Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi cerinte pentru producatorii de magiun de prune

de Marian Curelaru 20 Ian. 2014 4351
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Magiunul de prune din comert, inclusiv cel din piete, va trebui sa aiba un continut de substanta uscata solubila mai mare de 55%, determinata cu ajutorul refractometrului - un aparat de masurare a indicelui de refractie al substantelor. Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de ordin comun al ministrilor Agriculturii si Sanatatii.

Refractometrul poate fi folosit pentru determinarea compozitiei unui amestec, iar cele mai ieftine aparate costa intre 200 si 400 de lei.

Magiunul de prune este definit in proiectul de act normativ drept o pasta groasa, omogena, obtinuta prin fierberea prunelor proaspete dupa indepartarea partilor necomestibile, fara adaos de zahar/zaharuri sau de produse alimentare ce contin monozaharide sau dizaharide utilizate pentru proprietatile lor indulcitoare.

La fabricarea magiunului pot fi utilizate, potrivit ministerelor Agriculturii si Sanatatii, nuci, seminte de oleaginoase, cum ar fi seminte de floarea-soarelui, seminte de dovleac, seminte de susan sau seminte de pin, alune de padure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan.

Materia prima pentru fabricarea magiunului de prune o reprezinta exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se preteaza fabricarii acestui produs.

In iunie 2013, Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO) a emis un standard de productie pentru magiun (Standardul 13.559) menit sa faca ordine in piata, mai ales printre cei care fabricau un asa-zis magiun din orice altceva decat din prune proaspete, fara sa respecte cerintele de calitate si de siguranta alimentara.

Elaborarea standardului a fost solicitata de directorul general al companiei Sonimpex Topoloveni, producatorul magiunului de Topoloveni, din cauza concurentei neloiale aparute pe aceasta piata. Dupa obtinerea protectiei pe piata europeana pentru magiunul de Topoloveni, in Romania au aparut o serie de firme care fabricau magiun, insa unele dintre ele nu aveau nicio legatura cu acest produs pentru ca nu era fabricat din prune proaspete.

In standardul emis de ASRO se prevede ca magiunul de prune este o pasta groasa, omogena, obtinuta prin fierberea prunelor proaspete, orice fel de soi de prune, dupa indepartarea partilor necomestibile. Documentul prevede si cateva conditii pe care ar trebui sa le indeplineasca prunele, respectiv sa fie ajunse la maturitate, sanatoase, curate, curatate, fara semne de fermentare, fara gusturi sau mirosuri straine. De asemenea, standardul cuprinde, informativ, anumite recomandari pentru folosirea unor anumite soiuri de prune, din varietatile de toamna, dar si gradul optim de coacere pentru obtinerea unui produs de calitate, cu proprietati nutritionale si organoleptice deosebite.

Documentul contine nu numai conditiile care trebuie indeplinite pentru materia prima ci si cele legate de proprietatile fizico-chimice, senzoriale, contaminati si pesticide, ambalare, depozitare, transport si durata durabilitatii minimale a produsului.


Tags: industrie alimentaramagiun de pruneprevederi legaleministerul agriculturiiministerul sanatatii

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

Plata subventiilor. Ce sume primesc fermierii

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura continua platile regulate pentru fermierii care au depus cererile unice de plata in acest an....citeste mai mult>>

APIA: Fermele mici vor intra pe lista de plata

Fermele mici vor intra pe lista de plata a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu subventia de 98,80 de euro/hectar, care se achita la transa a doua de autorizari incepand cu 2 decembrie....citeste mai mult>>

Programul Rabla pentru tractoare ridica probleme

Programul "Rabla pentru tractoare" ridica probleme beneficiarilor. Procedura de inscriere ramane una destul de neclara, cel putin pana in momentul de fata, mai ales ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a iesit in fata cu o ex...citeste mai mult>>


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]