Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O afacere infloritoare: rapita. In ultimii ani, cultura a castigat teren in Romania
Incurajati de productivitatea ridicata la hectar si de preturile de valorificare bune, tot mai multi agricultori isi maresc suprafetele cultivate an de an cu rapita. Daca in 2016 suprafata cu rapita ocupa 412.000 de hectare, in 2017 acesta suprafata a ajuns la 460.000 de hectare. Tinand cont ca rapita se foloseste in mai multe domenii precum industria alimentara, cea a cosmeticelor si a biocombustibililor, cererea pe piata este foarte mare.
Spre deosebire de culturile traditionale, ofera doua recolte pe an, si, mai ales, productia poate fi vanduta la pret dublu fata de cea de grau sau porumb. Conform datelor din piata, productia la hectar poate trece de trei tone, iar preturile variaza intre 330 si 360 euro/tona.
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate

Afacere la cheie cu flori in ghiveci

Cultura de sofran
Costurile pentru un hectar de rapita ajung pana la 4.000 lei. Dintr-o tona de rapita se obtin 300 de litri de biocombustibil.
Samson Popescu este unul dintre fermierii care a pariat pe cultura de rapita.
„Cultivam rapita pentru ca se vinde repede. Sunt firme care o iau pentru biodiesel, din Romania, din Ungaria ”, spune fermierul pentru digi24.ro.
Pentru a obtine productii bune, Samson ii sfatuieste pe agricultori sa achizitioneze utilaje performante, nu doar pentru ca le usureaza munca, dar si pentru ca ii ajuta sa obtina productii mai mari si sa se documenteze cu privire la tratamente si tehnologii de cultivare.
Una dintre cele mai eficiente strategii pe care il ajuta pe fermier sa aiba succes in agricultura este accesul la tehnologia moderna.
„Daca faci lucrurile de baza, castigi enorm. Daca n-ai utilaje performante, nici n-ai cum sa-ti dai seama cat te ajuta acestea”, a declarat Samson pentru Agrointel.ro.
Pe de alta parte, un alt fermier, Petre Manea, si-a instalat stupii in apropierea unui lan de rapita, pentru ca mierea de rapita este mai cautata decat cea poliflora sau de salcam.
Iata cateva dintre aspectele cele mai importante de cunoscut daca vrem sa ne "infiltram" in acest domeniu. Ne inarmam cu rabdare, planificam totul, discutam cu mai multi agricultori cu experienta in domeniu, cautam de la bun inceput contacte interesate sa ne preia productiile de rapita. Sunt doar cateva sfaturi de care sa tineti cont pentru succes in aceste afaceri cu rapita.
Ti-a placut acest articol?
Votati articolul
Nota: 5 din 5 - 1 vot.Articole conexe
Idee de afacere agricola - Plantatie cu aluni
de Camelia DiaconuDe ce e cultura de ricin o afacere de succes in Romania
de Florin AmarieiLivada de vis inseamna o afacere de succes
de Ideideafaceri.roAfacere profitabila pe un teren de 100 mp
de Florin AmarieiAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri


Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de AFACERI 2022
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- 17 intrebari esentiale despre criptomonede! Gasesti raspunsurile impecabile in ghid!
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici: LAVANDA! Profit de peste 8.000 de euro/ha!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- NOU: Ghid pentru plantatia ta de Paulownia - o afacere cu radacini viguroase si roade financiare bogate!