Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O afacere veche de pe vremea dacilor, dar cu mari perspective. Cum sa-ti faci o stupina?

de Idei de afaceri 23 Sep. 2014 3587
3.33 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cresterea albinelor este o ocupatie straveche pe aceste meleaguri, cunoscuta inca de pe vremea dacilor. In plus, ea este si foarte rentabila nefiind nevoie de o atentie deosebita, putandu-se desfasura lejer ca o a doua ocupatie.

 
Practic, 90% din treaba o fac albinele, dumneavoastra nefacand altceva decat sa profitati de pe urma lor. Treptat ea poate deveni chiar ocupatia principala, in acest caz fiind nevoie de o stupina de cel putin cincizeci de stupi. In mediul rural este o afacere ideala, mai ales daca se poseda o curte ceva mai mare si cativa pomi fructiferi se obtine astfel un venit suplimentar deloc de neglijat.
 
De primavara devreme pana toamna tarziu, unii crescatori vand mierea chiar la locul productiei, mai ales daca acesta se afla in apropierea unei sosele principale foarte circulate. In principiu, pretul aici este cam cu 10% mai ieftin.
 
Inainte existau multe magazine cu profil apicol in care se vindeau atat produsele stupinelor, cat si utilaje necesare crescatorilor. Acum numarul acestora a scazut foarte tare, astfel incat producatorii trebuie sa se descurce pe cont propriu.
 
Pentru a creste avantajele unei astfel de afaceri, ar fi indicata combinarea ei cu o livada de pomi fructiferi, ori macar a unei plantatii de trifoi, ele potentandu-se una pe cealalta.
 
De la albine se obtine miere, un produs alimentar de baza. Din punct de vedere alimentar, mierea este superioara zaharului si chiar recomandata utilizarea in locul acestuia in cazul unor afectiuni. De asemenea, ea are proprietati medicinale, fiind intrebuintata in boli ale aparatului digestiv, stress etc. In medie, de la o familie de albine se obtin intre 110 si 190 kg de miere pe an.

Pe langa piata interna, un debuseu important il constituie exportul. Acesta se poate face fie prin Asociatia Crescatorilor de Albine, fie pe cont propriu. Pe cont propriu puteti apela la rude, cunostinte aflate in strainatate, cu ajutorul carora puteti intra in legatura cu un comerciant sau importator.
 
Un alt produs de valoare al albinelor este ceara, care se poate utiliza in peste patruzeci de ramuri industriale, de la industria aviatiei, electronica, electrotehnica, pana la industria hartiei, textila, pielarie, tamplarie etc. Pe piata romaneasca, cea mai simpla utilizare o constituie lumanarile. Pentru valorificare, fie va adresati unei fabrici sau atelier de profil, fie va amenajati dumneavoastra singur unul. Un kg de lumanari costa, in functie de calitate, incepand cu 40 000 lei.
 
Un alt produs important care se obtine de la albine este otetul de miere. Acesta se vinde in medie cu 10 000 lei litrul.

De asemenea, de la albine se mai utilizeaza veninul, in industria farmaceutica, precum si fagurii, propolisul etc. In plus, albinele au un rol deosebit in polenizarea plantelor, foloasele aduse culturilor fiind imense.
 
Afacerea este ideala pentru mediul rural, nefiind o ocupatie care sa solicite o atentie continua. Astfel, de la un singur stup se pot obtine venituri medii anuale de 5000 de lei, volumul de munca nefiiind unul deosebit. In plus, ea poate fi combinata de pilda, cu cultivarea trifoiului sau a pomilor fructiferi. In acest mod, albinele ar beneficia de „hrana“ la indemana, iar culturile respective ar beneficia de productivitate sporita de la 0,6 pana la 5 ori.
 
Pentru demararea afacerilor, albinele le puteti procura de la un alt crescator (prin mica publicitate sau prin Asociatia Crescatorilor de Albine). Stupii si materialele de profil de la magazinele Apicola sau le puteti comanda la diverse ateliere private.

Cresterea albinelor
 
 


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afacereafacerimierestupinacresterea albinelor

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afaceri cu struti. Potentialul pietei

de Idei de afaceri
01 Feb 2024
Redam cateva dintre problemele cu care se confrunta crescatorii de struti din tari cu o oarecare experienta in domeniu, pentru a fi consemnate si de...

Organizarea afacerii cu raci

de Idei de afaceri
16 Feb 2023
Este obligatoriu ca la inceput de afacere sa va asigurati activitatea, productia, in functie de diferite criterii (seceta, cutremur, fenomene...

Afaceri cu Paulownia. Alegerea si pregatirea terenului

de Idei de afaceri
31 Ian 2023
Va intrebati, desigur, de cat teren aveti nevoie pentru a infiinta plantatia dumneavoastra de Paulownia. Intreprinzatorii mai vechi si consultantii...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]