Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mini ferma de raci - Amplasamentul ideal pentru o afacere profitabila

de Dragos Craciun 31 Iul. 2015 6362
4.31 din 16 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Alegerea amplasamentului pentru ferma de raci este in mai mica masura legata de resursele de apa decat in cazul culturilor piscicole, cu exceptia situatiei cand se are in vedere transformarea partiala sau totala a unei amenajari piscicole deja existente.

Conform dr. ing. Radu Muscalu, specialist in acvacultura si managerul firmei Sterlet din Timisoara, “astacicultura poate fi considerata o afacere foarte profitabila daca exista o suprafata mai mare ca luciu de apa folosita pentru ferma de raci.

Nu sunt necesare instalatii sofisticate si consumatoare de energie in vederea cresterii lor, iar dieta racilor este reprezentata de alimente cu valoare economica extrem de redusa. Singura conditie este asigurarea unui habitat optim.“

Sapaturile, nisipurile, prundisurile, turbariile sunt ideale pentru cresterea (semi) extensiva a racilor. Pot fi usor transformate in bazine de crestere intensiva, chiar fara modificari (investitii) speciale, amenajarile create initial cu alte scopuri, care beneficiaza de un aport satisfacator de apa.

Terenurile mlastinoase si turbariile se preteaza amenajarii unor canale, bazine si helestee destinate cresterii racilor, dandu-li-se astfel o utilizare productiva pe care nici un alt gen de exploatare nu ar fi capabil sa o ofere.

Cum sa-ti faci ferma de raci ?

Cele mai diverse locuri sunt, asadar, amenajabile pentru astacicultura.

Din pacate, insa, s-a dovedit ca amenajarile mari, necompartimentate, sunt extrem de vulnerabile in cazul unor molime. Din acest motiv, formula considerata cea mai sigura azi este aceea a unui sistem de canale si bazine, alimentate in paralel (si nu in serie), deci independente unele de altele si, teoretic, etanse pentru maladiile transmisibile.

O asemenea configuratie impune insa un debit de alimentare cu apa foarte ridicat, intre 5 si 10 litri/secunda/hectar (mai putin pentru Austropotamobius pallipes, o specie mai pretentioasa).

Bazinele astacicole pot fi amenajate in boxe pentru porcarii (ca la crescatoria De Malleray) sau in foste bazine pentru piscicultura. Pot fi realizate din pamant, beton sau alte materiale, cu caracteristici foarte diferite, in functie de specificiul crescatoriei. Se recomanda construirea unor bazine cu lungimea de 10-15 m si latimea de 3 m, asezate paralel, la distanta de 2 m.

Bazinul trebuie sa fie de forma rotunda, astfel incat malurile sa fie suficient de abrupte, pentru a impiedica fuga racilor. Bazinele din materiale articificale, mai ales, permit cresterea intensiva a racilor, fie in populatii eterogene, fie pe grupe de talie, sex sau varsta. La constructia lor se pot utiliza ciment, plastic etc.

Cimentul este cel mai rentabil, deoarece permite realizarea de bazine foarte durabile; dar, deoarece cimentul contine substante toxice, peretii bazinului trebuie acoperiti cu vopsele sau cu plastic, aplicate dupa o asperizare a suprafetelor si clatirea repetata a acestora.

Este posibila placarea cu rasina epoxidica armata, caz in care trebuie sa se asigure uscarea completa si clatirea repetata a peretilor. Forma bazinelor poate fi rectangulara, iar dimensiunile pot varia, potrivit obiectivului crescatoriei.

Este recomandabil sa se prevada un sistem de pescuit asociat cu un sistem de vidanjare. In cazul bazinelor longitudinale, este avantajoasa gruparea acestora doua cate doua, pentru a reduce costurile de constructie (un perete mai putin).

Pentru cresterea racilor se pot folosi si bazine avand sectiunea patrata, uzuale in salmonicultura (acestea se fabrica in serie, au dimensiuni cuprinse intre 1 si 4 metri si sunt echipate cu sisteme standard de aductiune si vidanjare).

Cum sa-ti faci ferma de raci ?





Tags: ferma de racifermaracicresterea racilorastaciculturaafacereafacere cu raciafaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.31 din 5 - 16 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Ferma de struti. Estimarea veniturilor

de Idei de afaceri
02 Feb 2024
Pentru a afla cat se castiga ar trebui sa cunoastem ce sume sunt necesare pentru punerea pe picioare a afacerii. Si pentru a da raspuns la aceasta...

Afaceri cu struti. Potentialul pietei

de Idei de afaceri
01 Feb 2024
Redam cateva dintre problemele cu care se confrunta crescatorii de struti din tari cu o oarecare experienta in domeniu, pentru a fi consemnate si de...

Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor

de Idei de afaceri
21 Feb 2023
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]