Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O afacere la apa - Cresterea puilor de pastrav

de Dragos Craciun 28 Ian. 2016 4127
4.5 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Exista sisteme de acvacultura cu recircularea apei care au apa sarata (pentru specii marine). In aceste ferme se cresc specii de pesti valoroase din mediul marin, in special pesti din grupul calcanilor si a bibanilor de mare. De asemenea, exista ferme in sistem recirculat atat de apa dulce, cat si marina ce cresc crustacee (raci si creveti).

Fiind pesti de apa proaspata, pastravii pot fi crescuti in mediul lor natural: lacuri, ape curgatoare sau iazuri. Pot fi crescuti, de asemenea, si in sisteme de acvacultura special amenajate.

In mod normal, hranirea puietului de pastrav (alevinilor) va incepe de indata ce s-a resorbit sacul vitelin. Atata timp cat pestele poarta acest sac, el se hraneste din acele rezerve. Resorbtia totala se prelungeste in functie de temperatura apei.

Prima hrana pe care o primeste alevinul de pastrav se numeste pre-starter. Aceasta este o hrana foarte bogata in proteine (peste 65%), acizi grasi esentiali, vitamine, minerale, enzime etc.; Aceasta hrana se prezinta sub forma de praf si are un miros puternic de peste.

Distribuirea furajului se va face cu foarte mare atentie. Initial se va presara un varf de cutit din acest praf si se va observa comportamentul de hranire a pestilor. Daca acestia accepta hrana, atunci inseamna ca programul de hranire poate incepe.

In primele zile se va folosi acest pre-starter in cantitati ce nu se calculeaza. Adica se hraneste „la discretie“. in niciun caz insa nu se distribuie mult furaj intr-o singura portie (tain).

Ca o regula generala, se distribuie atat furaj cat pot consuma pastravii in 3 minute. Hranirea se repeta in fiecare ora, pana la lasarea intunericului. Nu se lasa lumina aprinsa in statia de incubare (unde de altfel are loc alevinajul).

Pastravul nu se hraneste decat pe lumina, fiind un peste care se bazeaza in special pe vaz si mai putin pe miros. Dupa circa o saptamana de furajare cu pre-starter, se va trece la hranirea cu starter.

Starterul este furajul ce se utilizeaza timp de pana la 3 luni, adica exact atat cat pestii cresc in statia de incubare. Starterul este un furaj de asemenea bogat in elemente nutritive, procentul de proteina fiind intre 50 si 62%. Acest starter se distribuie dupa programul de furajare.

Fiecare furaj este obligatoriu sa se livreze insotit de fisa furajului. Daca pastravarul nu o primeste, atunci acesta trebuie sa o ceara. In fisa furajului se mentioneaza, pe langa proprietatile nutritive continute, impactul asupra mediului (cum afecteaza calitatea apei) si modul de distribuire a acestuia pestilor.

Este important ca ciclul de productie sa fie cat mai scurt. Acceptarea furajului granulat este o conditie obligatorie pentru o specie ca sa poata fi crescuta intr-un asemenea sistem, deoarece nu se pot distribui furaje clasice (sparturi de cereale, sroturi sau peste viu pentru rapitori). Aceste furaje ar altera rapid calitatea apei, care in aceste sisteme trebuie sa fie foarte curata.

Dintre speciile ce se preteaza cel mai bine la acest sistem de acvacultura amintim: somnul (european si african), tilapia, anghila, salaul, salaul australian (baramundi), diferite specii de bibani, sturionii si chiar pastravii.

Sturionii sunt un caz particular; acestia au ciclu lung de productie, insa ei se cresc in special pentru icre (caviar), deci asteptarea fermierului va fi rasplatita pe deplin.

Detalii la cheie despre cresterea pastravilor <<<<


Tags: afacerepastravipastravariecresterea pastravilor

Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Cultura de sofran: Investitia necesara pentru a demara o afacere

de Ana Ghiarasim
28 Apr 2022
Afacerile cu sofran nu sunt extrem de intalnite in Romania, in ciuda faptului ca sunt extrem de profitabile, sustenabile si pot fi demarate pe...

Cum sa iti protejezi afacerea cu vita de vie

de Idei de afaceri
06 Apr 2020
Calitatea recoltei de vita de vie este influentata de un cumul de factori, de la conditiile climatice si sol, pana la ingrijirea pe care o acorzi...

Hreanul - afacere neasteptat de profitabila in Romania

de Florin Amariei
31 Mai 2019
Desi il cunoastem cu totii, hreanul nu s-a aflat in prim-planul afacerilor din Romania. De ce? Nu stim, intrucat este o leguma profitabila!...

Castravetele amar sau momordica charantia - afacere simpla cu profit generos

de Ideideafaceri.ro
06 Mar 2020
Originea castravetelui amar nu este cunoscuta, insa este utilizat de multa vreme in medicina populara chineza. Iata, insa, de ce plantarea acestuia...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022
Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2022







 
[x]