Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Noua Lege a apiculturii
In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 14 din data de 9 ianuarie 2014 a fost publicata Legea nr. 383/2013 a apiculturii, care instituie un nou cadru normativ in domeniul apicol si care abroga vechile dispozitii cuprinse in Legea apiculturii nr. 89/1998.
ObiectiveNoul act normativ reglementeaza in principal aspecte privitoare la conservarea, dezvoltarea si valorificarea resurselor melifere si a produselor apicole, ameliorarea si conservarea raselor de albine specifice spatiului geografic national, precum si stimularea activitatii apicole prin acordarea unor facilitati apicultorilor. Legea Apiculturii vizeaza, de asemenea, asigurarea compatibilitatii legislatiei nationale cu reglementarile europene in domeniu.
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Propriul meu plan de afaceri
Cresterea prepelitelor japoneze
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Formalitati
Conform noului act normativ, orice persoana fizica sau juridica poate practica legal apicultura daca face dovada indeplinirii urmatoarelor formalitati: isi inscrie familiile de albine la Registrul agricol, le inregistreaza/autorizeaza la Directia sanitar veterinara si pentru siguranta alimentelor din judetul de domiciliu, detine carnet pentru stupina si are familiile identificate in sistemul unitar de identificare a stupinelor si stupilor.
Facilitati fiscale
Mijloacele de transport autopropulsate care efectueaza transportul stupilor in pastoral vor fi scutite de plata taxei asupra mijloacelor de transport.
Acordarea cu titlu gratuit a unor terenuri
Legea reglementeaza posibilitatea apicultorilor de a solicita, cu titlu gratuit, autoritatilor administratiei publice locate / administratorilor terenurilor agricole sau silvice acordarea, cu caracter permanent sau temporar, a unor suprafete de teren destinate vetrelor de stupina (i.e. suprafata de teren pentru amplasarea unei stupine - totalitatea coloniilor de albine detinute de un apicultor).
Autoritatile administratiei publice locale, precum si administratorii terenurilor agricole si silvice vor asigura apicultorilor vetre de stupina temporare sau permanente pe baza cererii pe care apicultorii le depun la consiliile locale. Pana la data de 1 martie a fiecarui an, consiliile locale si administratorii terenurilor agricole sau silvice au obligatia sa inventarieze suprafetele de teren care se acorda apicultorilor pentru amplasarea stupinelor cat si baza melifera existenta pe teritoriul acestora. Pana pe 15 martie in fiecare an, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va solicita suprafetele de teren inventariate in vederea informariii crescatorilor de albine care doresc sa se deplaseze in pastoral.
Repartizarea suprafetei melifere se face direct sau prin intermediul formei asociative prin depunerea unei cereri la Consiliul Local sau la administratorii terenurilor, acestia avand obligatia de a solutiona cu prioritate cererile apicultorilor domiciliati in localitatile aflate in raza acestora. Apicultorilor le revine insa obligatia, ca in 24 de ore de la instalarea vetrei de stupina sa amplaseze panoul de identificare a stupinei si sa comunice in scris consiliului local sau administratorului terenului locul de amplasare, perioada de timp, numarul de familii de albine si datele de contact.
Amplasarea familiilor de albine pe terenurile detinute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanta de cel putin 5 m fata de caile ferate, drumurile publice sau hotarele proprietatilor din domeniul public sau domeniul privat, intravilan sau extravilan.
Daca distanta fata de obiectivele prevazute mai sus este mai mica de 5 m, familiile de albine trebuie sa fie despartite de acestea printr-un gard, zid, plasa ori alt obstacol prin care albinele sa nu poata patrunde in zbor, cu o inaltime minima de 2 m, masurata de la nivelul solului, si care sa continue pe aceeasi linie inca 2 m dincolo de stupii amplasati la extremitatile stupinei.
Noutati si recomandari in agricultura
AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare
Peste trei zile, fermierii care vor sa-si achizitioneze utilaje agricole prin programul "Rabla pentru tractoare" o pot face....citeste mai mult>>
AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>
APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>
Articole conexe
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
de Idei de afaceriApicultura, traditie si sursa de venit in mediul rural. O afacere cu numeroase posibilitati de dezvoltare
de Nita AlinaApicultura inedita! Roman cunoscut in toata Europa pentru mierea obtinuta de la albine salbatice
de Idei de afaceriCopa-Cogeca: Noua legislatie UE trebuie sa incurajeze productia ecologica europeana
de Ilinca DobrescuAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit