Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mini-livada roditoare - afacerea ta de suflet

de Ideideafaceri.ro 25 Mar. 2016 3542
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Infiintarea unei mini-livezi este la indemana oricui are un petic de pamant.

Vrei sa ai fructe 100% ecologice, de care te-ai ocupat personal, si asupra carora ai certitudinea ca nu s-a intervenit cu ingrasaminte chimice de sinteza, cu pesticide, conservanti artificiali, hormoni de crestere si alte substante cu denumiri la fel de “sanatoase”, utilizate intensiv la ora actuala in agricultura?

Iata cateva sfaturi pentru o mini-livada, afacerea ta de suflet! Tipul de livada ce urmeaza sa fie pusa pe picioare depinde de scopul la care va servi viitoarea productie de fructe, cat si de clima. Exista livezi „comerciale” si livezi pentru consum propriu.

Livezile extensive au scopul de a produce fructe pentru piata si industria interna, dar si pentru exportul peste mari si tari.

Livezile pentru consum propriu au scopul de a asigura fructele pentru gospodarie, nimic mai mult. Desigur, daca aveti surplus de productie puteti vinde fructele ramase. O asemenea livada trebuie musai sa dispuna de mai multe specii si soiuri cu coacere.

Cum alegi locul pentru mini-livada?
In primul rand, conditiile pedoclimatice trebuie sa fie in concordanta cu pomii respectivi.
Solurile compacte sau grele nu sunt potrivite pentru orice pom. De asemenea, solurile cu continut exagerat de calciu nu sunt potrivite pentru orice pom.

Marul nu este foarte pretentios si poate da rezultate bune incepand de la soluri argiloase destul de dificile, pana la solurile luto-nisipoase, toate insa cu umiditate suficienta si fertilitate mare.

Parul e mai pretentios si are nevoie de o aeratie mai buna. Gutuiul necesita soluri argilolutoase umede si fertile. Prunul e putin pretentios si poate fi cultivat pe solurile cu fertilitate medie (exceptand insa extremele).

Ciresul are nevoie de soluri usoare, profunde, calde, bine aerate, cu umiditate si fertilitate medie. ]

Visinul nu e foarte pretentios.

Caisul cere soluri medii sau usoare, calde, bine aerate, foarte bine drenate, cu fertilitate medie. Piersicul reuseste bine pe soluri cu textura medie.

Nucul poate evolua bine in soluri variate, dar nu da rezultate multumitoare pe solurile extreme.

Livezile infiintate pe versanti tin seama de varvariatia factorilor de vegetatie de-a lungul lor, de expozitia pantei si de regiunea in care sunt situati. Odata cu stabilirea speciilor, trebuie sa pregatiti portaltoiul pentru fiecare specie si parcela, tinand seama de sol si de apa.

Cand stabilim speciile, trebuie avut in vedere in primul rand trei factori de vegetatie: caldura, apa si solul in sine. De exemplu, apa limiteaza cultura marului (mai ales in cazul soiurilor tarzii), la regiuni cu precipitatii de peste 650 mm si cu umiditatea atmosferica de peste 60%.

Cele mai multe soiuri de par si prun nu-si pot pune in valoare intregul potential de productie cand precipitatiile sunt sub 600 mm.


Tags: afacerelivadamini livadapomi

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>

APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei

APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>

Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie

Pana la Sarbatorile de iarna, fermierii vor primi subventiile in conturi, urmand ca pana la Craciun toti beneficiarii sa se bucure de banii de la APIA pentru campania din 2024....citeste mai mult>>

Articole conexe

Cum poti lansa o afacere de succes cu produse lactate artizanale

de Idei de afaceri
31 Oct 2024
Cresterea interesului pentru lactatele artizanale, realizate local, nu este doar o tendinta de consum, ci si o oportunitate excelenta pentru...

Oportunitate de afacere pentru antreprenorii din domeniul agricol: Instalatiile de muls

de Idei de afaceri
04 Oct 2024
Sectorul agricol a cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimii ani, impulsionata de tehnologia avansata care optimizeaza procesele cotidiene din...

Idee de afacere profitabila: cresterea viteilor, mieilor sau a iezilor

de Idei de afaceri
30 Aug 2024
Cresterea viteilor, mieilor si a iezilor reprezinta o oportunitate profitabila in sectorul agricol, iar utilizarea echipamentelor moderne poate...

Cum sa dezvolti o afacere profitabila in productia si vanzarea laptelui cu echipamentul potrivit

de Idei de afaceri
02 Aug 2024
Dezvoltarea unei afaceri in domeniul produselor lactate poate fi o oportunitate profitabila, mai ales daca dispui de echipamentele adecvate....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]