Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O planta preferata de albine - facelia. Mierea obtinuta, una dintre cele mai fine
Exista si plante melifere special cultivate pentru apicultura, dar care au fiecare o valoare si in alte sectoare. Spre exemplu facelia este o foarte buna planta furajera, care din pacate este mult prea putin exploatata la noi in tara.
Mierea obtinuta de la facelia este una dintre cele mai fine, de o calitate excelenta si cu o aroma deosebita, foarte apreciata de cunoscatori. In stare cristalizata se aseamana cu un serbet alb, foarte fin.Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Este chiar o tendinta in acest sens cand tot mai multi apicultori isi cultiva facelia pentru a avea parte de un cules de calitate. Daca dorim formarea unei baze melifere proprii, situata in imediata apropiere a stupinei, trebuie sa fim preocupati in permanenta de cultura plantelor tipic melifere.
Cresterea albinelor. Ghidul apicultorului de succes
Facelia - valoarea melifera de necontestat
Valoarea melifera este de necontestat, daca sunt conditii meteorologice si factorii pedo-climatici sunt favorabili cantitatea de nectar se incadreaza intre 1-4.5 mg rezultand productii foarte bune de 600 sau chiar 1000 kg pe un hectar. In conditii mai putin prielnice se inregistreaza cam 300-60 kg pe hectar.
Facelia se poate semana fie in cultura pura in lotul apicol, in acest caz necesitand un teren special afectat ei, fie in combinatie cu plante de interes apicol sau furajer, ceea ce este mai indicat pentru folosirea economica a terenului dintr-o gospodarie.
Se poate cultiva si sub planta protectoare, adica in amestec cu cerealele de toamna sau primavara. Dupa recoltarea plantei protectoare (de exemplu, orzul de toamna), facelia creste si se dezvolta, oferind un cules important in a doua parte a verii si inceputul toamnei.
Facelia (Phacelia tanacetifolia), face parte din familia Hidrofilacee, aceasta familie apartine florei Americii, planta care in zona ei de origine creste si spontan.
Facelia poate valorifica cu succes terenurile pe care, de obicei, primavara balteste apa si care, din aceasta cauza, nu se pot lucra decat tarziu, dupa uscarea lor.
Pe aceste terenuri, facelia se poate semana fie toamna tarziu, cand solul este mai uscat, fie catre sfarsitul iernii, in februarie, pe zapada, inainte de inceperea dezghetului.
Pentru a asigura un cules continuu peste vara, semintele de facelia se seamana succesiv in cursul lunilor iunie-iulie, in mai multe etape, la un interval de 6-12 zile, pe suprafete diferite.
Aceasta metoda da rezultate foarte bune daca insamantarile coincid cu o vreme ploioasa, in schimb daca timpul este secetos germinatia semintelor poate sa intarzie si pana la 2 saptamani sau samanta sa nu rasara deloc.
O masura noua si de viitor este cultivarea leguminoaselor in amestec cu facelia; acestea se influenteaza reciproc, imbogatind terenul cu azot si contribuind la dezvoltarea faceliei. Cultura faceliei in plantatiile cu pomi si vita-de-vie, pe intervalul dintre randuri, poate fi extinsa pe scara mai larga.
Informatii selectate din Cresterea albinelor. Ghidul apicultorului de succes
Noutati si recomandari in agricultura
Rabla pentru tractoare: Explicatii si realitatea din teren
Desi prgramul "Rabla pentru tractoare" era programat pentru finalul anului 2024, Administratia Fondului pentru Mediu nu mai aduce informatii esentiale pentru fermierii care au platit deja avansuri catre dealerii de utilaje....citeste mai mult>>
Subventii 2025: Fermierii au de respectat o noua conditie
In acest an, fermierii care vor depune cererile unice de plata vor fi nevoiti sa respecte o noua conditie, introdusa pentru prima data anul acesta la nivel european....citeste mai mult>>
Autoritatile anunta situatia subventiilor din 2024 si posibilele majorari pe termen lung
Platile efectuate de APIA pentru fermierii care au depus cererile unice de plata in anul 2024 continua si zilele acestea. Incepand din 2028, fermierii se pot astepta la o posibila majorare a subventiilor....citeste mai mult>>
Articole conexe
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
de Idei de afaceriCum a construit o tanara din Iasi o afacere apicola profitabila
de Alina ConstantinescuApicultura, traditie si sursa de venit in mediul rural. O afacere cu numeroase posibilitati de dezvoltare
de Nita AlinaFace afaceri cu o pasiune greu de egalat. Mandria lui - mierea de mana
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit