Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reprezentativitatea asociatiilor de crescatori de animale

de Marian Curelaru 10 Mar. 2014 2787
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Asociatiile de crescatori de animale din Romania vor fi recunoscute ca reprezentative la nivel national daca membrii lor detin cel putin 30% din efectivul de animale din specia respectiva, potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MDAR). Miza o constituie taxele de pana la 1.500 de euro pe animal pe care le pot percepe asociatiile reprezentative care elibereaza documente privind originea genealogica a animalelor pentru reproducere, informeaza HotNews.ro.

"Asociatiile si organizatiile crescatorilor de animale care fac dovada reprezentarii la nivel national a crescatorilor pentru care au fost constituite sunt recunoscute de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca parteneri in elaborarea politicilor, strategiilor, a programelor de crestere si a politicilor pe produs. (...) Reprezentativitatea asociatiilor de crescatori se dovedeste prin acreditarea acordata de autoritatea competenta pentru infiintarea si mentinerea registrelor genealogice si implementarea programelor de ameliorare. (...)

Reprezentativitatea organizatiilor de crescatori se dovedeste prin crescatorii afiliati care detin cel putin 30% din efectivul de animale pe specia respectiva", prevede proiectul Legii zootehniei.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Daniel Botanoiu a declarat, pentru HotNews.ro, ca masura urmareste sa elimine de la discutiile privind politicile guvernamentale in domeniu asociatiile mici, nereprezentative.

Botanoiu a subliniat ca propunerea vine chiar dinspre asociatiile de crescatori de animale, insa proiectul urmeaza sa fie discutat cu partile interesate inainte sa fie promovat in Guvern.

"Crescatorii de animale au propus acest prag, ca sa se poata coagula la nivel de teritoriu. Pe de alta parte, sunt unii mai vocali, cu 3-4 membri in spate, iar altii care au multi membri si au ceva de spus nu pot sa vorbeasca", a explicat secretarul de stat Daniel Botanoiu, pentru HotNews.ro.

El a sustinut ca proiectul de lege este inspirat din legislatia curenta din tari ca Austria, Germania, Franta, Marea Britanie.

In schimb, surse din randul crescatorilor de animale au declarat ca miza pragului de 30% pentru acordarea reprezentativitatii asociatiilor o reprezinta sumele platite de crescatori pentru recunoasterea unor exemplare ca apartinand anumitor rase controlate.

Potrivit surselor, asociatiile care vor fi recunoscute ca reprezentative la nivel national vor putea tine un registru genealogic pentru diferitele specii, in vederea implementarii programelor de ameliorare a raselor.

"Registrele sunt un fel de baze de date in care anumitor animale li se urmareste intregul arbore genealogic, pentru a se pastra controlul raselor pure. Sunt un fel de pedigree", au precizat sursele.

Astfel, fermierii care vor sa obtina un document prin care un anumit exemplar sa fie certificat ca apartinand unei anumite rase pure vor trebui sa plateasca o suma de bani asociatiei care tine registrul pentru specia respectiva.

De exemplu, in cazul bovinelor, pentru o singura juninca un fermier ar urma sa plateasca si pana la 1.500 de euro. Animalele care obtin o astfel de recunoastere sunt folosite strict la reproducere.

In baza acestor registre genealogice pot fi accesate programele de ameliorare a raselor, potrivit proiectului de lege.

"Ameliorarea in rasa pura se desfasoara pe baza registrelor genealogice si a programelor de ameliorare, intocmite de asociatii ale crescatorilor de animale, acreditate de catre autoritatea competenta a statului in domeniul ameliorarii", prevede proiectul Legii zootehniei.

Activitatea de reproductie a animalelor se organizeaza si se desfasoara prin "insamantare artificiala, transfer de embrioni si/sau monta naturala autorizata", se mai arata in proiectul de lege.

"Crescatorii de animale aleg pentru efectivele proprii unul din sistemele de reproductie" mentionate anterior.
 
Proiectul de lege exclude de la aceasta activitate de reproductie astfel reglementata masculii din 6 specii de animale - printre care porcii, taurii si berbecii - care nu au fost nominalizati in baza "performantelor" din programele de ameliorare a raselor.

"In cazul taurinelor, bubalinelor, ovinelor, caprinelor, ecvideelor si suinelor sunt admisi la reproductie numai reproducatorii masculi nominalizati pe baza performantelor obtinute in cadrul programului de ameliorare a asociatiilor acreditate pentru infiintarea si mentinerea registrelor genealogice", se mentioneaza in proiectul de act normativ.


Tags: proiect de legelegea zootehnieiasociatiile de crescatori de animalereprezentativitate

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>

APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei

APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>

Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie

Pana la Sarbatorile de iarna, fermierii vor primi subventiile in conturi, urmand ca pana la Craciun toti beneficiarii sa se bucure de banii de la APIA pentru campania din 2024....citeste mai mult>>


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]