Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Polenul - o sursa de sanatate si de profit

de Nita Alina 11 Feb. 2016 3775
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Sustinatorii polenului ii atribuie acestuia o mare putere de vindecare si de intinerire a organismului. Datorita proprietatilor sale antioxidante polenul intareste sistemul imunitar.

Polenul si mierea sunt singurele resurse alimentare care s-au descoperit ca contin 22 de nutrienti. De aceea polenul este considerat ca „aliment complet”.

Polenul (din latina pollen) este o pulbere de obicei galbena, constituita din grauncioare microscopice, ce provin din anterele staminelor.

Polenul mai este definit si ca o pulbere galbena produsa de staminele fanerogamelor, celulele reproducatoare mascule.
In timpul unui an apicol o familie trebuie sa colecteze si sa manance aproximativ 45 kg de polen. Este principala sursa de proteine a albinelor si este foarte bogat in azot.

Totusi un singur tip de polen nu poate asigura intreaga gama de proteine, asa ca albinele care au parte de un singur tip de polen vor suferi de malnutritie, la fel ca si in cazul oamenilor. Daca vor fi ingrijite corespunzator, albinele vor avea rezerve de hrana adecvate primavara, dar au categoric nevoie de polen proaspat.

Albinele cauta in primul rand polen cand colonia are nevoie de el. Veti putea observa cum familia aduce in stup transporturi de polen de culori diferite pe care il depune in faguri.

Cartile specializate sau cautarea pe internet pot aduce informatii despre culoare polenului obtinut de la diferite flori, astfel puteti identifica plantele vizitate de albinele din stupina dumneavoastra.

Cresterea albinelor. Ghidul apicultorului de succes

Cum se colecteaza polenul?

Polenul poate fi recoltat direct de catre om de la plantele ce au cantitati mari sau prin intermediul albinelor. Cea mai practica metoda se dovedeste a fi ultima.

In anumite perioade din timpul recoltarii cantitatea de polen depaseste necesarul familiei iar depozitarea in faguri duce la o limitare substantiala a spatiului destinat cresterii puietului sau depozitarii mierii.

Totusi, trebuie sa alegem cu grija familiile de unde vom colecta polen, acestea trebuie sa fie mari, bine dezvoltate iar perioada optima este in timpul infloririi maxime a plantelor cu productie mare de polen.
   
Exista o gama larga de dispozitive care poarta numele de colectoare de polen. Ele functioneaza pe acelasi principiu, practic obliga albinele sa treaca prin orificiile placii active care detaseaza polenul acumulat pe picioare, care cade apoi intr-o cutie colectoare.

De obicei colectoarele se instaleaza la urdinis si uneori in locul fundului stupului sau sub podisor atunci cand in natura apare un cules de mari cantitati de polen.

Dupa montarea dispozitivului, acesta se lasa doua pana la patru zile fara placa activa pentru ca albinele sa se obisnuiasca cu noile modificari aduse urdinisului fara a fi afectate, avand circulatia libera.

Asezarea se face seara, dupa intrarea albinelor in stup si pot fi lasate pe toata perioada culesului de polen, in functie de cat de puternica este familia.

De retinut este ca in timpul culesului de nectar in cantitati mari aceste colectoare nu se folosesc deoarece oricat de mare ar fi suprafata partii active ea va stanjeni albinele la aducerea nectarului in stup.
   
Colectoarele nu retin intreaga cantitate de polen adusa ci numai un procent de maxim 20% asa ca albinele vor avea provizii pentru iarna. In functie de cat de mult se acumuleaza, colectoarele sunt golite in fiecare seara sau la intervale mai lungi de timp.
  
Polenul ajuta si la inlaturarea poftelor alimentare. Studiile si cercetarile efectuate au dovedid ca polenul ajuta si la prevenirea impotentei.

De asemenea se afirma ca polenul are efecte miraculoase in cazul bolnavilor de cancer, reducand considerabil durerile provocate de chimioterapie. Polenul poate fi utilizat pentru a trata prostata si chiar ulcerul. Totusi lumea medicala traditionala contesta aceste proprietati curative ale polenului.


Cresterea albinelor. Ghidul apicultorului de succes


Tags: polenalbinecolectarea polenuluiapicol

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare

Peste trei zile, fermierii care vor sa-si achizitioneze utilaje agricole prin programul "Rabla pentru tractoare" o pot face....citeste mai mult>>

AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>

APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei

APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>

Articole conexe

Cum a construit o tanara din Iasi o afacere apicola profitabila

de Alina Constantinescu
29 Aug 2017
Uniunea Europeana este al doilea producator mondial de miere (dupa China), iar Romania joaca un rol important pe piata produselor apicole. Romania...

Apicultura inedita! Roman cunoscut in toata Europa pentru mierea obtinuta de la albine salbatice

de Idei de afaceri
08 Ian 2016
Mihai Grama, crescator de albine din Cluj, a devenit cunoscut in toata Europa datorita modului sau inedit de a practica apicultura. Are peste 25 de...

Luna decembrie pentru stupi si afacerea ta apicola

de Idei de afaceri
07 Dec 2015
Decembrie este prima luna de iarna si ultima din calendar. In aceasta perioada are loc solstitiu de iarna (21 decembrie), iar zilele sunt cele mai...

Luna noiembrie pentru stupi si afacerea ta apicola

de Idei de afaceri
05 Nov 2015
Noiembrie este caracterizata prin ploi reci si aparitia burnitei. In aceasta perioada albinele stau in stupi, organizate in ghemul de iernare pe...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]