Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Noi atestate pentru produsele traditionale
Conform Ordinului comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, al Ministerului Sanatatii și al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor din 2013 privind atestarea produselor traditionale, Directia Generala Industrie Alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale infiinteaza si administreaza Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT), care se publica anual pe site-ul MADR.
Pentru a figura in Registru, produsul traditional trebuie sa fie fabricat din materii prime locale, sa prezinte o reteta traditionala specifica locului de prelucrare, prin care sa reflecte un tip traditional de productie si/sau de prelucrare, sa aiba in procesul de obtinere si operatiuni de prelucrare realizate manual si sa dovedeasca un mod de lucru traditional.
Propriul meu plan de afaceri

Ghid practic pentru realizat felicitari de lux

Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vechile atestate obtinute de producatorii traditionali raman valabile pana la data de 11 august 2014.
Caietul de sarcini
Pentru a fi atestat, orice produs traditional trebuie sa aiba un caiet de sarcini care cuprinde: numele produsului (unic); descrierea caracteristicilor sale prin indicarea principalelor insusiri organoleptice, fizico-chimice si microbiologice; descrierea caracteristicilor materiilor prime folosite (care nu trebuie sa contina aditivi alimentari, coloranti, arome, vitamine, minerale, indulcitori); descrierea caracteristicilor ingredientelor folosite in procesul de fabricatie; descrierea metodei de productie specific locala, autentica si invariabila, precum si descrierea procesului tehnologic traditional; descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit; date, inscrisuri, referinte bibliografice cu referire la vechimea produsului; capacitatea de productie care poate fi realizata intr-un an si care nu poate depasi cantitatea medie de 150 kg / litri pe zi total produs traditional atestat si nu mai mult de 400 kg / litri pe zi total produse traditionale atestate, cu exceptia producerii painii si a produselor de panificatie traditionale, care nu pot depasi cantitatea medie de 300 kg / zi total produs traditional atestat si nu mai mult de 800 kg / zi produse traditionale atestate.
Caietul de sarcini astfel completat - insotit de opis, de cererea de inregistrare, buletinul de analiza al produsului, fisa echipamentelor de productie, schita spatiului, certificatul de inmatriculare la Registrul Comertului si certificatul de producator eliberat de primaria localitatii unde se fabrica produsul, actul de identitate al solicitantului sau persoanei imputernicite (in copie) se depun la Directia pentru Agricultura.
Logo national pentru produsele traditionale
In situatia in care se constata ca datele inscrise in caietul de sarcini nu corespund cu realitatea din teren, acest fapt se mentioneaza distinct intr-un proces-verbal de constatare si constituie motivatia neatestarii si neinscrierii produsului in Registrul National al Produselor Traditionale.
Pentru produsele atestate anterior datei intrarii in vigoare a prezentului Ordin 724/2013 (11 decembrie 2013 - s.n.), eliberarea noului tip de atestat se face numai la solicitatea operatorilor economici si dupa verificarea incadrarii vechiului caiet de sarcini si a spatiului destinat productiei in conditiile prevazute de noul ordin.
Produsele traditionale atestate incepand din acest an se marcheaza cu un logo national, care este proprietatea exclusiva a Ministerului Agriculturii.
Ordinul comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, al Ministerului Sanatatii și al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 724/1.082/360/2013 privind atestarea produselor traditionale a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 688 din 11 noiembrie 2013
Noutati si recomandari in agricultura
cele mai populare soiuri de mere romanesti si internationale
Marul este unul dintre cele mai vechi si raspandite fructe cultivate de om. Acest simbol al sanatatii, traditiei si diversitatii gusturilor are peste 7.000 de soiuri identificate in intreaga lume....citeste mai mult>>
uleiul horticol cum se foloseste pentru protectia plantelor
Uleiul horticol este o solutie eficienta si ecologica pentru protejarea plantelor impotriva daunatorilor si bolilor. Acesta reprezinta o alternativa prietenoasa cu mediul fata de pesticidele chimice traditionale....citeste mai mult>>
Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>
Ghiduri practice

[GHID PRACTIC] Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Afacerea foarte accesibila cu care veti da lovitura Produceti BERE ARTIZANALA

[GHID PRACTIC] Cultura castravetelui anti-diabet
Castravetele amar cea mai profitabila cultura agricola din Romania la momentul actual

[GHID PRACTIC] Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite



Idei de AFACERI 2025
- 30+ Idei de Afaceri la tara. Din ce sa faci bani la tara
- Idei de afaceri handmade: cele mai bune idei pentru a incepe o afacere
- Afaceri de familie: businessuri mici si profitabile
- Colectia de Idei de Afaceri
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit