Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi atestate pentru produsele traditionale

de Marian Curelaru 27 Ian. 2014 3723
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Conform Ordinului comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, al Ministerului Sanatatii și al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor din 2013 privind atestarea produselor traditionale, Directia Generala Industrie Alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale infiinteaza si administreaza Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT), care se publica anual pe site-ul MADR.

Pentru a figura in Registru, produsul traditional trebuie sa fie fabricat din materii prime locale, sa prezinte o reteta traditionala specifica locului de prelucrare, prin care sa reflecte un tip traditional de productie si/sau de prelucrare, sa aiba in procesul de obtinere si operatiuni de prelucrare realizate manual si sa dovedeasca un mod de lucru traditional.

Vechile atestate obtinute de producatorii traditionali raman valabile pana la data de 11 august 2014.

Caietul de sarcini

Pentru a fi atestat, orice produs traditional trebuie sa aiba un caiet de sarcini care cuprinde: numele produsului (unic); descrierea caracteristicilor sale prin indicarea principalelor insusiri organoleptice, fizico-chimice si microbiologice; descrierea caracteristicilor materiilor prime folosite (care nu trebuie sa contina aditivi alimentari, coloranti, arome, vitamine, minerale, indulcitori); descrierea caracteristicilor ingredientelor folosite in procesul de fabricatie; descrierea metodei de productie specific locala, autentica si invariabila, precum si descrierea procesului tehnologic traditional; descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit; date, inscrisuri, referinte bibliografice cu referire la vechimea produsului; capacitatea de productie care poate fi realizata intr-un an si care nu poate depasi cantitatea medie de 150 kg / litri pe zi total produs traditional atestat si nu mai mult de 400 kg / litri pe zi total produse traditionale atestate, cu exceptia producerii painii si a produselor de panificatie traditionale, care nu pot depasi cantitatea medie de 300 kg / zi total produs traditional atestat si nu mai mult de 800 kg / zi produse traditionale atestate.

Caietul de sarcini astfel completat - insotit de opis, de cererea de inregistrare, buletinul de analiza al produsului, fisa echipamentelor de productie, schita spatiului, certificatul de inmatriculare la Registrul Comertului si certificatul de producator eliberat de primaria localitatii unde se fabrica produsul, actul de identitate al solicitantului sau persoanei imputernicite (in copie) se depun la Directia pentru Agricultura.

Logo national pentru produsele traditionale

In situatia in care se constata ca datele inscrise in caietul de sarcini nu corespund cu realitatea din teren, acest fapt se mentioneaza distinct intr-un proces-verbal de constatare si constituie motivatia neatestarii si neinscrierii produsului in Registrul National al Produselor Traditionale.

Pentru produsele atestate anterior datei intrarii in vigoare a prezentului Ordin 724/2013 (11 decembrie 2013 - s.n.), eliberarea noului tip de atestat se face numai la solicitatea operatorilor economici si dupa verificarea incadrarii vechiului caiet de sarcini si a spatiului destinat productiei in conditiile prevazute de noul ordin.

Produsele traditionale atestate incepand din acest an se marcheaza cu un logo national, care este proprietatea exclusiva a Ministerului Agriculturii.

Ordinul comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, al Ministerului Sanatatii și al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 724/1.082/360/2013 privind atestarea produselor traditionale a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 688 din 11 noiembrie 2013


Tags: atestareproduse traditionaleacte normativeordincaiet de sarcinilogo national

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

Plata subventiilor. Ce sume primesc fermierii

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura continua platile regulate pentru fermierii care au depus cererile unice de plata in acest an....citeste mai mult>>

APIA: Fermele mici vor intra pe lista de plata

Fermele mici vor intra pe lista de plata a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu subventia de 98,80 de euro/hectar, care se achita la transa a doua de autorizari incepand cu 2 decembrie....citeste mai mult>>

Programul Rabla pentru tractoare ridica probleme

Programul "Rabla pentru tractoare" ridica probleme beneficiarilor. Procedura de inscriere ramane una destul de neclara, cel putin pana in momentul de fata, mai ales ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a iesit in fata cu o ex...citeste mai mult>>


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]