Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Rotatia culturilor, baza unei afaceri agricole profitable

O buna planificare a culturilor care tine cont de specificul plantei cultivate, de relatiile acesteia cu mediul ambiant, precum si de relatiile cu alte specii de plante de cultura reprezinta o solutie cu efecte pozitive sigure. Practica dovedeste ca rotatia culturilor si respectarea cu strictete a asolamentului este singura sansa de reusita in realizarea unor culturi ecologice, avantajele acestui demers neputandu-se compensa prin alte tehnici.
Programarea in spatiu si timp a culturilor este un demers esential de care depinde, in mare masura, reusita tehnica si economica a unei exploatatii destinate agriculturii ecologice.Rotatia culturilor reprezinta succesiunea sistematica a culturilor pe o parcela data, in functie de anumite criterii si, bineinteles, de obiectivele economice ale exploatatiei.
In cadrul unei exploatatii agricole (ferme), ansamblul suprafetelor ocupate simultan cu aceeasi cultura sau cu acelasi tip de cultura ( din aceeasi familie botanica) constituie o sola al carui nume este dat de specia sau de grupul de specii cultivate (ex.: sola de tomate sau sola de solanacee).
Ansamblul solelor dintr-o exploatatie, in care se realizeaza rotatia culturilor constituie un asolament care este definit de natura speciilor cultivate sau de numarul de sole care reprezinta si perioada de reluare a ciclului de rotatie.
Rotatia culturilor este o veriga obligatorie in agricultura ecologica, eficienta maxima a acesteia obtinandu-se in asolamente multianuale de 6-8ani, in care sunt incluse permanent sole cu leguminoase anuale si perene, cu pasuni artificiale si temporar cu cereale (prin refacerea structurii solului).
Prin efectele pozitive asupra productiilor agricole, rotatia culturilor reprezinta nu numai cea mai valoroasa veriga in realizarea productiei, dar si cea mai ieftina, nepresupunand decat o investitie de profesionalism.
>>>Aflati mai multe detalii referitoare la rotatia culturilor si la necesitatile unei afaceri agricole profitabile cu legume cultivate in sistem ecologic in cadrul ghidului realizat de experti din domeniu. Ghidul "Cultivarea legumelor in sistem ecologic" este disponibil si aici!
Ti-a placut acest articol?
Votati articolul
Nota: 5 din 5 - 1 vot.Articole conexe
5 idei de afaceri agricole potrivite in Romania
de Ideideafaceri.ro7 idei de afaceri agricole excelente
de Florin AmarieiAfaceri agricole in 2018: cultura de sofran
de Alina ConstantinescuAfacere la tara cu investitie minima: cultivarea legumelor in sistem ecologic
de Alina ConstantinescuAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri


Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de AFACERI 2022
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- 17 intrebari esentiale despre criptomonede! Gasesti raspunsurile impecabile in ghid!
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici: LAVANDA! Profit de peste 8.000 de euro/ha!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- NOU: Ghid pentru plantatia ta de Paulownia - o afacere cu radacini viguroase si roade financiare bogate!