Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Relansarea pomiculturii, obiectiv prioritar in Arges
Relansarea pomiculturii a devenit o prioritate pentru fermierii si specialistii din Arges, dar si pentru autoritatile judetene, odata cu introducerea unui subcapitol dedicat cresterii competitivitatii sectorului pomicol in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2014-2020, informeaza Agerpres.
Conform datelor Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Arges, la nivelul judetului mai exista 24.644 de hectare de livezi, in timp ce in 1989 suprafata ocupata de pomi fructiferi era de peste 30.000 de hectare.Dintr-o analiza intocmita de specialistii ICDP Maracineni, care iau in calcul o suprafata totala de putin peste 20.000 de hectare, reiese ca plantatiile de prun si mar au o pondere de peste 90%, specii precum parul, ciresul, caisul, piersicul si nucul fiind deficitare. Din acelasi document mai rezulta ca aproximativ 60% dintre plantatiile din judet sunt in declin, avand peste 25 de ani vechime, doar 10 % dintre plantatii avand varsta de pana in 10 ani.
Potrivit fostului prefect Cristian Soare, initiatorul grupului de lucru pentru realizarea strategiei de relansare a pomiculturii, banii ce pot fi obtinuti prin PNDR ar trebui sa fie directionati in special catre intinerirea livezilor.
"Obiectivul nostru pentru perioada urmatoare va fi restructurarea sectorului pomicol, prin inlocuirea plantatiilor aflate in declin si crearea de plantatii tinere, respectiv circa 4.000 de hectare de plantatii noi, prin accesarea fondurilor destinate pomiculturii din PNDR", a precizat Cristian Soare.
Specialistii ICDP Maracineni au intocmit deja un program de relansare a pomiculturii argesene, fiind indentificate la nivelul judetului sapte zone cu potential pomicol, din care fac parte 59 de localitati.
Specialistii au formulat si propuneri privind realizarea de plantatii noi, in functie de specificul fiecarui bazin pomicol. Astfel, in zona Vedea-Moraresti ar trebui realizate exclusiv plantatii de prun, in bazinele din nordul judetului ar trebui sa predomine plantatiile de mar, prun, par si arbusti fructiferi, in timp ce in bazinele din sud sunt recomandate in special specii precum ciresul si visinul.
In realizarea programului de relansare a pomiculturii argesene s-a pornit initial de la premisa ca vor fi facute replantari pe o suprafata totala de 1.800 de hectare, desi ulterior, dupa ce sumele alocate acestui sector la nivel national au fost majorate, s-a ajuns la concluzia ca suprafata s-ar putea dubla.
O alta prioritate pentru perioada 2014-2020 va fi asigurarea materialului de plantare pentru realizarea noilor livezi. Din acest punct de vedere, pepinierele vor avea un rol extrem de important. "Pepinierele sunt cele care vor furniza materialul de plantare catre fermieri. In pepiniere se completeaza altoiul cu port-altoiul, iar noi le putem asigura altoi si port-altoi cu certificat de calitate. Daca nu vor proceda asa, nu vor putea obtine decontarea, acestea sunt regulile europene", a explicat directorul ICDP Maracineni.
In judetul Arges a fost deja realizat un proiect-pilot in comuna Cepari, unde un tanar intreprinzator a infiintat o pepiniera cu sprijinul specialistilor de la Maracineni, urmand sa valorifice ulterior materialul de plantare obtinut catre fermierii din zona. Daca proiectul va avea succes, va putea reprezenta un model pentru toti cei care doresc sa infiinteze pepiniere certificate.
Programul de reconversie in pomicultura are prevazute fonduri totale de 260 de milioane de euro in noul PNDR 2014-2020, din care o suma 40 de milioane de euro va fi alocata pentru prelucrarea si comercializarea produselor obtinute.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, prin subprogramul de pomicultura vor putea fi reabilitate in jur de 35.000 de hectare de plantatii pomicole, iar obiectivul institutiei este ca, pana in anul 2020, Romania sa atinga o suprafata de 200.000 de hectare cu livezi, de la circa 140.000 hectare in prezent, din care 60.000 de hectare sunt in declin.
Noutati si recomandari in agricultura
Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat fermierii ca platile pentru Ajutoarele National Tranzitorii vor intra in procedura de plata "numai dupa aprobarea bugetului"....citeste mai mult>>
MADR anunta schimbari. Nerespectarea conditiilor de munca ii lasa pe fermieri fara subventii
Proiectul de Ordin pentru aprobarea Ghidului fermierului a fost pus in dezbatere publica de MADR....citeste mai mult>>
Ghiduri practice

[GHID PRACTIC] Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Demareaza o afacere profitabila pe Amazon

[GHID PRACTIC] Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul Propriul meu plan de afaceri Ai planuri de afaceri standard - aplicabile in orice domeniu

[GHID PRACTIC] Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Ghidul practic pentru incepatorii in lumea criptomonedelor



Idei de AFACERI 2025
- 30+ Idei de Afaceri la tara. Din ce sa faci bani la tara
- Idei de afaceri handmade: cele mai bune idei pentru a incepe o afacere
- Afaceri de familie: businessuri mici si profitabile
- Colectia de Idei de Afaceri
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit