Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Productia de vin din acest an, cu 11% mai mare decat cea de anul trecut

de Alina Constantinescu 26 Sep. 2016 3849
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Conform unui comunicat al Patronatului National al Viei si Vinului, in acest an, productia nationala de vin in acest an va fi de aproximativ 4 milioane de hectolitri, cu 11% mai mare decat anul trecut. Cea mai mare crestere a productiei, de 20%, s-a inregistrat in zona Moldovei.

Potrivit specialistilor, productia la hectar atat intre regiunile viticole, cat si intre producatorii aflati in acelasi areal difera din doua motive: conditiile climatice si atentia data aplicarii eficiente a tratamentelor fitosanitare.

Priducatorii de vinuri sustin ca cei care au facut la timp tratamentele pentru vita de vie au productii foarte bune in acest an.

Iata care este productie de vin in Romania in ultimii 3 ani:

- in 2013: 5.1 milioane de hectolitri
- in 2014: 3,7 milioane de hectolitri
- in 2015: 3,6 milioane de hectolitri

Astfel, in acest an, zona Vrancea inregistreaza cea mai mare crestere a productiei (cu 20% mai mult fata de 2015), urmeaza podgoriile din Iasi, Husi si Cotnari (crestere cu 15-20% fata de anul trecut), Banat si Transilvania (cu 10% mai mult).

Seceta a afectat productiile de struguri din Dobrogea si Oltenia, iar grindina, podgoriile din Dealu Mare.

Pretul strugurilor pentru productia vinului variaza intre 1leu/kg si 1.5/kg in functie de zona si de calitatea acestora.

"Din punctul de vedere al investitiilor realizate cu sprijin european in domeniul vie-vin, daca pana in 2014 eram lideri la nivelul sectoarelor de activitate din agricultura, cu absorbtie 100% a fondurilor alocate pentru proiecte, in ultimii doi ani am coborat la circa 40%, din cauza birocratiei excesive instituite de MADR si a lipsei de profesionalism si de interes din partea acestei institutii. Spre exemplificare, in APIA si Ministerul Agriculturii, Directia Politici, nu exista niciun angajat specializat in domeniul vitivinicol", se mai arata in comunicatul citat.

Sursa: Agerpres


Tags: viticulturaproductie de vinmoldovavita de vie

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>

APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei

APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>

Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie

Pana la Sarbatorile de iarna, fermierii vor primi subventiile in conturi, urmand ca pana la Craciun toti beneficiarii sa se bucure de banii de la APIA pentru campania din 2024....citeste mai mult>>


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]