malleray) sau in foste bazine pentru piscicultura. Pot fi realizate din pamant, beton sau alte materiale, cu caracteristici foarte diferite, in functie de specificiul crescatoriei. Se recomanda construirea unor bazine cu lungimea de 10-15 m si latimea de 3 m, asezate paralel, la distanta de 2 m.
Bazinul trebuie sa fie de forma rotunda, astfel incat malurile sa fie suficient de abrupte, pentru a impiedica fuga racilor. Bazinele din materiale articificale, mai ales, permit cresterea intensiva a racilor, fie in populatii eterogene, fie pe grupe de talie, sex sau varsta. La constructia lor se pot utiliza ciment, plastic etc.
Cimentul este cel mai rentabil, deoarece permite realizarea de bazine foarte durabile; dar, deoarece cimentul contine substante toxice, peretii bazinului trebuie acoperiti cu vopsele sau cu plastic, aplicate dupa o asperizare a suprafetelor si clatirea repetata a acestora.
Este posibila placarea cu rasina epoxidica armata, caz in care trebuie sa se asigure uscarea completa si clatirea repetata a peretilor. Forma bazinelor poate fi rectangulara, iar dimensiunile pot varia, potrivit obiectivului crescatoriei.
Este recomandabil sa se prevada un sistem de pescuit asociat cu un sistem de vidanjare. In cazul bazinelor longitudinale, este avantajoasa gruparea acestora doua cate doua, pentru a reduce costurile de constructie (un perete mai putin).
Pentru cresterea racilor se pot folosi si bazine avand sectiunea patrata, uzuale in salmonicultura (acestea se fabrica in serie, au dimensiuni cuprinse intre 1 si 4 metri si sunt echipate cu sisteme standard de aductiune si vidanjare).
Cum sa-ti faci ferma de raci ?
Noutati si recomandari in agricultura
Plata subventiilor. Ce sume primesc fermierii
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura continua platile regulate pentru fermierii care au depus cererile unice de plata in acest an....citeste mai mult>>
APIA: Fermele mici vor intra pe lista de plata
Fermele mici vor intra pe lista de plata a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu subventia de 98,80 de euro/hectar, care se achita la transa a doua de autorizari incepand cu 2 decembrie....citeste mai mult>>
Programul Rabla pentru tractoare ridica probleme
Programul "Rabla pentru tractoare" ridica probleme beneficiarilor. Procedura de inscriere ramane una destul de neclara, cel putin pana in momentul de fata, mai ales ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a iesit in fata cu o ex...citeste mai mult>>
Articole conexe
Cum sa iti dezvolti afacerea pentru prelucrarea laptelui
de Idei de afaceriCum poti lansa o afacere de succes cu produse lactate artizanale
de Idei de afaceriOportunitate de afacere pentru antreprenorii din domeniul agricol: Instalatiile de muls
de Idei de afaceri30+ Idei de Afaceri la tara. Din ce sa faci bani la tara
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit