Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Noi cerinte pentru producatorii de magiun de prune
Magiunul de prune din comert, inclusiv cel din piete, va trebui sa aiba un continut de substanta uscata solubila mai mare de 55%, determinata cu ajutorul refractometrului - un aparat de masurare a indicelui de refractie al substantelor. Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de ordin comun al ministrilor Agriculturii si Sanatatii.
Refractometrul poate fi folosit pentru determinarea compozitiei unui amestec, iar cele mai ieftine aparate costa intre 200 si 400 de lei.
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online

Cresterea prepelitelor japoneze

Ghid practic Realizarea de sapun natural
Magiunul de prune este definit in proiectul de act normativ drept o pasta groasa, omogena, obtinuta prin fierberea prunelor proaspete dupa indepartarea partilor necomestibile, fara adaos de zahar/zaharuri sau de produse alimentare ce contin monozaharide sau dizaharide utilizate pentru proprietatile lor indulcitoare.
La fabricarea magiunului pot fi utilizate, potrivit ministerelor Agriculturii si Sanatatii, nuci, seminte de oleaginoase, cum ar fi seminte de floarea-soarelui, seminte de dovleac, seminte de susan sau seminte de pin, alune de padure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan.
Materia prima pentru fabricarea magiunului de prune o reprezinta exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se preteaza fabricarii acestui produs.
In iunie 2013, Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO) a emis un standard de productie pentru magiun (Standardul 13.559) menit sa faca ordine in piata, mai ales printre cei care fabricau un asa-zis magiun din orice altceva decat din prune proaspete, fara sa respecte cerintele de calitate si de siguranta alimentara.
Elaborarea standardului a fost solicitata de directorul general al companiei Sonimpex Topoloveni, producatorul magiunului de Topoloveni, din cauza concurentei neloiale aparute pe aceasta piata. Dupa obtinerea protectiei pe piata europeana pentru magiunul de Topoloveni, in Romania au aparut o serie de firme care fabricau magiun, insa unele dintre ele nu aveau nicio legatura cu acest produs pentru ca nu era fabricat din prune proaspete.
In standardul emis de ASRO se prevede ca magiunul de prune este o pasta groasa, omogena, obtinuta prin fierberea prunelor proaspete, orice fel de soi de prune, dupa indepartarea partilor necomestibile. Documentul prevede si cateva conditii pe care ar trebui sa le indeplineasca prunele, respectiv sa fie ajunse la maturitate, sanatoase, curate, curatate, fara semne de fermentare, fara gusturi sau mirosuri straine. De asemenea, standardul cuprinde, informativ, anumite recomandari pentru folosirea unor anumite soiuri de prune, din varietatile de toamna, dar si gradul optim de coacere pentru obtinerea unui produs de calitate, cu proprietati nutritionale si organoleptice deosebite.
Documentul contine nu numai conditiile care trebuie indeplinite pentru materia prima ci si cele legate de proprietatile fizico-chimice, senzoriale, contaminati si pesticide, ambalare, depozitare, transport si durata durabilitatii minimale a produsului.
Noutati si recomandari in agricultura
cele mai populare soiuri de mere romanesti si internationale
Marul este unul dintre cele mai vechi si raspandite fructe cultivate de om. Acest simbol al sanatatii, traditiei si diversitatii gusturilor are peste 7.000 de soiuri identificate in intreaga lume....citeste mai mult>>
uleiul horticol cum se foloseste pentru protectia plantelor
Uleiul horticol este o solutie eficienta si ecologica pentru protejarea plantelor impotriva daunatorilor si bolilor. Acesta reprezinta o alternativa prietenoasa cu mediul fata de pesticidele chimice traditionale....citeste mai mult>>
Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>
Ghiduri practice

[GHID PRACTIC] 3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Fa-ti propria afacere cultivand trei arbusti miraculosi care te pot imbogati

[GHID PRACTIC] Cultura de sofran
Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume

[GHID PRACTIC] Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aflati cum puteti obtine un castig substantial parcurgand ghidul practic Afacere la cheie cu flori in ghiveci Informatii complete



Idei de AFACERI 2025
- 30+ Idei de Afaceri la tara. Din ce sa faci bani la tara
- Idei de afaceri handmade: cele mai bune idei pentru a incepe o afacere
- Afaceri de familie: businessuri mici si profitabile
- Colectia de Idei de Afaceri
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit