Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

S-a schimbat radical procedura de vanzare a terenurilor agricole

de Marian Curelaru 07 Mar. 2014 2960
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Presedintele Traian Basescu a semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, a anunțat Administratia prezidentiala, intr-un comunicat de presa.

Camera Deputatilor, forul decizional in privinta acestui proiect, a adoptat in 18 februarie legea, admitand in parte obiectiile presedintelui din cererea de reexaminare a acestui proiect. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus, in plen, ca este o lege foarte buna si ca a profitat de cererea de reexaminare a presedintelui pentru a simplifica si mai mult procesul de vanzare a terenurilor aflate in extravilan, potrivit mediafax.ro.
 
"Cu alte cuvinte, cetateanul care doreste sa vanda nu trebuie sa faca decat un singur drum la primarie unde trebuie sa mearga cu oferta pe care o are pentru vanzarea terenului respectiv, dupa care asteapta acasa, primaria ii va transmite acasa, pe cale postala, avizul pentru vanzare sau daca sunt alte probleme. Sub aspectul vanzatorului, procesul se simplifica si prin faptul ca nu se plateste niciun fel de taxa, totul revine in sarcina primariilor", a precizat Daniel Constantin.
 
Ministrul Agriculturii a spus ca se extinde dreptul de preemtiune si se da posibilitatea celor care sunt coproprietari si celor care sunt arendasi, dar si statului sa intervina. "Statul a fost introdus in aceasta lege ca drept de preemtiuni pentru a interveni atunci cand situatia o va cere sau cand situatia va degenera intr-un fel sau altul", a spus Constantin.
 
Cum se vor vinde terenurile
Instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea conditiilor de fond si de forma prevazute de Codul civil si a dreptului de preemptiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman, prin Agentia Domeniilor Statului, in aceasta ordine, la pret si in conditii egale.
 
Vanzatorul inregistreaza, la primaria din raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla terenul, o cerere prin care solicita afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan, in vederea aducerii acesteia la cunostinta preemptorilor. Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol intocmita conform modelului stabilit prin normele metodologice la prezenta lege, respectiv de documentele doveditoare prevazute in normele metodologice la prezenta lege.
 
In termen de o zi lucratoare de la data inregistrarii cererii, primaria are obligatia sa afiseze timp de 30 de zile oferta de vanzare la sediul sau sau pe pagina de internet.
 
Primaria are obligatia de a transmite structurii din cadrul aparatului central al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, respectiv structurilor teritoriale ale acestuia, dupa caz, un dosar care sa cuprinda lista preemptorilor, respectiv copiile cererii de afisare, ale ofertei de vanzare si ale documentelor doveditoare in termen de 3 zile.
 
Titularul dreptului de preemptiune trebuie ca in termenul de 30 de zile sa isi manifeste in scris intentia de cumparare, sa comunice acceptarea ofertei vanzatorului si sa o inregistreze la sediul primariei unde aceasta a fost afisata.
 
In cazul in care, in termenul de 30 de zile mai multi preemptori de rang diferit isi manifesta in scris intentia de cumparare, la acelasi pret si in aceleasi conditii, vanzatorul va alege preemptorul, potential cumparator, si va comunica numele acestuia primariei.
 
In cazul in care, in termenul de 30 de zile mai multi preemptori de acelasi rang isi manifesta in scris intentia de cumparare si niciun alt preemptor de rang superior nu a acceptat oferta, la acelasi pret si in aceleasi conditii, vanzatorul va alege dintre acestia si va comunica numele acestuia primariei.
 
Daca un preemptor de rang inferior ofera un pret superior celui din oferta de vanzare sau celui oferit de ceilalti preemptori de rang superior lui care accepta oferta, vanzatorul poate relua procedura, cu inregistrarea ofertei de vanzare cu acest pret, cu preemptorii de rang superior. Procedura se va desfasura o singura data, in termen de 10 zile de la implinirea termenului de 30 de zile. La expirarea celor 10 zile, vanzatorul va comunica primariei numele preemtorului.
 
Daca niciunul dintre titularii dreptului de preemptiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea terenului este libera, urmand ca vanzatorul sa instiinteze in scris primaria despre aceasta. Vanzarea libera a terenului la un pret mai mic decat cel cerut in oferta de vanzare ori in conditii mai avantajoase decat cele aratate in aceasta atrage nulitatea absoluta.
 


Tags: proceduravanzareterenuri agricolelegevanzare-cumparare

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

Plata subventiilor. Ce sume primesc fermierii

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura continua platile regulate pentru fermierii care au depus cererile unice de plata in acest an....citeste mai mult>>

APIA: Fermele mici vor intra pe lista de plata

Fermele mici vor intra pe lista de plata a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu subventia de 98,80 de euro/hectar, care se achita la transa a doua de autorizari incepand cu 2 decembrie....citeste mai mult>>

Programul Rabla pentru tractoare ridica probleme

Programul "Rabla pentru tractoare" ridica probleme beneficiarilor. Procedura de inscriere ramane una destul de neclara, cel putin pana in momentul de fata, mai ales ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a iesit in fata cu o ex...citeste mai mult>>

Articole conexe

Cum sa dezvolti o afacere profitabila in productia si vanzarea laptelui cu echipamentul potrivit

de Idei de afaceri
02 Aug 2024
Dezvoltarea unei afaceri in domeniul produselor lactate poate fi o oportunitate profitabila, mai ales daca dispui de echipamentele adecvate....

Vanzarea produselor provenite de la ferma de struti

de Idei de afaceri
06 Iun 2024
Afacerea cu struti ofera o gama larga de produse ce pot fi oferite spre vanzare. In acest sens, produsele provenite de la ferma de struti...

Afaceri cu Paulownia. Alegerea si pregatirea terenului

de Idei de afaceri
31 Ian 2023
Va intrebati, desigur, de cat teren aveti nevoie pentru a infiinta plantatia dumneavoastra de Paulownia. Intreprinzatorii mai vechi si consultantii...

Alegerea erbicidului potrivit pentru cultura de porumb

de Idei de afaceri
25 Mai 2022
Din cauza sensibilitatii porumbului la imburuienare, alegerea unui erbicid adecvat este deosebit de importanta. Avand in vedere ca pierderile...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]