Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prunele uscate de Leleasca, primul produs traditional reatestat in judetul Olt

de Marian Curelaru 18 Apr. 2014 3406
3 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Prunele uscate de Leleasca vor fi primul produs traditional din judetul Olt, producatorul acestora depunand documentatia pentru reatestare, conform noilor modificari legislative.


Inginerul Florica Bodescu din cadrul Directiei Agricole Judetene Olt a declarat, pentru Agerpres, ca in judetul Olt sunt 11 produse traditionale atestate in anii anteriori, dar anul acesta este necesara reatestarea acestora, iar pana in prezent, demersuri in acest sens au fost facute numai pentru prunele uscate de Leleasca. 
 
Producatorul acestora detine o livada de 2,5 hectare de pruni si colecteaza produsele de la alti doi fermieri, iar pentru obtinerea prunelor uscate foloseste metode traditionale — cuptoare din caramida si pamant, incalzite cu lemne si fara aditivi, zahar sau conservanti. 
 
"Am verificat in teren conditiile in care sunt obtinute prunele uscate si sunt respectate toate conditiile pentru a fi reatestat produsul ca unul traditional. Prunele sunt deshidratate dupa metode vechi, deasupra unor sobe incalzite cu lemne, in spatii fara fum si nu li se adauga zahar sau conservanti. Toate operatiunile, de la cules pana la ambalat, sunt executate manual. Producatorul a inregistrat prunele uscate de Leleasca si la OSIM. Dupa aceasta procedura de reatestare va obtine si un logo de produs traditional", a spus Florica Bodescu. 
Aceasta a mentionat ca in zona de nord a judetului Olt si, in special, in comuna Leleasca sunt mai multi producatori de prune uscate, zona avand traditie in obtinerea acestora, in conditiile in care, pana in anul 1990, majoritatea prunelor uscate obtinute in localitate ajungeau pe pietele externe. 
 
In prezent, prunele uscate din Leleasca ajung numai pe piata interna, deoarece pentru export este nevoie de asocierea producatorilor, iar conditiile pentru a avea acces pe pietele europene sunt dificile. 
"Am discutat cu producatorii din Leleasca si doresc sa infiinteze un grup, sa se asocieze astfel incat sa ajunga mai usor pe pietele interne si chiar sa poata exporta. Pana in anii 1990 au exportat, acum este mai dificil, dar nu imposibil", a adaugat Florica Bodescu. 
 
In judet mai sunt alte zece produse traditionale pentru care nu au fost depuse deocamdata documente in vederea atestarii, cel mai cunoscut fiind painea in test, produs obtinut de o familie din comuna Scarisoara, care este prezenta la majoritatea targurilor de profil. Se mai produc si au atestat de produs traditional valabil pana in toamna acestui an compoturi, gemuri, dulceturi, muraturi si zacusca din comuna Giuvarasti. 


Tags: produse traditionalereatestarejudetul oltprune uscate de leleasca

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 5 - 2 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]