Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O afacere la apa - Cresterea puilor de pastrav

de Dragos Craciun 28 Ian. 2016 4410
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Exista sisteme de acvacultura cu recircularea apei care au apa sarata (pentru specii marine). In aceste ferme se cresc specii de pesti valoroase din mediul marin, in special pesti din grupul calcanilor si a bibanilor de mare. De asemenea, exista ferme in sistem recirculat atat de apa dulce, cat si marina ce cresc crustacee (raci si creveti).

Fiind pesti de apa proaspata, pastravii pot fi crescuti in mediul lor natural: lacuri, ape curgatoare sau iazuri. Pot fi crescuti, de asemenea, si in sisteme de acvacultura special amenajate.

In mod normal, hranirea puietului de pastrav (alevinilor) va incepe de indata ce s-a resorbit sacul vitelin. Atata timp cat pestele poarta acest sac, el se hraneste din acele rezerve. Resorbtia totala se prelungeste in functie de temperatura apei.

Prima hrana pe care o primeste alevinul de pastrav se numeste pre-starter. Aceasta este o hrana foarte bogata in proteine (peste 65%), acizi grasi esentiali, vitamine, minerale, enzime etc.; Aceasta hrana se prezinta sub forma de praf si are un miros puternic de peste.

Distribuirea furajului se va face cu foarte mare atentie. Initial se va presara un varf de cutit din acest praf si se va observa comportamentul de hranire a pestilor. Daca acestia accepta hrana, atunci inseamna ca programul de hranire poate incepe.

In primele zile se va folosi acest pre-starter in cantitati ce nu se calculeaza. Adica se hraneste „la discretie“. in niciun caz insa nu se distribuie mult furaj intr-o singura portie (tain).

Ca o regula generala, se distribuie atat furaj cat pot consuma pastravii in 3 minute. Hranirea se repeta in fiecare ora, pana la lasarea intunericului. Nu se lasa lumina aprinsa in statia de incubare (unde de altfel are loc alevinajul).

Pastravul nu se hraneste decat pe lumina, fiind un peste care se bazeaza in special pe vaz si mai putin pe miros. Dupa circa o saptamana de furajare cu pre-starter, se va trece la hranirea cu starter.

Starterul este furajul ce se utilizeaza timp de pana la 3 luni, adica exact atat cat pestii cresc in statia de incubare. Starterul este un furaj de asemenea bogat in elemente nutritive, procentul de proteina fiind intre 50 si 62%. Acest starter se distribuie dupa programul de furajare.

Fiecare furaj este obligatoriu sa se livreze insotit de fisa furajului. Daca pastravarul nu o primeste, atunci acesta trebuie sa o ceara. In fisa furajului se mentioneaza, pe langa proprietatile nutritive continute, impactul asupra mediului (cum afecteaza calitatea apei) si modul de distribuire a acestuia pestilor.

Este important ca ciclul de productie sa fie cat mai scurt. Acceptarea furajului granulat este o conditie obligatorie pentru o specie ca sa poata fi crescuta intr-un asemenea sistem, deoarece nu se pot distribui furaje clasice (sparturi de cereale, sroturi sau peste viu pentru rapitori). Aceste furaje ar altera rapid calitatea apei, care in aceste sisteme trebuie sa fie foarte curata.

Dintre speciile ce se preteaza cel mai bine la acest sistem de acvacultura amintim: somnul (european si african), tilapia, anghila, salaul, salaul australian (baramundi), diferite specii de bibani, sturionii si chiar pastravii.

Sturionii sunt un caz particular; acestia au ciclu lung de productie, insa ei se cresc in special pentru icre (caviar), deci asteptarea fermierului va fi rasplatita pe deplin.

Detalii la cheie despre cresterea pastravilor <<<<


Tags: afacerepastravipastravariecresterea pastravilor

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

Rabla pentru tractoare: Explicatii si realitatea din teren

Desi prgramul "Rabla pentru tractoare" era programat pentru finalul anului 2024, Administratia Fondului pentru Mediu nu mai aduce informatii esentiale pentru fermierii care au platit deja avansuri catre dealerii de utilaje....citeste mai mult>>

Subventii 2025: Fermierii au de respectat o noua conditie

In acest an, fermierii care vor depune cererile unice de plata vor fi nevoiti sa respecte o noua conditie, introdusa pentru prima data anul acesta la nivel european....citeste mai mult>>

Autoritatile anunta situatia subventiilor din 2024 si posibilele majorari pe termen lung

Platile efectuate de APIA pentru fermierii care au depus cererile unice de plata in anul 2024 continua si zilele acestea. Incepand din 2028, fermierii se pot astepta la o posibila majorare a subventiilor....citeste mai mult>>

Articole conexe

Cum sa iti dezvolti afacerea pentru prelucrarea laptelui

de Idei de afaceri
29 Nov 2024
Industria alimentara este un domeniu plin de oportunitati, iar prelucrarea laptelui reprezinta una dintre cele mai promitatoare nise. Laptele este un...

Cum poti lansa o afacere de succes cu produse lactate artizanale

de Idei de afaceri
31 Oct 2024
Cresterea interesului pentru lactatele artizanale, realizate local, nu este doar o tendinta de consum, ci si o oportunitate excelenta pentru...

Oportunitate de afacere pentru antreprenorii din domeniul agricol: Instalatiile de muls

de Idei de afaceri
04 Oct 2024
Sectorul agricol a cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimii ani, impulsionata de tehnologia avansata care optimizeaza procesele cotidiene din...

Idee de afacere profitabila: cresterea viteilor, mieilor sau a iezilor

de Idei de afaceri
30 Aug 2024
Cresterea viteilor, mieilor si a iezilor reprezinta o oportunitate profitabila in sectorul agricol, iar utilizarea echipamentelor moderne poate...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]